Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 19. 10:04:00

Itt az első Apple Watch fejlesztőcsomag

Fejlesztőkészletet adott ki az Apple a tervek szerint 2015 elején debütáló okosórájához. A WatchKit csomag segítségével a fejlesztők különböző értesítéseket és az iOS-es szoftverekhez tartozó társappokat hozhatnak létre, natív alkalmazások írására azonban egyelőre nincs lehetőség.

Megkezdhetik a munkát a fejlesztők, akik alkalmazásaikat az Apple jövőre megjelenő okosórájára is el szeretnék juttatni. A cupertinói vállalat ugyanis bejelentette, már elérhető az Apple Watch-hoz társuló WatchKit fejlesztőcsomag. A szoftver segítségével az óra piacra kerülése előtt lehetőség nyílik alkalmazások létrehozására és tesztelésére, illetve az iOS 8.2 béta SDK-t igába hajtva különböző telefonos appok értesítései is a kütyüre juttathatók - de olyan funkciók is kihasználhatóvá válnak, mint az eszköz egyedülálló kezelőszerve, az eltekerhető korona.

Az órán kétféle értesítéstípus jeleníthető meg: azok lehetnek interaktívak, amelyek segítségével gyorsan válaszolhatunk üzenetekre, vagy az Apple közleményének példájával élve lekapcsolhatjuk a - megfelelő okosotthon-kiegészítőkkel felszerelt - konyhában az égve maradt villanyt, míg a másik típus, azaz a "Glances" kategória az egyszerűbb, gyors információkat jeleníti meg, például, az időjárás várható alakulását.

November 27-28-án ismét HWSW mobile! (x) A legnagyobb hazai digitális termékfejlesztési konferenciára most kedvezményesen lehet regisztrálni! 2 nap, 1000 látogató, dedikált workshopnap.

A fejlesztők emellett persze kiterjedtebb funkcionalitással bíró appokat is létrehozhatnak, noha egyelőre csak az iPhone-ra is elérhető szoftverek párjaként, mivel a vállalat egyelőre nem teszi lehetővé önálló Apple Watch alkalmazások fejlesztését - a telefont otthon felejtve tehát jelenlegi állás szerint az órától ne várjunk sokat, ugyanakkor a cég ígérete szerint jövőre a natív appok is megérkeznek a platformra. A vállalat már most felsorol néhány fejlesztőpartnert, akik között a csuklóra küldött, mindig friss sporteredményeket és -információkat ígérő ESPN, az utazással kapcsolatos értesítésekre pályázó American Airlines, sőt az Instagram is ott van, utóbbi esetében az ismerősök képeit azonnal lájkolhatjuk, netán valamilyen emotikonnal reagálhatunk is azokra.

Akik kedvet kaptak az új platform meghódítására azért mindenképp tartsák észben, hogy a kütyüből kétféle modell érkezik, eltérő kijelzőméretekkel és felbontással. A kisebb, 1,5 hüvelykes változat kijelzőjére 272x340, a nagyobb, 1,65 hüvelykes verzióéra pedig 312x390 pixel jutott - bár a különbség nem túl nagy, az egyes appok optimalizálásánál azért érdemes lehet odafigyelni rá. Az Apple Watch várhatóan 2015 elején jelenik meg, noha a gyártó továbbra sem adott tájékoztatást a pontos időpontról.

a címlapról

Hirdetés

November 27-28-án ismét HWSW mobile!

2019. október 22. 21:16

A legnagyobb hazai digitális termékfejlesztési konferenciára most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni! 2 nap, 1000 látogató, dedikált workshopnap.