:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 16. 14:30

Tárológyártót vesz a Western Digital

A flashmemóriás vállalati tárolók területén szinte minden startup elkel: a Western Digital most megszerezte a Skyerát.

A hagyományos, diszkes tárolókban utazó cégek sem akarnak kimaradni a tisztán flashes storage-ok egyre bővülő piacáról. A legtöbb klasszikus gyártó, köztük az EMC-vel és az IBM-mel, felvásárlás révén lépett be erre a piacra, most így tesz a Western Digital is, amely a merevlemezek piacát uralja.

Sűrű vállalati tárolók

A vállalati felhasználásra szánt merevlemezeket és tárolókat gyártó HGST leányvállalatán keresztül vásárolja fel a Western Digital a Skyera nevű vállalatot, amely flash memórián alapuló, skálázható vállalati tárolókat fejleszt. A céget 2010-ben alapította Radoslav Danilak, aki az SSD-kbe kontrollereket fejlesztő SandForce születésénél is ott bábáskodott. 2006-ban. A SandForce 2009-ben lett az LSI része egy akvizíciót követően. A Skyera másik alapítója és vezető architectje Rod Mullendore, aki korábban a Brocade-nél és a McDatánál töltött el éveket.

A Skyera fő termékei a rendkívül sűrű, flash memóriára épülő vállalati tárolók. A SkyHawk nevű modell például 44 terabájtos kapacitást nyújt 1U kivitelben, ezt természetesen úgy érte el a cég, hogy az eszköz felépítése monolitikus, nem standard SSD-kből áll - a memóriamodulok azonban üzem közben cserélhetők. Ennél is brutálisabb kapacitássűrűséget tud a SkyHawk FS, amely 1U magassága ellenére 136 terabájtos, a SkyEagle pedig már egészen hihetetlen, 500 terabájtos kapacitású, miközben szintén 1U - a megjelenése 2015-ben esedékes. A tisztán flashes tárolók teljesítményére sem lehet panasz, a SkyHawk FS például az iparágban megszokott 70-30% olvasás/írás arányú terhelés alatt 300 ezer IOPS feletti sebességre képes 4K blokkmérettel kalkulálva.

Az eszközök lelke a saját fejlesztésű Solid-State Storage Enterprise Operating System (SeOS), amely gondoskodik a tárolókapacitás menedzsmentjéről, a rétegezésről a gyorsabb SLC és lassabb MLC chipek között, valamint elvégzi az olyan feladatokat mint a thin provisioning, illetve természetesen tartalmazza a fáradáskiegyenlítő algoritmusokat (wear leveling), amely révén a flash memóriachipek egyforma terhelést kapnak és a lehető legkésőbb kezdenek el fáradni és ezáltal újraírhatatlanná válni. A SeOS a berendezéseket SAN-ként és NAS-ként is tudja a hálózaton láttatni, vagy blokk- és fájltárolóként egyaránt elérhetők.

Nem az első flashes akvizíció

A flash memóriás vállalati tárolók régóta foglalkoztatják a Western Digitalt, a vállalat az elmúlt pár év során majdnem 1,4 milliárd dollár értékben vásárolt fel cégeket ezen a területen. A kifejezetten vállalati SSD-kre szakosodott STEC-ért 2013 nyarán 340 millió dollárt adott, a cache-elő szoftverekben utazó Velobitet néhány tízmillióért szerezte meg, majd még 2013 szeptemberében jött a PCI Express felületű flashmemóriás tárolókat fejlesztő Virident, amelyért közel 700 millió dollárt fizetett ki. Emellett 2009-ben a WD felvásárolta a SiliconSystemset, 65 millió dollárért.

A Western Digital, mint a Skyera vevőjének megjelenése egyáltalán nem váratlan. A SkyEra második körös befektetéseiben már benne volt a merevlemez-gyártó a Dell Ventures-szel együtt, 2013 februárjában több mint 51 millió dollár friss tőkét dobtak össze a cégnek, majd 2014 augusztusában ismét megtámogatták a startupot, de hogy mennyivel, azt nem tudni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.