Szerző: Koi Tamás

2014. december 11. 13:04

Ezzel hódítaná meg a nappalit a Telenor

Mit tehet egy mobilszolgáltató, ha nincs saját vezetékes tévéje, de tévészolgáltatást is el szeretne adni ügyfeleinek? Pofonegyszerű: ahelyett, hogy antennákat meg set-top boxokat telepítene, és milliárdokat ruházna be a műsorszóró infrastruktúrába, összeáll a Google-lel és egy tetszőleges internetszolgáltató közreműködésével közvetíti az adást az otthoni tévékészülékekre.

A telekommunikációs iparágban manapság sok cég veszi fel önhatalmúlag - hol joggal, hol pusztán csak azért, mert jól mutat a sajtóközleményekben - az innovátor szerepet, de amit a Telenor most letett az asztalra, az Európában is egyedülálló, vagy legalábbis nagyon ritka kezdeményezésnek számít: A cég MyTV nevű tévészolgáltatása december óta elérhető a Google Chromecast platformján.

A mobilszolgáltatóm a tévészolgáltatóm

A két megoldás közül valójában egyik sem új, a Telenor éppen egy éve indította el a MyTV platformot, mely lényegében egy élő tévéadást, valamint on-demand tartalmakat streamelő alkalmazás, melyhez az Antenna Hungária biztosítja a technológiai hátteret. A szolgáltatás a vezetékes és műholdas tévé-előfizetésekhez hasonlóan több díjcsomagból áll, amire kizárólag a Telenor ügyfelei fizethetnek elő, ám nem kötelező a streaminghez a telenoros mobilnet használata.

A Chromecast pedig a Google "tévéokosító" kütyüje, melyet másfél éve forgalmaz a cég, és eleinte szinte semmire nem volt jó Magyarországon, mivel a rajta keresztül elérhető szolgáltatások zöme hazánkból nem férhető hozzá. A Google azonban szerencsére úgy döntött, hogy miért ne fejleszthetnének külső cégek is streaming kimeneteket a Chromecasthez, így idén februárban meg is jelent a Chromecast SDK, a 35 dolláros kütyü értéke ezzel látványosan megnőtt, nem mellékesen az olyan cégek is megláthatták benne az alternatívát, mint például a Telenor.

A MyTV app Chromecast-kimenete tudomásunk szerint Európában is példátlan kezdeményezés, hazánkban pedig mindenképpen egyedülálló megoldás. Ráadásul a Telenor még a 35 dolláros listaárnál is olcsóbban, 6990 forintért adja a Chromecastot, ha az ügyfél előfizet a MyTV-t és Deezert együtt tartalmazó díjcsomag-opcióra, ami egyébként havonta 2990 forintba kerül. Vagyis a cég ugyanazt az értékesítési modellt használja, amit az okostelefonoknál is, azaz ártámogatással kínálja az eszközt, cserébe szép bevételt ér el a szolgáltatáson, amely az egésznek az értelmét és értékét is adja.

Okos szinergiák

A fenti két termékből összegyúrt tévés műsorszóró rendszerhez a MyTV előfizetésen túl szükség van egy wifis internetkapcsolatra, egy androidos okostelefonra vagy egy iPhone-ra (amin a streaminget elindíthatja a felhasználó), illetve egy szabad HDMI-bemenettel rendelkező tévékészülékre. Ez utóbbi egyáltalán nem kell okostévé legyen, de előny, ha van rajta a HDMI-n kívül USB-csatlakozó is, mivel ez esetben a tévé egyben a Chromecast tápellátásáról is gondoskodhat és nem szükséges a tápkábelnek is helyet találni.

iPhone vs. Android, avagy hol a pornóm?

A két különböző platformra fejlesztett MyTV app működése közt nincs semmilyen lényeges különbség, tartalmi vonalon azonban már más a helyzet. A felnőtt filmek ugyanis az iOS-es eszközökön teljesen hiányoznak az on-demand kínálatból, ennek oka állítólag az Apple szigorúbb tartalomszabályozási politikájában keresendő.

A Chromecast kezdeti, pofonegyszerű beállítása után az okstelefonra, tabletre telepíteni kell a Chromecast és MyTV alkalmazásokat, ezt követően a rendszer azonnal üzemkész (fontos, hogy a Chromecast és a lejátszás indítására használt eszköz ugyanazon a hálózaton legyen). A megoldás a tévéadások és az on-demand tartalmak megjelenítése során egyaránt a Google topológiájára hagyatkozik, vagyis az okostelefonos app csak elindítja a streamet, az adatkommunikáció, a kódolás és a kimenet kezelése mind az aprócska kütyüre hárul.

Ez többek közt azt jelenti, hogy egy sima képernyőtükrözéssel szemben ha élő tévéadás közben érkezik bejövő telefonhívás, a stream zavartalanul megy tovább, illetve a készülékkel gyakorlatilag bármit csinálhatunk, amíg a MyTV app fut a háttérben. Sajnos a platform egyik kényelmi funkciójáról viszont le kell mondani, az élő tévéadás a Chromecasten keresztül nem állítható meg és nem "tekerhető vissza", azaz egyáltalán nem működik a timeshift funkció.

Az egyébként adaptív streaminget használó rendszer a Chromecasten keresztül ideális esetben (kellően gyors internetkapcsolat mellett) a szolgáltatással elérhető legjobb képminőséget hozza, ami a MyTV esetében 720p-s felbontást jelent, a csatornáktól azonban ennek dacára csak SD-ben érkezik a jel (a műsorkínálatban mind a TV2, mind az RTL Klub SD-s változata található meg). Ezt a Chromecast még felkonvertálja 1080p-re, vagyis az eredeti forrásjel legalább kétszeres konverzión megy keresztül, mire megjelenik az előfizető tévéjén a kép.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A végeredmény nagyjából olyan képminőség, amit az IPTV-szolgáltatók SD-ben továbbított adásai során látható, vagyis a tartalom jellegétől (mozgás intenzitása, színtartomány, dinamika stb.) függően eléggé vegyes a kép, de végső soron itt is egy IPTV-szolgáltatásról van szó, amit nem menedzselt, vagy részben menedzselt hálózaton keresztül nyújt a műsorszóró. Ettől függetlenül tény, hogy a Chromecast képességeit a MyTV még messze nem használja ki, ez jól látszik például a HD-ban streamelt YouTube-videók minőségével összehasonlítva.

A timeshift mellett a MyTV-Chromecast házasítás másik hiányossága jól mutatja, hogy az efféle újszerű műsorsugárzási módszerek kezelésére mennyire nincs felkészülve a (szerzői) jog. A MyTV-n keresztül az élő csatornák képe helyett néha csak feketeséget látni, ráadásul pont a legnézettebb külföldi produkcióknál jellemző mindez. Ennek oka, hogy a sugárzási jogok ezeknél a tartalmaknál nincsenek minden esetben eladva az online felületekre, a tévécsatornák ezért hogy megfeleljenek a stúdiókkal kötött szerződésekben foglaltaknak, a műsorszám idején nem adnak át jelet a MyTV rendszerének (ugyanezzel a jelenséggel küzd egyébként a Telekom TV GO platformja is).

A nappali zenegépe

A Telenor a Chromecasttel két legyet ütött egy csapásra, hiszen az állítólag mára nagyjából 100 ezer ügyféllel rendelkező MyTV mellett egy másik, a szolgáltató repertoárjában is szereplő termék is elérhető a Chromecaston keresztül. Ez a Deezer online zeneszolgáltatás, melynek a Telenor itthon az egyedüli viszonteladója, és amellyel egyben itthon hivatalosan is útjára indult a korlátlan online zenei streaming korszaka.

Bár tévén keresztül zenét hallgatni elsőre több szempontból is botorságnak tűnhet, a Chromecast, illetve a tévékészülék hangja viszonylag egyszerűen átjátszható a Hi-Fi, vagy házimozi rendszerre, sőt annak sincs akadálya, hogy magát a kütyüt ne a tévébe, hanem már eleve egy HDMI-bemenetekkel és -kimenetekkel egyaránt ellátott hangrendszerhez, vagy erősítőhöz csatlakoztassuk. Ha a rendszerünk támogatja a HDMI-CEC technológiát (a modern tévékészülékek, illetve erősítők szinte kivétel nélkül ilyenek), akkor a streaming elindításához hozzá sem kell nyúlni az eszközök távirányítójához, a Chromecast ugyanis ahogy indítási jelet kap az alkalmazástól, bekapcsolja a tévét és a hangrendszert, valamint gondoskodik róla, hogy mindkét eszköz automatikusan a megfelelő bemenetekre kapcsoljon.

Hülyetévé helyett

A Telenor a Google-lal karöltve okos taktikát eszelt ki a nappalik bevételére, bár a szolgáltató mondhatni már-már cinikusan azt vallja, hogy nem kívánja kitúrni a Telekomot és versenytársait ebben a szegmensben. A MyTV választékát elnézve ez jelenleg elég komoly kihívást is jelentene, hiába frissült ugyanis a programválaszték, a csatornakínálat szinte egyetlen népszerű tematikus elemet sem tartalmaz, vagyis nincs sem sportcsatorna, sem természetcsatorna, sem gyerekeknek szánt adó a választékban, az SVOD, vagyis az online téka pedig a legnagyobb jóindulattal leírva is csupán közepes sorozatokból és néhány rétegfilmből áll.

A mobilszolgáltató által felvállalt fejlődési irány azonban ennek ellenére példamutató, egyben  kitűnően szemlélteti az okostévés piac válságát, már ami az okostévét, mint alkalmazásplatformot illeti. A Telenor ugyanis - nyilván nem véletlenül - ahelyett, hogy tévégyártó-specifikusan külön-külön nekiállt volna alkalmazásokat fejlesztgetni, rugalmatlan rendszerekben gondolkodni, inkább a sokkal kézenfekvőbb Chromecastet választotta, amit ráadásul a rendszer működéséhez szükséges okostelefonokon és tableteken keresztül teljesen logikus és oda illő módon tudott integrálni a kínálatába.

A MyTV-Chromecast konstrukció érzésünk szerint ettől függetlenül egy ideig biztosan nem forgatja fel a hazai tévépiacot, de talán nincs is olyan messze az az idő, amikor a Chromecasthez hasonló kütyük már nem csak a geekek játékszerei lesznek, akkor pedig majd emlékezzünk rá, hogy a Telenor hazánkban elsőként látta meg benne a fantáziát. Mobilszolgáltatóként.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról