:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 24. 15:42

Titáni phabletek a Panasonictól

Újabb tagokkal bővült a Panasonic Toughpad szériája. Ezúttal két öthüvelykes készülékre került strapabíró borítás, a windowsos FZ-E1 és az Androidot futtató FZ-X1 a víztől kezdve, a poron és háromméteres zuhanáson át a szélsőséges hőmérsékletig mindent kibír.

Akiknek a Panasonic névről a egyből a vaskos, strapabíró vállalati eszközök ugranak be most sem járnak messze az igazságtól: a frissen bejelentett Toughpad FZ-E1 és FZ-X1 phableteket kifejezetten mostoha körülmények közé tervezték, vállalati felhasználásra. Két öthüvelykes eszközről van szó, noha manapság ezt a méretet már bátran a telefon kategóriába sorolhatjuk.

A sivatagtól a sarkkörig

A készülékekről jól látszik, hogy a gyártó nem akarta velük megdönteni az év legvékonyabb telefonja rekordot, cserébe viszont akár három méterről is a betonra ejthetjük azokat anélkül, hogy bajuk esne. Mindkét eszköz MIL-STD-810G katonai besorolást kapott és az IP68-as biztonsági követelményeknek is megfelelnek, azaz teljes mértékben védettek a por ellen, illetve fél órát bírnak ki a víz alatt másfél méterrel a. Emellett egy beépített fűtőelemnek köszönhetően a szélsőséges hőmérséklettel is megbirkóznak, -20-tól egészen 60 Celsiusig. A telefonok a rázkódást, ütődést és az extrém párás környezetet is jól bírják.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A biztonságra a gyártó szoftver terén is igyekezett odafigyelni, a készülékek FIPS 140-2 Level 1 besorolást kaptak, "operációsrendszer-szintű biztonsági funkciókkal", amelyek a cég szerint a vállalati és a kormányzati ügyfelek számára is kielégítők. Az öthüvelykes, tükröződésmentes kijelző erős napfényben is jól olvasható, noha felbontása viszonylag szerény, 1280x720 pixel. A kapacitív panel vastag kesztyűben vagy akár esőben is kezelhető. A hátoldali kamera 8, az előlapi pedig 1,3 megapixeles de a phabletek akár integrált vonalkód- vagy mágneskártya-olvasóval is kérhetők, az ügyfél igényeinek megfelelően.

A masszív kütyük opcionálisan 4G-hálózatra is képesek csatlakozni, továbbá támogatják a 802.11ac szabványú Wi-Fit és az NFC-t is. Mindkét telefonra előlapi hangszóró került, amelyek akár 100 decibeles hangerővel is megszólaltathatók. A két robusztus készülék nagy erőssége továbbá az ekkora kijelzőmérethez szinte gigantikus, 6200 mAh kapacitású akkumulátor, amely a gyártó szerint akár 14 óra folyamatos munkát is lehetővé tesz. Az akkuk ráadásul egy óra alatt 50 százalékra tölthetők, illetve szükség esetén cserélhetők is - anélkül, hogy ehhez az eszközt ki kellene kapcsolni.

Windowsos és androidos kivitel

A Toughpad FZ-E1 és FZ-X1 külsőre gyakorlatilag teljesen megegyezik, a fő különbséget az operációs rendszer és a processzor jelenti. Előbbi ugyanis Windows Embedded 8.1 Handheld szoftvert kapott, amely mögött egy négymagos Snapdragon 800 lapka dolgozik 2,3 gigahertzen, utóbbi pedig Android 4.2.2-t futtat, Snapdragon 600 chippel, amelynek négy magja 1,7 gigahertzen ketyeg - az androidos változat tehát mind hardver, mind szoftver terén a tavalyi eszközöket idézi. Mindkettőben találunk továbbá 2 gigabájt RAM-ot, 32 gigabájt belső tárhelyet és egy microSDXC-foglalatot is.

Hogy a két eszközt inkább tartják majd munkáskesztyűs mintsem műkörmös kezek, mi sem mutatja jobban, mint az, hogy mindkettő több mint 3 centiméter vastag és tömegük is ijesztően közel jár a fél kilóhoz. A készülékek augusztusban debütálnak, azokból többféle változat is megjelenik: az FZ-X1 Wi-Fi-s verziója 1799 dollárba kerül majd, míg a mobilnettel is felszerelt változat 1849 dollárért lesz megvásárolható - a telefonálásra is képes konfigurációért 1899 dollárt kérnek majd, de ez csak 2015 januárjában várható. Az FZ-E1 csak Wi-Fi-képesen 1899, mobil szélessávval és hanghívás opciókkal ellátva pedig 1999 dolláros áron kerül a boltokba - igaz ez utóbbi csak októberben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.