:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 15. 11:33

Leállítás nélküli patchelés már SUSE Linuxon is

A Linuxot futtató rendszerek leállítás nélküli frissítésére használt legismertebb eszköz a ksplice, az azonban mára az Oracle tulajdonába került, így a többi disztribútornak saját megoldás után kellett néznie. A SUSE közösségének válasz a problémára a kGraft, amelynek kódja nemrégiben vált elérhetővé.

A kGraft a SUSE Labs égisze alatt született technológia, amelyről először az év elején lehetett hallani. A disztribúció fejlesztői kívánatosnak tartották a ksplice-éhoz hasonló funkció megvalósítását ezen a disztribúción is, a vállalati és főleg a mérnöki-tudományos környezetek üzemeltetői kedvéért. A SUSE tájékoztatása szerint elsősorban a mérnöki-tudományos felhasználók kérték a képességet, ahol problémát jelent a sokáig futó számítások leállítása és általában ütemezése a frissítések telepítése miatt.

A leállítás nélküli frissítés előnyeit aligha kell ecsetelni: a rendszer folyamatosan elérhető és produktív marad, a szervezetnél nem szükséges a frissítések számára leállásokat ütemezni és a rendszergazdáknak sem kell az éjszakáikat vagy hétvégéiket patcheléssel tölteni. Összességében a leállítás nélküli frissítés eredménye a folyamatos üzletmenet a nagyobb rendelkezésre állás révén, és az alacsonyabb költség.

02:47
 

Video demo of live Linux Kernel Patching using kGraft

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kGraft a ksplice-hoz hasonlóan a rendszer leállítása és újraindítása nélkül teszi lehetővé a rendszerkomponensek és a kernel frissítését. A ksplice-szal ellentétben a kGraft teljes mértékben nyílt forrású és bárki számára szabadon elérhető (a forráskód bárki számára elérhető és GPL alatt használható), míg az Oracle birtokába került ksplice nyílt verzióját már nem tartják karban, a technológia kizárólag az Oracle Enterprise Linuxban él tovább.

A kGraft másik előnye a ksplice-szal (és az OpenVZ Checkpointinggal) szemben, hogy teljes mértékben a kernelben megtalálható technológiákra támaszkodik (pl. ftrace, INT3/IPI-NMI, RCU) - a kGraft patch maga is egy kernelmodul csupán, használata nem igényel a rendszer szintjén jelentős változtatásokat. Egyelőre viszont csak teljes függvények és általuk hivatkozott konstansok "cseréjére" alkalmas a kGraft, de ez önmagában nem korlátozza jelentősen a leállítás nélkül frissíthető kódokat, és hamarosan elkészülnek azok a segédeszközök is, amelyekkel létrehozhatók a patchmodulok és a szükséges forráskódok is.

A szoftverről bővebben itt lehet olvasni, a forráskódja itt érhető el, a SUSE blogbejegyzése a témáról pedig itt található.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.