:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 7. 13:23

Mit ad a vállalatoknak a Microsoft két új rendszere?

A múlt heti Build konferencia egyik fő témája volt a Windows 8.1 Update, valamint a Windows Phone 8.1 érkezése. A két rendszer nem csak az otthoni felhasználók, hanem a vállalatok számára is tartogat olyan fejlesztéseket, amelyek miatt érdemes lehet megfontolni a használatukat.

A klienseken futó operációs rendszerek esetében a vállalatok számára egy jó ideje a biztonság és a megnövekedett mobilitás a Microsoft fő üzenete: hogy a windowsos eszközök mennyire jól illeszkednek a szervezeti infrastruktúrába, milyen könnyen felügyelhetők a meglevő eszközökkel és rendszergazdai tudással távolról, és hogy az alkalmazottak biztonsággal használhatják őket a napi munkájuk végzésére.

A múlt heti Build konferencián mutatta be a Windows és Windows Phone újdonságait a Microsoft, de a majdnem 3 órás előadáson elsősorban a felhasználói felületet és élményt befolyásoló fejlesztések voltak a főszerepben, kevés idő jutott a vállalati újdonságokra. A cég ezeket egy  blogbejegyzésben részletezte, ez alapján a Windows 8.1 Update-ben olyan, céges környezetben fontosnak tűnő fejlesztések érkeznek, mint az Internet Explorer 11 jobb visszamenőleges kompatibilitása az IE8-cal, a fejlettebb mobileszköz-menedzsment (MDM) képességek, a Windows Phone 8.1 pedig szinte teljesen az utóbbiról szól.

Windows 8.1 Update

Az új operációs rendszerben az IE11 és annak Enterprise módja a Microsoft szerint javítja a visszamenőleges kompatibilitást, így azoknak a cégeknek, ahol a webes alkalmazások és felületek még Internet Explorer 8-ra vannak optimalizálva, érdemes egy próbát tenni az új operációs rendszerrel. Az IE11 gyorsabb, biztonságosabb, kompatibilis az új webes szabványokkal, írja a Microsoft, a felhasználók pedig akár párhuzamosan futtathatnak IE11 és IE8 kompatibilitási ablakokat egymás mellett.

A jövő vállalati dashboardja?

Vállalati környezetben ma még ritkák az érintős notebookok és windowsos tabletek, a Windows 8.1 Update egyik fő előnye, hogy jobban kezelhető egérrel és billentyűzettel, a Microsoft várakozásai szerint ez a cégek számára is vonzóbbá teszi, mint ahogy a desktop és modern appok "keverhetősége" a taskbaron. A motorháztető alatti fejlesztések pedig alacsonyabb hardverigényt jelentenek, a Microsoft szerint egy 16 gigabájtos háttértárral és 1 gigabájt memóriával felszerelt PC-n is tökéletesen fut az új operációs rendszer, így jobb választás például az olcsó, Atom-alapú "tabletté téphető" notebookok számára.

A noteszek és tabletek vállalati felhasználásához nélkülözhetetlen a megfelelő mobileszköz-menedzsment, amely révén a rendszergazdai akarat akkor is érvényre juttatható az adott gépen, ha az a vállalati hálózaton kívül tartózkodik. A Windows 8/RT is tartalmazott ilyen fejlesztéseket, a Windows 8.1 újabbakat hozott e területen, a Windows 8.1 Update pedig továbbiakkal szolgál. A rendszerüzemeltetők például csoportházirendből "fekete- és fehérlistázhatnak" modern alkalmazásokat is, beállíthatnak URL-szűrőt és az IE11 Enterprise módjához (IE8 kompatibilitási mód) szabályokat például.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Van még egy fontos aspektusa a Windows 8.1 Update-nek, amelyre vállalati környezetben érdemes kitérni: az operációs rendszer e frissítése nem a Windows Store-on keresztül települ, mint a Windows 8.1 tette azt korábban, hanem a Windows Update-en át terjeszteni a Microsoft, mégpedig kötelező biztonsági frissítésként. Jó hír, hogy az Update az API-k szintjén nem tartalmaz változásokat, így nem kell kompatibilitási tesztekre készülni vele.

Windows Phone 8.1

A Windows Phone 8 is kiadós frissítést kap a Microsofttól, az új képességek egy része szintén a jobb vállalati használhatóságot javítja. A beépített Mobile Device Management (MDM) kliens az operációs rendszer egyre több részét teszi elérhetővé távolról az üzemeltetők számára, akik így házirendekből tudnak konfigurálni email-fiókokat és Office 365 hozzáféréseket, azonosításhoz (pl. Exchange, VPN, Wi-Fi üzleti alkalmazások) tanúsítványokat vagy éppen VPN-beállításokat vagy Wi-Fi hálózatokra vonatkozó adatokat.

Email aláírás és titkosítás Windows Phone 8.1-en

Az új rendszerbe bekerül az S/MIME támogatása a levelek titkosításához, ezt is MDM-en keresztül lehet beállítani. A telefonról ezt követően ugyanúgy lehet aláírt, titkosított levelet küldeni mint asztali Outlookból, anélkül, hogy ehhez külön szoftvert kellene telepíteni. Szinténa az MDM-kliens segítségével megvalósított képesség az Assigned Access, ebben az esetben a windowsos telefon afféle "mobil kioszkként" működik és kizárólag egy üzleti célalkalmazás futtatható rajtuk.

A szervezetek az MDM-et központi alkalmazásterítésre is használhatják, a vállalatok összeállíthatnak egy saját alkalmazás-piacteret, ahonnan a dolgozók elérhetik a számukra releváns mobilappokat, illetve ezek telepítését, frissítését, illetve adott esetben eltávolítását központilag is lehet menedzselni. A rendszergazdák összeállíthatnak feketelistákat, vagyis letilthatják bizonyos appok telepítését, vagy egyszerűen elvehetik a hozzáférést a publikus alkalmazás-piactértől is, így a felhasználók a cég által biztosított appokon kívül mást nem is telepíthetnek.

A Windows Phone 8.1 alkalmazásspecifikus VPN-nel rendelkezik, amely támogatja az IPsec és SSL VPN gatewayeket is. Amennyiben az MDM-ben ezt helyesen konfigurálták, a felhasználónak a VPN-t használó app indításakor nincs külön dolga ezzel, az alkalmazás gondoskodik a VPN kapcsolat felépítéséről. A Microsot tájékoztatása szerint ezt a képességet sok VPN-szállító (köztük a Juniper, az F5, a Checkpoint és a Dell/SonicWall) gyárilag támogatja. Az operációs rendszer egyik érdekes képessége a Wi-Fi offloading, a telefon automatikusan kapcsolódik a megbízhatónak tartott Wi-Fi hálózatokhoz és az adatforgalmat ezekre irányítja, így próbál meg spórolni a mobilnet-számlával. Hogy melyek ezek a biztonságos hálózatok, azt a rendszerüzemeltetők az MDM-en keresztül tudathatják a Windows Phone 8.1-gyel.

Nem felhasználói, hanem fejlesztői szempontból releváns, hogy a Windows Phone 8.1 API-szinten még jobban közelíti a Windows 8.x-et, ami egyszerűbbé teszi a kódok hordozását a két rendszer között. A Microsoft végső célja az univerzális alkalmazás, amely más felülettel, de azonos kóddal egyformán fut Windows Phone-on, windowsos tableten, PC-n és Xboxon is, a Windows Phone 8.1 pedig egy lépést tesz ebbe az irányba. Érdemes kiemelni, hogy a Windows Phone 8.1 nem töri meg a visszamenőleges alkalmazáskompatibilitást, minden olyan app, amely futott Windows Phone 8-on, futni fog az új rendszeren is.

A Windows Phone 8.1 a tavasz során válik elérhetővé a Windows Phone 8-at futtató eszközökön, automatikus és ingyenes frissítésként érkezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.