Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 29. 09:27

Bemutatta ARM-alapú szerverchipjét az AMD

Az AMD az Open Compute Project tegnap kezdődött konferenciáján bejelentette Seattle kódnevű, ARM processzormagokat integráló Opteron chipjének részleteit. A lapka mintapéldányainak gyártása még ebben a negyedévben elkezdődik.

Még az első negyedévben megkezdi ARM-alapú Opteron chipjének mintapéldányait gyártani az AMD, a vállalat egy fejlesztői platformot is kiad, hogy a szoftveres közösség minél hamarabb elkezdhessen dolgozni, jelentette be a cég tegnap az Open Compute Projekt konferencián, a kaliforniai San Joséban.

Beast mode?

Tavaly tűnt fel az AMD terméktervein a Seattle, amely egy ARM processzormagokból álló Opteron szerverchip, elsősorban a mikroszerveres, vagyis masszívan párhuzamosítható, alapvetően kis CPU-teljesítményt igénylő feladatokra, mint amilyen a webes feladatok kiszolgálása. A vállalt kinyilvánított célja a PC-piactól való elszakadás, az egyik stratégiai fókuszt pedig a cloudléptékű adatközpontok jelentik, ahol az Opteronok gyenge magonkénti teljesítménye nem okoz versenyhátrányt a vállalati szoftverek licencelési konstrukciói miatt.

A tavalyi slide, itt még szerepel a Freedom Fabric

A Seattle az ARM 2012-ben bejelentett Cortex-A57 processzormagjaira épül. Az A57 az ARM első saját fejlesztésű, 64 bites, kimondottan nagy teljesítményre optimalizált magja - a nagy teljesítményt persze ARM viszonylatban kell érteni, az A57 nem versenyezhet a csúcskategóriás szerverchipekkel, az IBM POWER, Oracle SPARC vagy Intel Xeon lapkákkal, de nem is ez a feladata. A Cortex-A15 leszármazottjának tekinthető az A57, 64 bites ARMv8 utasításkészlet-architektúrára épül, 15 fokozatú futószalagot kapott és 3 utasítás egyidejű kibocsátására képes.

A Cortex-A57 magok négyes csoportokban osztozhatnak az L2 cache-en, egy lapkán legfeljebb négy ilyen csoport lehet, ami 16 magot jelent. A szerverpiaci felhasználhatóságot olyan fejlesztések támogatják mint a SECDED ECC védelem az első- és másodszintű cache-en. Az AMD a tegnapi bejelentés alapján négy- és nyolcmagos verziót tervez a Seattle-ből, ezeken a lapkákon legfeljebb 4 megabájt megosztott másodszintű és 8 megabájt harmadszintű cache lesz. A chipek 28 nanométeres csíkszélességgel készülnek.

Idei slide, Freedom Fabric nélkül

Annak érdekében, hogy processzormagok ne éhezzenek az adatokra, a Seattle konfigurálható kétcsatornás DDR3 vagy DDR4 memóriavezérlőt kap ECC-védelemmel, 1866 megatranszfer/s sebességgel, legfeljebb 4 modul támogatásával. A modern szerverchipektől megszokott módon integrált PCI Express vezérlő is kerül a chipre, mégpedig PCI Express 3.0 verziójú és nyolccsatornás, valamint nyolc SATA3 porttal és 2 darab 10 GbE hálózati interfésszel. A vállalat tájékoztatása szerint egyelőre nem részletezett kriptogyorsító és a tömörítési algoritmusok futtatását hardveresen támogató modulok is lesznek a Seattle-ben, amelyet az ARM TrustZone biztonsági technológiával is elláttak.

A 12. ember: a fejlesztői közösség

Annak érdekében, hogy a szoftverfejlesztő közösség minél hamarabb elkezdhesse a munkát a Seattle-alapú gépekke, az AMD egy fejlesztői készletet is kiad. Ezeken egy Opteron A1100 processzor mellett négy memóriafoglalat, 2x4 vagy 1x8 csatornásra konfigurálható PCI Express aljzat és 8 SATA csatlakozó kap helyet a microATX formátumú alaplapon. A vállalat a fejlesztőkészleteket Fedora Linux operációs rendszerrel szállítja, a szabad operációs rendszer kernele a 3.7 verzió óta támogatja az ARMv8 utasításkészlet-architektúrát.

A fejlesztői készlet

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Fedora ARM architektúrán futó változata mára teljesen azonos fejlesztői prioritásokat élvez mint az x86 és x64 utasításkészlet-architektúrára készült kiadás, mivel a projekt anyacége, a Red Hat szeretne mihamarabb egy stabil, jól működő Linuxot kínálni az éledezőben levő mikroszerver-piacra. A kiadási jegyzéke szerint a decemberben megjelent Fedora 20-ban már elsődleges fejlesztési célpontnak számítanak az ARM-os gépek, bár a kiadás egyelőre csak a 32 bites ARMv7 architektúrát támogatott hivatalosan, a 64 bites verzióra kicsit még várni kell.

Az ultrasűrű szerverek legnagyobb felhasználói a nagy elosztott rendszereket üzemeltető webes cégek (Amazon, Google, Facebook, Twitter) lehetnek, ezek a vállalatok jellemzően saját fejlesztésű szoftvereket futtatnak. A potenciális felhasználói kör a hosztingszolgáltatóké, amelyek a szervereket üzemeltetési és egyéb szolgáltatásokkal együtt kínálják az ügyfeleknek. A jellemző számítási feladat a statikus oldalak kiszolgálása és az egyszerűbb webes alkalmazások, erre pedig kiválóan alkalmasak a relatív kis teljesítményű, egyszerű szerverek. Ilyen környezetben jól kijön a gépek nagy előnye, a kompakt kialakítás és alacsony energiafelvétel. Korábbi becslések szerint a mikroszerverek vagy ultrasűrű szerverek hamarosan a teljes szerverpiac 10 százalékát adják majd volumenben, ami éves szinten hozzávetőleg 1 millió gépet jelent, de az AMD ennél jóval optimistább, a cég úgy számol, 2019-re a szerverpiac negyede lesz majd az ARM-alapú gépeké, ami addigra valószínűleg több mint 2 millió darabot jelent egy évben.

Intel D#

Az AMD várakozásai és becslései szerint a 2 GHz feletti órajelen járó A1100 jóval nagyobb teljesítményt nyújt az Opteron X-sorozatú chipeknél, melyek legerősebbike 4 darab 1,9 GHz-es Jaguar magot tartalmaz. Az A1100 nyolcmagos csúcsmodellje azt közel azonos fogyasztás mellett tudja majd, ígéri az AMD, ami 20-25 watt körüli TDP értéket feltételez, az Opteron X2150 TDP-je 22 watt. Érdekesség, hogy a korábbi, tavaly közzétett prezentációkon a Seattle még tartalmazta a SeaMicro felvásárlásával az AMD kezébe került Freedom Fabric interfészt, a most közzétett diákon és a sajtóanyagban azonban erről egy szó sem esik, mint ahogy az sem tudni, lesz-e a processzorban AMD által tervezett grafikus mag például, vagy az is az ARM-tól érkezik-e - na nem mintha a megcélzott felhasználási területen jelenleg hemzsegnének a GPU-gyorsított alkalmazások.

Bár az ARM ISA felé mozgással az AMD érezhetően ki szerette volna kerülni az Intellel való közvetlen versenyt, a legnagyobb chipgyártó már korábban belépett erre a piacra Avoton kódnevű, szerverekbe szánt Atomjaival. A legújabb C2000-es generáció tagjait tavaly ősszel mutatta be a vállalat, a kínálatban két-, négy- és nyolcmagos chipek vannak, akár 4 megabájt cache-sel, kétcsatornás memóriavezérlővel, integrált PCI Express x16 kontrollerrel, GbE-támogatással. A C2000 sorozat csúcsmodellje, a C2750 nyolc darab 2,4 GHz-es névleges órajelű Silvermont magot tartalmaz, a lapka maximális fogyasztása (TDP) 20 watt, listaára pedig 171 dollár.

A Seattle kódnevű AMD processzorok Opteron A1100-as sorozatként kerülnek majd kereskedelmi forgalomba. Ha a mintapéldányok gyártása sikeresen lezajlik és a terveken nem kell változtatni, a kereskedelmi megjelenésre valamikor 2014 végén, 2015 elején érdemes számítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról