Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 21. 12:47

Végre itt a Fedora 20, teljes ARM támogatással

A Fedora 20-ban teljes jogú platformmá vált az ARM, amely mostantól ugyanolyan figyelmet élvez mint az x86 és x64. A közösségi disztribúció új alkalmazás-piacteret is kapott.

Úgy tűnik, a Fedora Linux fejlesztői az év végén rendre elkényelmesednek. Tavaly a Fedora 18 majdnem két hónapos csúszást szenvedett el, aminek következtében csak januárban jelent meg, a nyári Fedora 19 időben befutott, a Fedora 20 kiadását viszont szintén több hetes csúszás előzte meg az Anaconda telepítővel kapcsolatos hibák miatt. Eredetileg november végére várták a disztribúciót, végül december 17-én jelent meg.

ARM!

A Fdora hagyományosan a Red Hat Linux előszobája, a közösségi disztribúcióban jelennek meg először azok az új technológiák, amelyek majd kicsiszolva és tesztelve a vállalati felhasználásra szánt rendszer részei lesznek. A Fedora hagyományosan egy "cutting edge" disztribúció, amiben a szabad szoftveres világ legújabb szoftverei és technológiái találhatók meg, elsősorban nem az átlagfelhasználókra, hanem inkább a Linux-őrültekre szabták. A most megjelent verzió, a Fedora 20 kódneve Heisenbug - ezt a kifejezést nehezen reprodukálható, néha megjelenő, néha pedig eltűnő programhibákra használják a fejlesztői zsargonban.

Az új verzió egyik legfontosabb vívmánya, hogy az ARM architektúrán futó változat mára teljesen azonos fejlesztői prioritásokat élvez mint az x86 és x64 utasításkészlet-architektúrára készült Fedora. Ennek hátterében az áll, hogy a Fedora projekt anyacége, a Red Hat szeretne mihamarabb egy stabil, jól működő Linuxot kínálni az éledezőben levő mikroszerver-piacra. A kiadási jegyzék szerint a Fedora 20-ban már elsődleges fejlesztési célpontnak számítanak az ARM-os gépek, bár a kiadás egyelőre csak a 32 bites ARMv7 architektúrát támogatott hivatalosan, a 64 bites verzióra kicsit még várni kell - mint ahogy a 64 bites ARM szerverprocesszorokra is.

Saját piactér

A disztribúció alapja a szeptember elején kiadott 3.11-es kernel, az alapértelmezett asztal környezet az októberben kiadott GNOME 3.10, de emellett hat különféle desktop található meg a csomagok között, a sokak által szeretett Cinnamon 2.0, a KDE Plasma Workspacesből a hosszú támogatást élvező 4.11, valamint az Enlightenment, az Xfce, az LXDE és a MATE. A desktopok alatt továbbra is az X.org (1.14) fut, a Wayland egyelőre csak technikai előzetesként került be a Fedorába. A jövő nyáron esedékes Fedora 21 lehet az első, amely már a végleges Waylandet tartalmazza. Amint az ismert, jelenleg két technológia, a Wayland és a Mir csatázik a következő generációs display szerverek között, az erőviszonyok folyamatosan alakulnak - egyelőre nem lehet győztest hirdetni.

Desktop oldalon említésre méltó fejlesztés még az Application Installer megjelenése. A Fedorában eddig a PackageKit frontend látta el a telepítéssel kapcsolatos feladatokat, azonban ez - a nevéből is kitalálható módon - a csomagközpontúan működött. A helyét átvevő Application Installer egy online alkalmazás-piactéren megszokott képességeket hozza, csomagok helyett kategóriákba csoportosított alkalmazásokat sorol fel, amelyek legfontosabb információit is megjeleníti, például az ikonját, képernyőfotókat, rövid leírást, értékeléseket. Az alkalmazások között persze keresni is lehet, és a felhasználónak tetsző programokat egyszerűen telepíti is az Application Installer. A meglevő alkalmazások frissítéséről értesítést is küld a szoftver, illetve értelemszerűen a frissítés letöltését és telepítését is el tudja végezni.

Szerveres érdekességek

A Fedora leginkább szerveres, virtualizációs és újabban felhős vonalon erős. A libvirt kliensben már beállíthatók különféle szabályrendszerek, amelyek az összes menedzselt objektumra és API-műveletre érvényesíthetők, így minden klienskapcsolat lekorlátozható a nagyobb biztonság érdekében. Az engedélyeket a libvirt.conf állományban kell beállítani - további részleteket ezeken a linkeken lehet megtudni (1, 2, 3). Virtualizáció terén érdekes fejlesztés még, hogy a virt-manager közvetlen képes a KVM vendég operációs rendszerek snapshotjait kezelni - igaz, a snapshot elkészítéséhez néhány másodpercre megállítja az adott VM-et.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az új verzióban - az ARM elsődleges architektúrává válásával - előtérbe került az ARM virtualizáció. A Fedora 20-ban számos olyan fejlesztés debütál, ami gördülékenyebbé teszi az ARM virtuális gépek kezelését x86 rendszereken, ennek főleg azok a fejlesztők örülhetnek, akik ARM-os szerveres alkalmazásokon dolgoznak például. A qemu tartalmaz egy ARM emulátort, amelyet egyébként a Fedora fejlesztői is aktívan használnak, a Fedora 20-ban pedig már a szokásos libvirt eszközökkel is felügyelhetők az ARM-os VM-ek, a kiadási jegyzék szerint kijavították azokat a hibákat, amely korábban megakadályozta, hogy a virt-managerből lehessen qemu-system-arm gépeket indítani.

A Fedora 20 nem tartalmaz levelezőt. Korábban a sendmail volt a disztribúció alapértelmezett levelezője, azonban a fejlesztői közösség úgy találta, körülményes kézi konfiguráció nélkül a sendmail nem használható, így kiszedték az alapértelmezetten települő csomagok közül. Szintén kikerült a csomagok közül a syslog, amelynek a helyét a journald vette át. A kiadási jegyzék megemlékezik röviden arról is, hogy bekerült a Fedora 20-ba  aHadoop, amely mára a "big data" feldolgozás de facto nyílt forrású sztenderdje, illetve a strukturálatlan adatok tárolására szolgáló MongoDB a 2.4-es verzióra frissült.

A Fedora 20 letölthető a projekt weboldaláról telepítőlemezként és a telepítés nélküli kipróbálást lehetővé tevő Live Image-ként.

a címlapról