:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. december 9. 11:09

Új SSD-kkel készül 2014-re az Intel és a Samsung

Új, méretes mSATA SSD-vel állt elő a Samsung, miközben napvilágot láttak az Intel 2014-es meghajtóira vonatkozó tervei. Mindkét vállalat bőséges tárhelyet, megbízhatóságot, nagy sebességet és kompakt kivitelt ígér, az árakat azonban egyelőre homály fedi.

Az év vége felé közeledve a Samsung és az Intel sem tétlenkedik a flashmemóriás tárolók terén, mindkét vállalat az eddigi tárhely-csúcsokat igyekszik megdönteni. Míg előbbi gyártó a konzumer területet célozta meg, utóbbi kiszivárgott tervei elsősorban a vállalati eszközökre vonatkoznak.

SSD-kkel leggyakrabban 2,5 hüvelykes kivitelben találkozhatunk, vannak ugyanakkor olyan területek, ahol ennél is kisebb méretre van szükség, például az ultrabookok vagy tabletek gyártásánál. Az ilyen készülékek esetében a legtöbbször az 1,8 hüvelykes mSATA (mini-Serial ATA) szabványt alkalmazzák, az apró kivitelnek azonban a tárterület látja kárát. A Samsung ezen próbál változtatni legújabb, 840 EVO SSD-jével, ami a vállalat szerint a világ első mSATA kivitelű, 1 terabájtos SSD-je. Az új tároló másodpercenként 540 megabájtos olvasási, és 520 megabájtos írási sebességre képes, és 120, 250, illetve 500 gigabájtos verziókban is elérhető lesz. A gyártó egyelőre nem közölt árakat, ám ahogy teljesítményében, úgy árázását tekintve sem valószínű, hogy az eszköz a belépő kategóriát célozná.

Több mint ötször gyorsabb az előző generációnál

Az Intel is a csúcskategóriát vette célba, nemrég napvilágot látott 2014-es célkitűzései szerint. A 20 nanométeres osztályú NAND flash technológiát a cég egy éve mutatta be, ám eddig csak alsóbb kategóriás eszközökben láthattuk. Hamarosan azonban a prémium választékban is megjelenik, miután az Intel jövőre három új meghajtócsaládot is bemutat: a Temple Star kódnév alatt futó SSD Pro 2500, a Pleasantdale fedőnevű DC P3500 és a Fultondale, más néven DC P3700 sorozatokat.

Talán az egyik legérdekesebb újdonságot a DC P3700-as vállalati meghajtók jelentik, amelyek 2,5 hüvelykes kivitelben, és akár 2 terabájt tárhellyel felszerelve is elérhetők lesznek. Figyelemre méltó méretük mellett a sebességük sem elhanyagolható, ezen a téren is drasztikus növekedés várható az előző generációhoz képest. A jelenleg is kapható előd, a DC S3700 sorozat másodpercenként 500 megabájtos olvasási és 460 megabájtos írási sebességet tudhat magáénak, a DC P3700-nál ez olvasásnál másodpercenként 2800 megabájtra, a írásnál pedig 1700 megabájtra nő. Ekkora sávszélességhez PCI Express 3.0 interfészre van szükség.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A DC P3700 és a DC P3500 közötti fő különbséget az jelenti, hogy előbbi sorozat az Intel új HET (High Endurance Technology) MLC NAND chijeit  használja, míg utóbbi a hagyományosra változatra támaszkodik. A HET technológiával készült eszközök a gyártó szerint jóval több írás-olvasás ciklust bírnak ki, mint a korábbi megoldások.

Az Intel továbbá 2014 leendő ultrabookjait és tabletjeit sem hagyja érintetlenül, az SSD Pro 2500 darabjai M.2 és M.25 szabvánnyal érkeznek, ezt a vállalat az új Samsung 840 EVO által is használt mSATA utódjának szánja . Az M.2 szabvány sokkal több helyet hagy a NAND tárolóknak, ráadásul a PCIe, SATA és USB 3.0 interfészt is támogatja, rugalmasságával pedig a gyártóknak is kedvez. Az árakról egyelőre az amerikai cég sem tájékoztatott.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.