Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 22. 14:45

Hamarosan mobiltelefonálni is lehet az amerikai repülőkön

Decemberben engedélyezheti a mobilszolgáltatások használatát az utasszállítók fedélzetén az FCC. Az Egyesült Államok hírközlésért felelős hivatala szerint a korábbi szabályozások elavultak, a légitársaságok saját hatáskörben ugyanakkor továbbra is megtilthatják a mobilozást az utasoknak.

Az utóbbi hetekben egyre enyhülni látszik a mobiltelefonok és a légitársaságok korábban viharos kapcsolata, amit tovább erősít, hogy az Egyesült Államok hírközlésért felelős hivatala (FCC) csütörtökön bejelentette, december 12-én tartott egyeztetésén megfontolja a mobil telekommunikációs szolgáltatások használatának engedélyezését a repülőgépek fedélzeten elhelyezett bázisállmásokon keresztül.

Hívások és mobilinternet a fedélzetről

Eddig az FCC és az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) is szigorúan tiltotta a mobiltelefonok és egyéb elektromos eszközök használatát a járatokon repülés közben, arra hivatkozva, hogy azok rádiós sugárzása interferálhat a repülőgépek navigációs rendszereivel, és egyéb fedélzeti készülékeivel. Ezzel kapcsolatban az FAA és az Európai Repülésbiztonsági ügynökség is tett korábban enyhítéseket, így sok helyen immár a repülés teljes ideje alatt használhatók a különböző készülékek, noha csak repülőgép üzemmódban, inaktív rádióval.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Amennyiben a decemberi ülésen sikerül megállapodni a tiltás feloldásáról, az utasok immár hívásokat is indíthatnának, valamint mobilinternetet is igénybe vehetnének repülés közben, nem csak az egyes járatokon biztosított fedélzeti Wi-Fi-t. A szolgáltatásokat a repülőn elhelyezett jeltovábbító eszközök, és nem a földi adótornyok segítségével vehetnék igénybe. A légitársaságok ettől függetlenül továbbra is megtilthatják a hívásindítást saját járataik fedélzetéről, ahogy azt a Wi-Fi-vel felszerelt gépeknél a VoIP szolgáltatásokkal is teszik.

"Újra kell gondolni az elavult szabályozást"

A napokban beiktatott FCC-elnök Tom Wheeler szerint a modern technológiák alkalmazásával már az utasszállítókon is biztonságosan is használhatók a mobil eszközök, és a hivatalnak is ideje már újragondolni az elavult szabályozásokat. A tervezet ugyanakkor a korábbi engedményekhez hasonlóan, fel- és leszállás közben továbbra is tiltaná a mobilszolgáltatások használatát, azokat csak nagyjából 3 kilométeres magasság fölött lehet majd igénybe venni.

Ahhoz hogy a tervezetet keresztül vigyék, az FAA-nek bele kell egyeznie, hogy a repülőkön kis méretű bázisállomásokat helyezzenek el. Ugyanis míg az légügyi hivatal a különböző felszerelések védelmében nem engedélyezte a mobilszolgáltatások igénybe vételét a fedélzeten, addig az FCC a tiltást a földi hálózatok védelmében vezette be. Az intézkedésekre azonban nem érdemes a decemberi ülést követő hetekben számítani, amennyiben ugyanis az sikerrel jár, várhatóan hónapok kellenek mire ténylegesen érvénybe léphet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról