Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 14. 11:22

Európában is kütyüzhetünk a repülés teljes ideje alatt

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség döntése alapján nemsokára Európában is engedélyezik az okostelefonok, tabletek és hasonló készülékek használatát az utasszállító repülőgépeken, az utazás teljes időtartama alatt. A szervezet legkésőbb november végéig előáll az új biztonsági irányelvekkel.

Hamarosan Európában is a múlté lesz, a légiutas-kísérők “kérjük kapcsolják ki mobiltelefonjaikat és elektromos készülékeiket” felszólítása. Nem sokkal azután, hogy az Egyesült Államok új szabályozást vezetett be, amelynek alapján az ország légitársaságai már engedélyezhetik a fenti eszközök használatát járataikon, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) is megerősítette hasonló szándékát. Az EASA bejelentése szerint november végéig új irányelveket dolgoznak ki, amelyek alapján a személyes elektronikus készülékek, például tabletek, okostelefonok, e-book olvasók vagy mp3-lejátszók a repülés teljes időtartama alatt használhatók lesznek.

Sajnos az engedménynek korlátai is akadnak, a mobil eszközökről ugyanis továbbra sem indítható telefonhívás vagy küldhető SMS, valamint a mobilinternet sem vehető igénybe; azoknak bekapcsolt állapotban kötelezően “repülőgép üzemmódban” kell lenniük. Emellett a nagyobb méretű készülékeket, például laptopokat a korábbi szabályozásnak megfelelően el kell majd tenni fel- és leszállás, valamint gurulás közben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A változások minden olyan járatot érintenek, amelyeket európai légitársaság működtet, a vállalatok pedig vélhetően hamar élnek majd a lehetőséggel, ahogy azt az amerikai cégek esetében is láttuk. Az Egyesült Államokban két hete vezették be a szabályozást, azóta pedig többek között a JetBlue és a Delta légitársaságok is engedélyezték utasaik számára az elektromos eszközök használatát a teljes menetidő alatt, amely igen kedvező fogadtatásra talált.

Patrick Ky, az EASA ügyvezető igazgatója elmondta, az intézkedés komoly előrelépést jelent a személyi elektronikus készülékek szabad használatában, továbbá a szervezet a jövőben arra is igyekszik majd lehetőséget biztosítani, hogy az utasok hívásokat is indíthassanak telefonjaikról utazás közben, noha ezzel kapcsolatban pontos dátumot nem közölt. A szabályozás az Európán belül közlekedő járatokra vonatkozik, így amennyiben a leszállás egy másik kontinensen történik, ott már a helyi törvények érvényesek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról