Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 8. 07:28

Nem áll meg a GPU-háború: ismét trónon az NVIDIA

Az elmúlt hetekben felpörgött GPU-piac még mindig nem állt meg: az NVIDIA bejelentette legújabb csúcsmodelljét, a GeForce GTX 780 Ti-t. A GK110-alapú kártya a gyártó eddigi leggyorsabb darabja, ami a GTX Titant, a GTX 780-at és AMD csúcskártyáját az R9 290X-et is maga mögé utasítja, igaz, utóbbinál 150 dollárral drágább.

A GPU-csata tovább folytatódik: ezúttal az NVIDIA támad csúcsmodelljével, a GeForce GTX 780 Ti kártyával, amelyet egyértelműen az AMD zászlóshajójának, a nemrég megjelent Radeon R9 290X kihívójának szánt. A GTX 780 Ti alapjául a GK110 lapka szolgál, amelynek mind a 15 SMX blokkját kihasználja - ezt nem is olyan rég, a Quadro K6000-nél láthattuk először. Ennek köszönhetően az új modell a GTX 780-nál számítási, geometriai és textúrázási hardver tekintetében is mintegy 25 százalékkal többet tudhat magáénak, de a GTX Titanét is sikerült 7 százalékkal meghaladnia

Majdnem mindenben megelőzi az elődöket

Valójában az egyetlen terület, amiben a GTX 780 Ti nem lett erősebb a mezei GTX 780-nál vagy a Titannál, az a ROP-k száma, amelyből még mindig 48 darabot találunk benne. A teljes gőzzel működő GK110 GPU mellé ugyanis az alapórajelet is növelték, igaz csak árnyalatnyival, így a csúcsmodell alapjáraton 875 megahertzen ketyeg, a maximális érték pedig 928 megahertz.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A kártyán GDDR5 memóriát találunk, amely impresszív számokat vonultat fel: órajele nem kevesebb mint 7 gigahertz, ezzel a memória sávszélessége másodpercenként 336 gigabájt, ami a Titan és GTX 780 eredményeit is 17 százalékkal felülmúlja, de még a rivális Radeon R9 290X másodpercenként 320 gigabájtos teljesítményére is rátesz. Talán az egyetlen kevésbé figyelemreméltó adat, hogy a memória mennyisége nem változott a GTX 780-hoz képest, így továbbra is 3 gigabájt, ami bár nem eredményez különösebb teljesítmény-visszaesést, mégis fura, hogy még az  R9 290-énél is kevesebb.

Sebességben győztes, az árversenyben viszont ingadozik

Összességében tehát attól függően, hogy shader- vagy ROP-igényes feladatról van szó, a GTX 780 Ti nagyjából 1 és 27 százalék között licitál rá a GTX 780 képességeire, a Titannal összehasonlítva pedig az ROP- vagy memória sávszélesség-igénytől függően 5 és 7 százalékkal jobb ez az érték. A GK110 alap megtartásával a fogyasztás nem sokat változott, így a TDP továbbra is 250 watt. Ugyanakkor a nagyobb teljesítmény miatt a gyakorlatban az NVIDIA zászlóshajója valószínűleg többet fogyaszt majd, jobban közelítve a 250 wattos határhoz.

A GTX 780 Ti hivatalosan is a leggyorsabb egy GPU-val felszerelt kártya a piacon, ez pedig árában is megmutatkozik: 700 dollárért lesz megvásárolható, ami 50 dollárral több, mint amit a GTX 780 megjelenésekor láthattunk. Nem is beszélve a rivális R9 290X-ről, ami igaz árnyalatnyival lassabb, ám 150 dollárral olcsóbb is. A Titan érdekes módon megmarad ezer dolláros magasságban, noha az olcsóbb GTX 780 Ti már elvette tőle a teljesítménykoronát. Ezek fényében kétséges, hogy az NVIDIA tartani tudja-e az AMD által diktált tempót az árversenyben, annyi azonban biztos, hogy teljesítmény szempontjából ismét elfoglalta a GPU-trónt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról