Szerző: Hlács Ferenc

2013. július 24. 13:55

NVIDIA Quadro K6000: a nehézsúlyú bajnok

A "valaha gyártott leggyorsabb GPU"-val állt elő az NVIDIA. A vállalat szerény fogalmazása nem alaptalan, hiszen a frissen bemutatott Quadro K6000 valóban elképesztően erősre sikerült. Természetesen az ára is ennek megfelelően alakul.

Az NVIDIA bemutatta legnagyobb teljesítményű GPU-szériájának legújabb és legizmosabb példányát, a Quadro K6000 GPU-t, ami elődjénél ötször nagyobb általános számítási és 1,7-szeres grafikai teljesítményt ígér. A professzionális felhasználásra szánt eszköz azonban nemcsak a Quadro család zászlóshajója, hanem az NVIDIA Kepler generáció megkoronázása. A kártya pontos árát egyelőre nem tudni pontosan, de az előző generációs Quadro 6000-ből kiindulva várhatóan öt és hétezer dollár körül mozog majd.

A Quadro K6000-t, ahogy az sejthető, a gyártó nem egyszerű háztartásokba, hanem komoly erőforrásokat igénylő grafika, 3D modellezés és animáció piacára szánja, a vásárlók közt olyan vállalatok találhatók, mint a Pixar, a Nissan vagy az Apache Corporation. A videokártya az NVIDIA Kepler architektúrára épül, impresszív specifikációi közé tartozik a 12 gigabájtnyi 6 GHz-en ketyegő GDDR5 grafikus memória, ami 384 bites interfészen keresztül csatlakozik a processzorhoz, és 288 gigabájt adatátvitelt tesz lehetővé másodpercenként.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A K6000 az első olyan videokártya amely maximálisan kihasználja az alapjául szolgáló GK110 lapkát, tizenöt SMX blokkja nagyjából 900 megahertzen ketyeg (pontos órajelet a gyártó nem közölt), 2880 darab CUDA processzormaggal a fedélzetén. A kártya DisplayPort 1.2 segítségével egyszerre négy kijelzőt tud kiszolgálni 4K felbontáson, mindezt teljesítményéhez képest viszonylag alacsony, 225 wattos hőkeretben.

Az NVIDIA Professional Solutions Group szerint az NVIDIA Quadro K6000 minden kétséget kizáróan a cég eddigi legnagyobb teljesítményű, professzionális grafikus felhasználásra szánt terméke. A társaság elképzelései szerint az eszköz jelentősen megváltoztatja majd az animátorok, dizájnerek és mérnökök munkáját, “lehetővé téve számukra a lehetetlent”. A videokártya idén ősztől kerül a boltokba.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.