Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 6. 16:50

Még olcsóbb, és még mindig erős az Radeon R9 290

Tovább gördítheti a GPU-piacon megindult árlavinát az AMD, miután bemutatta egyébként is kedvező árú Radeon R9 290X kártyájának olcsóbb változatát. Az R9 290 400 dollárért kerül a boltokba, teljesítmény tekintetében pedig kevéssel marad csak el a csúcsmodell mögött.

Szinte még le sem ült a por az AMD frissen bemutatott Radeon R9 290X GPU-ja körül, a vállalat máris bejelentette az R9 290-et, azaz a kártya olcsóbb, ám nem sokkal gyengébb változatát. Az R9 290X megjelenése alaposan felpörgette a GPU piaci árversenyt, miután a csúcskategóriás kártyát a gyártó váratlanul kedvező áron, 550 dollárért tette elérhetővé. A lépés mintegy láncreakciót indított el, hatására ugyanis a rivális NVIDIA is kénytelen volt mérsékelni GTX 780 és GTX 770 kártyáinak árát, amelyeket így 500 és 300 dollárért árul.

Az R9 290, ahogy az várható volt az R9 290X kissé butított megfelelője, noha - mint az a Prohardver tesztjéből is kiderül - valamivel így is erősebb, mint azt általában az olcsóbb változatoktól megszokhattuk. A számoló egységek (CU) száma 44 helyett itt csak 40, az alap GPU órajel 727 megahertzről 662-re csökkent, a maximális dinamikus órajel pedig 1 gigahertz helyett 947 megahertz lett. Az AMD ugyanakkor érintetlenül hagyta a 4 gigabájt memóriát, amely továbbra is 5 gigahertzen ketyeg, a memóriavezérlő továbbra is 512 bites és az ROP egységek száma is 64 maradt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezek alapján az R9 290 egyáltalán nem áll messze a borsosabb árú testvérétől: a maximális órajel, az ROP és a geometriai teljesítmény is mindössze 5 százalékkal marad el a drágább verzióétól, a memória tekintetében pedig gyakorlatilag megegyeznek. A kártya legjobban a shader- és textúrázási képességek terén van lemaradva a R9 290X-től, ám még itt is 86 százalékot teljesít. Az AMD legújabb kártyája ezzel jóval közelebb áll csúcsmodelljéhez, mint azt az előző generációnál a 7970 és a 7950 esetében láthattuk.

Az R9 290 emellett az NVIDIA zászlóshajójával az 1000 dolláros Titannal is képes felvenni a versenyt: az AndandTech tesztjéből kiderül, hogy a Crysis 3-at Full HD-ban magas grafikus beállítások mellett futtatva 77,4 fps-re képes, ami alig 11 százalékkal kevesebb a Titan 87 fps-énél. A Metro: Last Light-ot hasonló beállításokon futtatva 68,5 fps-t kapunk, ezzel pedig még jobban is teljesít az NVIDIA kártyájánál amely 66,2 fps-t ért el. Emellett azt is érdemes észben tartani, hogy az Titan 1000 dollárért kapható, ami több minta duplája az R9 290 árának.

A kedvező ár-teljesítmény arány mellett apróságnak tűnhet, ám hosszú távú használat során korántsem jelentéktelen a 290X-nél is felmerült probléma, vagyis hogy a kártya meglehetősen zajos - az olcsóbb változat esetében pedig még rosszabb lehet a helyzet. Ennek egyik oka vélhetően az, hogy mindkét eszköz az AMD vitatott képességű referenciahűtését használja. A Radeon R9 290 400 dollárért kerül a boltokba, ami az előző generációs 7950 kezdőáránál is alacsonyabb, így tovább folytathatja a megkezdett lavinát, és még lejjebb nyomhatja a GPU árakat, nemcsak a csúcskategóriában, de akár a középmezőny képviselőinél is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról