Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 5. 14:03

Telefonnal távirányítható lámpa Magyarországról

Maroknyi elszánt fejlesztő keres befektetőt a Kickstarteren a Puzzlight nevű projekthez, ami egy okostelefonról vezérelhető lámpa, kis csavarral: a burát a vásárlónak otthon kell összeraknia puzzle-szerű műanyagelemekből, amikből tetszés szerinti formát ki lehet hozni.

A világon mindenhol elképesztő sikert aratnak az okostelefonról irányítható kütyük, legyen szó járművekről (pl. autómodellek vagy a híres Parrot AR Drone quadricopter) vagy akár háztartási berendezésekről. Hogy a zsebekben lapuló készülékek funkcióit merre és meddig terjesztjük ki, annak szinte csak a fantázia szab határt, hiszen a telefonokról elérhető az internet, megfelelő tervezéssel és szoftverfejlesztéssel - a Kickstarter is több olyan projektet vonultat fel, amely okostelefonos távirányításon alapuló technológiát építene be valamilyen "hétköznapi" eszközbe.

A Kickstarteren is számos projekt foglalkozik LED-alapú izzók "okosításával", az okostelefont használva távirányítóként (a legnagyobb figyelmet és támogatást a LIFX kapta eddig), ezek közül az egyik a Puzzlight, amelynek a fejlesztőcsapata magyar. A srácok egy olyan, RGB LED-alapú lámpát építettek, amely egyfelől okostelefonról távirányítható, másfelől jópofa egyedi designnal is rendelkezik - innen a név is, ami a puzzle és a light szavakból áll össze.

A Puzzlight "szíve" egy gyufásdoboznál alig nagyobb vezérlőegység, amelyet a mellékelt hálózati adapter segítségével a konnektorba kell dugni, ez látja el a lámpát árammal és ehhez csatlakozik vezeték nélkül az okostelefonon futó szoftver is, amely Bluetooth technológiát használ. Jelenleg a Bluetooth 2.0 szabvány támogatott, amely ugyan egy telefonról egyszerre csak egy lámpa irányítását teszi lehetővé (nem lehet több lámpát együtt "programozni"), cserébe viszont a legtöbb piacon levő okostelefonnal kompatibilis, nem korlátozza a használatot a legújabb modellekre.

Az okostelefonos vezérlőalkalmazás egyelőre Androidra érhető el. A verziószáma (0.34) jól mutatja, hogy még erősen fejlesztés alatt áll, jelenleg tetszőleges színt és fényerőt lehet beállítani a lámpán (színtérkép vagy RGB komponensek alapján), illetve elindíthatjuk és megállíthatjuk a színátmenetes világítást, beállítva a váltás sebességét is. Sulina Krisztián, a projekt vezetője elmondta, a csapat már dolgozik a további lehetőségeken, hamarosan a világítást a telefonon lejátszott zenéhez lehet igazítani. Hogy milyen további képességek kerülnek be az alkalmazásba, egyelőre nem ismert.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Puzzlight nem csak egy távirányítható "okos" izzó, hanem egy lámpatest is egyben: a bura formatervét a dán Holger Strom IQlight designja ihlette, ennek továbbgondolásával készültek el a Puzzlight kirakós játékra emlékeztető darabjai, amelyeket tetszőleges formára állíthat össze a vásárló. Nálunk egy 30 és egy 120 darabból álló gömb járt, de a Kickstarter oldalán látható módon szinte bármilyen forma "kirakható" a puzzle-ből, nem csak geometrikus alakzatok, hanem például karácsonyi fenyő is. Pont a lámpatest szabad alakíthatósága miatt esett a választás a LED-szalagok használatára, mivel ezeket bármilyen formához hozzá lehet igazítani.

02:54
 

PuzzLight ™...The new dimension of mood lighting!

Még több videó

A nálunk járt prototípusok alapján a Puzzlight már teljesen gyártásra érett - az alkatrészek minősége, kidolgozása bolti termékek becsületére is válhat, ez vonatkozik mind a vezérlőegységre, mint a lámpabura elemeire. A szoftver ugyan még erősen "bétás", néha ki-kifagy, de a srácok folyamatosan csiszolják, javítják. A Kickstarteren egyelőre nem robbant be a Puzzlight, de Sulina Krisztián szerint lehet, hogy erre nem is lesz szükség - jelenleg úgy áll a dolog, hogy privát tőkéből is elindulhat a sorozatgyártás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról