Szerző: Koi Tamás

2012. április 26. 09:36

Egyszerre ért a 12-es verzióhoz a Firefox és az Opera

A hét közepén gyakorlatilag egyszerre frissült a Firefox és az Opera webböngésző, ráadásul mindkettő a most ért el a 12-es verzióhoz. A Mozilla fejlesztői a frissítés észrevétlenné tételén dolgoztak, az Opera pedig több olyan funkcióval is kiegészült, melyeket eddig csak más böngészőknél lehetett elérni.

Az új, 12-es verziószámot viselő, Wahoo kódnéven futó Opera böngészőből egyelőre csak a bétaváltozat érhető el az Opera Next projekt égisze alatt. A norvég fejlesztőcég szerint az új verzió számos olyan újdonsággal egészült ki, mely a fejlesztőknek és a felhasználóknak egyaránt hasznára válhat, emellett már szinte törvényszerűen gyorsabb is lett elődjénél az új kiadás.

Az Opera 12 bétaváltozatának egyik újdonsága a témák továbbfejlesztése, mellyel a felhasználó egyéni ízlése szerint testre szabhatja a böngészője külsejét. Ez az egyébként más böngészőknél már régóta elérhető funkció ugyanakkor az Opera esetében jóval látványosabban működik, így a teljes menüsáv és fejléc dizájnja átalakul egy új téma bekapcsolásakor. A témák egy kisebb gyűjteménye elérhető a http://addons.opera.com/themes oldalról, a fejlesztők pedig az alábbi weboldalon kaphatnak információt arról, hogyan készíthetnek témákat a böngészőhöz.

Az új Opera szintén más böngészőkhöz hasonlóan mostantól elkülönítetten futtatja a kiterjesztéseket, így egy hibásan működő plugin nem tudja többé a böngésző működését teljesen leállítani. A 12-es verzió emellett gyorsabban is jeleníti meg a weboldalakat köszönhetően néhány kisebb optimalizálási eljárásnak. A böngésző emellett a getUserMedia API-n keresztül direkt elérést nyújt a számítógép képalkotó eszközeihez, így elsősorban a webkamerákhoz.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Opera bétaállapotú böngészője mellett a hét közepén csendben megjelent a Firefox soron következő, szintén 12-es verziószámot viselő kiadása. A Mozilla jelen esetben tényleg a csendes frissítésre koncentrált, így a következő, 13-as verziótól már a telepítéskor szokásos UAC (User Acces Control) engedélykérő ablak sem fog megjelenni Windows operációs rendszerek esetén.

Az új Firefox elsősorban a fejlesztők számára kínál újdonságokat, így a Firefox újabb változataiban megjelent fejlesztői eszközökön sokat csiszoltak a programozók. Említésre méltó változás még, hogy a böngésző Mac OS X-re írt variánsában jelentősen sikerült javítani a WebGL renderelési teljesítményen, valamint néhány biztonsági hiba javítása is bekerült az új kódba. A Firefox 12 letölthető a Mozilla weboldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról