Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 20. 10:15

Újra rekordnegyedév az Intelnél

Nyilvánosságra hozta negyedik negyedéves eredményeit az Intel. A világ legnagyobb félvezetőgyártójának mutatói a PC-piac gyengélkedése ellenére rekordokat döntöttek, a cég bevételben, üzemi és nettó nyereségben, valamint részvényenkénti profitban is új csúcsot állított tel.

Csak fékezni tudta az árvíz az Intelt

A PC-piac negyedik negyedéves gyengélkedése csak megzavarni tudta az Intelt: a vállalat évek óta tartó menetelését megállítani még a thaiföldi árvíz okozta merevlemez-hiánynak, valamint a gyenge lakossági PC-keresletnek sem sikerült. 2011 utolsó negyedévében 13,9 milliárd dolláros bevételt ért el a cég, üzemi eredménye 4,6 milliárd dollár, nettó eredménye 3,4 milliárd dollárt volt, megannyi történelmi rekord. Éves szinten a bevétel 22 százalékkal, az üzemi eredmény 20 százalékkal, a nettó eredmény pedig 11 százalékkal bővült.

Az eredmények javulását organikus növekedés, valamint a McAfee és az Infineon vezeték nélkül chipeket gyártó részlegének akvizíciója egyaránt magyarázza. A PC-processzorokat gyártó részleg 17 százalékos, a szerverchipeket gyártó üzletág szintén 17 százalékos bevételnövekedést ért el éves szinten. Az Intel kommünikéje egyik esetben sem említ rekordszámú negyedéves szállítást, ami arra enged következtetni, hogy inkább a kedvező termékmixnek, a drágább chipek iránti erősebb keresletnek köszönhető a bevétel bővülése. 2011-ben az eladott PC-processzorok 70 százaléka került ki a Core családból, a Sandy Bridge generációs lapkák a bevétel 40 százalékát tették ki.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A negyedéves üzemi eredményhányad 64,5 százalékra emelkedett 2010-hez képest, mivel a 22 nanométeres üzemek építésével járó költségek már nem jelentkeztek, ezek a gyárak már készen állnak és elkezdték ontani az Ivy Bridge generációs processzorokat, amelyek még tavasszal piacra kerülnek. A szerverekbe szánt Romley platform (amelynek alapját a Sandy Bridge-alapú Xeonok jelentik) még az első negyedév során piacra érkeznek, a szállításuk már megkezdődött. A HWSW információi szerint a bejelentésre 2012 februárjának közepén kerül sor.

Teljes lefedettség tabletekbe, okostelefonokba

Paul Otellini elnök-vezérigazgató az elemzők részére rendezett konferenciahíváson elmondta, a vállalat célja, hogy a PC-khez és szerverekhez hasonlóan az okostelefonok és tabletek szegmensét is többféle teljesítményű, képességű és árú termékkel kívánja lefedni. A vállalat a múlt heti CES-nen mutatta be okostelefonokba szánt Atom rendszerchipjét, amely a ma elérhető csúcskategóriás ARM lapkák méltó versenytársa teljesítményben és fogyasztásban is. Az Intel célja, hogy idővel ne csak a csúcskategóriás, hanem az alsóbb árkategóriás modellek számára is megfelelő chipet tudjon kínálni, amelyhez a gyártástechnológiai fölényét és kutatás-fejlesztési, chiptervezési erőforrásait kívánja csatasorba állítani. Az Infineon vezeték nélküli chipekkel foglalkozó részlegének megvásárlása lehetővé teszi az Intel számára, hogy a rádiós vezérlőket az alkalmazásprocesszorra integrálja és így csökkentse a gyártás és végső soron egy készülék alkatrészköltségeit.

Lenovo K800: az első Intel-alapú okostelefon

Otellini elmondta még, az Intel egy Medfield rendszerchipen nagyobb profitot realizál mint a versenytársai saját termékeiken, mivel a szellemi tulajdon, a tervezés és a gyártás egy kézben összpontosul. A vállalatnak például a Qualcommtól vagy az NVIDIA-tól eltérően nem kell az ARM számára licencdíjat fizetnie a mobilos chipek után, illetve a félvezetőgyártó partnerrel sem kell osztoznia a nyereségen,  így a profit nagyobb része maradhat házon belül. A nagyobb eredményhányad pedig hosszú távon lehetővé teszi számára a gyártástechnológiai fejlesztés és a chipdesign költségeinek erőteljesebb finanszírozását és a piacszerzés érdekében akár az ár csökkentését.

A 14 nanométer küszöbén

Éves szinten is rekordot döntött az Intel, a cég története során először ért el 50 milliárd dollár feletti bevételt, az 54 milliárd dolláros adat 24 százalékkal múlta felül a bázist - a növekedésből 3,6 milliárd dollárral vette ki a részét a McAfee és az Infineon vezeték nélküli részlege, amely immár az Intel Mobile Communications Group része. A cég éves nettó eredménye 19 százalékkal 13,7 milliárd dollárra emelkedett. "Ez volt sorozatban a második évünk 20 százalék feletti bevételnövekedéssel" - mondta az eredmények kapcsán Paul Otellini.

2012-ben az Intel várhatóan 12,5 milliárd dollárt költ tőkeberuházásra, ahogy megkezdi a 14 nanométeres csíkszélességű gyártásra történő átállást, amelyhez az üzemeit korszerűsítenie kell. Az Intelnél 2011 végén indult be a 22 nanométeres lapkák gyártása, a 14 nanométeres eljárás tömegtermelésbe állása 2013 végén esedékes. Emellett a cég 1,8 milliárd dollárt fordít idén kutatás-fejlesztésre - elsősorban az Ultrabookokba, szerverekbe, tabletekbe és okostelefonokba szánt alkatrészek lesznek a fókuszban, valamint a 14 nanométeres gyártástechnológia fejlesztése.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról