Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 28. 09:12

A Globalfoundries fogja vissza az AMD-t

A Globalfoundries gyártástechnológiai problémái ellenére jobb negyedévet zárt a vártnál az AMD - igaz, a cégnek még szeptember végén le kellett szállítania előrejelzését. Rory Read, a társaság két hónapja kinevezett elnök-vezérigazgatója nagyon fogadkozik, hogy a dolgok lassan de biztosan javulni fognak.

A harmadik negyedévben 1,69 milliárd dolláros bevételt ért el az AMD, ami az előrejelzett tartomány tetejét jelenti és éves szinten 4 százalékos növekedést. Ehhez 97 millió dolláros nettó profit társult, szemben az egy évvel korábban elért 118 milliós veszteséggel. Az elemzők által figyelt bruttó eredményhányad a tavalyi 46 százalékról 45 százalékra romlott, mivel a termeléssel kapcsolatos költségek a bevételnél gyorsabban növekedtek. A negyedév során a vállalat 4 millió dollár készpénzt vesztett.

Továbbra is szenved a Globalfoundries

Az AMD üzletmenetét komolyan hátráltatja a Globalfoundries 32 nanométeres chipgyártási technológiával kapcsolatos problémája, amely továbbra is alacsony kihozatalt képes elérni, így a chipek eladásait a kínálat korlátozza. A Globalfoundries 32 nanométeres eljárásának problémái az AMD 45 nanométeres termékeire is kihatnak - annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű 32 nanométeres Llano és Bulldozer chip álljon az AMD rendelkezésére, a 45 nanométeres termékektől kellett kapacitást elvenni, így a 45 nanométeres lapkákból sincs jelenleg elég, hangzott el a konferenciahíváson.

Az AMD korábban egy különleges megállapodást kötött a Globalfoundries-zal, amelynek értelmében csak a jól működő 32 nanométeres chipeket fizeti ki, így az alacsony kihozatal költségeit mérsékelni tudja. Ez a megállapodás azonban a naptári év végeztével lejár, így az AMD számára kulcsfontosságú, hogy a Globalfoundries elfogadható szintre emelje a 32 nanométeres lapkák kihozatalát. "Továbbra is nagy erőfeszítésekkel dolgozunk a chipgyártó partnerünkkel együtt hogy javítsuk a gyártás teljesítményét a 32 nanométeres technológián, és napról napra, hétről hétre egyre jobban állunk, de még nem vagyunk kint a sűrűjéből" - mondta Read.

Rekordmennyiségű mobil chip fogyott

A problémák ellenére az őszi negyedévben rekordmennyiségű mobil processzort értékesített az AMD, ezek elsősorban olcsó, 200-600 dolláros laptopokba kerültek, amelyek a cég szerint a világpiac közel felét teszik ki - ebben a szegmensben a cég 28 százalékos részesedést tudott elérni, mondta el a negyedéves eredménybejelentő konferenciahíváson Rory Read elnök-vezérigazgató. Az AMD mobil chipek értékesítéséből származó bevétele 20 százalékkal nőtt egy év alatt, a leszállított chipek 90 százaléka Fusion APU volt, vagyis Llano és Brazos.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szerverek szegmensében a Bulldozer lapkák szállításának megkezdése 27 százalékos bevételnövekedést okozott a második negyedévhez képest - éves összehasonlítással az AMD vezetői nem szolgáltak. A konferenciahíváson elhangzott, hogy a nagy szervergyártók közül a HP és a Dell is a negyedik negyedévben fogja bemutatni a Bulldozer-alapú Opteronokra épülő új gépeit. A Bulldozer csúcskategóriás desktopokba szánt változata október közepén debütált, de egyáltalán nem hozta a teljesítmény terén vele kapcsolatban táplált várakozásokat.

Az AMD processzorgyártó részlege, a Computing Products divízió 1,29 milliárd dolláros bevételt ért el a harmadik negyedévben, ami közel 5 százalékos éves növekedésnek felel meg. A részleg üzemi eredmény 149 millió dollár volt, ami 10 százalékos visszaesés tavalyhoz képest. Nem brillírozott a grafikus üzletág sem, a Radeonokkal foglalkozó részleg 3 százalékkal 403 millió dollárra növelte forgalmát, üzemi eredménye 1 millió dollárról 12 millióra emelkedett. "Nem kétséges, hogy javítanunk kell a végrehajtáson és megtesszük a szükséges lépéseket annak érdekében hogy a termékeink időre a piacra kerüljenek. Még sokat kell dolgoznunk, de jó úton haladunk és látszik hogy fejlődünk" - mondta Rory Read.

Év elején jöhet a Trinity

Jövőbeli terveiről keveset árult el a bejelentés során az AMD. A Llano utóda, a Bulldozer-leszármazott Piledriver magokkal és elődjénél erősebb grafikus maggal ellátott Trinity 2012 elején érkezik, hangzott el a konferenciahíváson, azonban a Brazos utódai, a 28 nanométeres Krishna és a Wichita érkezésével kapcsolatban nem hangzottak el részletek. A lapkákat gyártó TSMC a héten jelentette be, hogy beindította 28 nanométeres termékeinek tömeggyártását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról