:

Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 9. 09:50

Betört Kínába az Opera

Belépett a világ legnagyobb, egyben egyik legdinamikusabban fejlődő mobilpiacára a norvég Opera Software. A cég egy kínai telefondisztribútorral karöltve terjeszti felhasználók millióinak az Opera Mini webböngésző speciális változatát.

Az Oupeng névre keresztelt mobilos böngészőprogram az Opera Software és kínai partnere, a Telling Telecom várakozásai szerint teljesen átformálhatják az ázsiai országban élő mobilhasználók internetezési szokásait. Az Oupeng az Opera Mini webböngészőhöz hasonló elven működik, az alkalmazást azonban értelemszerűen kínai szerverek szolgálják ki, megfelelően szűrt tartalommal és a helyi szolgáltatások támogatásával.

Ilyen helyi szolgáltatás többek közt a Kínában népszerű Weibo mikroblog-rendszer, melynek kezelőfelületét szervesen integrálják az Oupengbe, így a felhasználók egyszerűbben oszthatnak meg egymással információkat a telefonjuk használatával. A Weibo emellett egyfajta automatikus híraggregátorként is működik.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Oupeng az Opera Mini által alkalmazott proxyalapú rendszert használja, vagyis maga a böngésző csak egy keretprogram, mely a weboldalak előre renderelt képét jeleníti meg a telefonon. A készülék és a proxy tömörített adatkapcsolaton keresztül kommunikál, ezért a böngészés olyan területeken sem válik lehetetlenné, ahol alacsony sávszélességű mobilszolgáltatás érhető csak el. A proxyalapú rendszer egyben kitűnő lehetőséget ad a kínai hatóságoknak arra, hogy kontrollálják a felhasználókhoz eljutó információkat, erről ugyanakkor szemérmesen nem tesz említést az Opera és a Telling által kiadott sajtóközlemény.

A Tellinggel kötött megállapodás mérföldkő lehet az Opera Software számára, a cég webes megoldásainak eddig nagyjából 130 millió felhasználója van, a kínai partner révén ez a szám ugrásszerűen nőhet a jövőben. A disztribútor csak tavaly 30 millió készüléket szállított helyi partnereinek, ami kínai viszonylatban egyébként meglehetősen szerény volumennek tűnhet, a Telling azonban a nagy, több százmilliós ügyfélbázissal rendelkező szolgáltatók előszobája lehet az Opera számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 16:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.