Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 6. 13:25

2011: a PC-korszak vége

Éppen 30 éve, 1981-ben dobta piacra a PC-t az IBM. A személyi számítógép meghódította az üzleti világot, majd betört a lakásokba és behálózta a fogyasztókat. Küldetése most véget ért, érdemei elismerése mellett nyugdíjba mehet. Az x86 processzorra épülő, asztali Windows operációs rendszert futtató, Wintel személyi számítógép többé nem alakítója az informatikai trendeknek - a WinARM lehet a következő nagy dobás.

Nehéz lenne elvitatni a PC érdemeit, amely a legtöbb ember számára a mai napig a számítástechnikát, az informatikát jelenti. A personal computer, azaz a személyi számítógép azonban neve ellenére nem tudott eléggé személyessé válni, kevés háztartásban jut mindenkire egy-egy PC. A szó szoros értelmében vett személyi számítógép a mobiltelefon vagy okostelefon, amely egyre inkább át fogja venni a PC funkcióinak egy részét, főleg ami a személyes kapcsolattartást illeti.

Az informatika fejlődésének utóbbi évtizedében már nem a PC-ről szóltak a hírek, a figyelem középpontjában olyan termékek álltak  mint a játékkonzolok, a hálózatba köthető szórakoztatóelektronikai berendezések, az okostelefonok vagy éppen az iPaddel berobbanó médiatabletek. A Gartner 2011-re 409 millió PC eladását várja. ugyanakkor 413 millió okostelefon és majd 55 millió médiatablet is a vevőkhöz kerülhet, valamint legalább ennyi internetre kapcsolható okostévé is elfogy.

A legnagyobb közös osztó

A PC vitte el az otthonokba az informatikát és az internetet. Az internet azonban nem függ a PC-től, a weboldalak és szolgáltatások bármilyen eszközről elérhetőek, ami a PC halálát is jelenti egyben. Az emberek nem PC-t akarnak és nem a PC funkcióit akarják, hanem hétköznapi problémákat és feladatokat megoldani: kapcsolatot tartani az ismerőseikkel, zenét hallgatni, filmet nézni, információt keresni, olvasni, játszani. Ezekhez a tevékenységekhez eddig jobbára PC-t használtak, hiszen a PC volt az egyetlen, internetre csatlakozó eszköz a lakásokban.

A helyzet azonban az, hogy a PC ezekre a feladatokra csak erős kompromisszumokkal alkalmas. A számítógép előtt görnyedve nézünk filmet, a PC-re csatlakoztatott fülhallgatón vagy hangszórón hallgatunk zenét, egy PC billentyűzetén pötyögve, a monitor tetejére csíptetett webkamerába nézve csevegünk a barátainkkal, de nem azért mert így jó, hanem mert ezt szoktuk meg. Persze a profik már rég tévére meg hifire kötötték a gépüket, de ettől a PC még nem lesz szórakoztató berendezés.

Az elmúlt évek alatt az "alternatív" eszközök fejlődésével egyre több területen szorultak háttérbe a PC-k. Vannak okrszágok (pl. Kína) ahol többen érik el a világhálót mobil eszközökről mint PC-ről. Egyre többen játszanak számítógép helyett konzolokon, a sokáig a PC-s játék bástyáinak tartott szerepjátékok, stratégiai játékok és first person shooterek is átvándoroltak a konzolokra.  A személyes kapcsolattartás is egyre inkább áttolódik a mobilokra, a hívások és SMS-ek mellett egyre többen e-mailezenek, chatelnek is a telefonjukról, illetve vesznek igényben közösségi szolgáltatásokat mint amilyen a Facebook vagy a Twitter. A mobilok közben alkalmassá váltak médialejátszásra, sokan PC helyett már a telefonjukat kötik az otthoni hifire és arról hallgatnak zenét, ami akár webrádióból is szólhat.

Az elektronikai ipar fejlődése lehetővé tette, hogy ma már minden eszközt intelligenciával és ami még ennél is fontosabb, internetes kapcsolódás lehetőségével vértezzenek fel a gyártók. Nem kell a PC-t többé olyan feladatokra bevetni, amire nem való, szükségtelen a tévére kapcsolni ahhoz hogy megnézzünk egy internetről letöltött filmet, mert az internetes kapcsolódás lehetősége benne van a tévében, és kényelmesen, a kanapén hátradőlve böngészhetünk a webes videotékákban, vagy akár a weben. Nem kell a PC-t bekapcsolni ahhoz, ha információt keresünk, a zsebünkben levő okostelefonon vagy a táskában levő tableten hamarabb beírjuk a keresőkifejezést és megkapjuk a választ mint ahogy a PC-n eljutnánk a bejelentkező képernyőig.

Wintel után WinARM

Az Intel és az AMD a 2011-es CES-re időzítette új generációs processzorainak bejelentését, és a legtöbb nagy PC-gyártó be is mutatta ezekre épülő gépeit, amelyek között egyaránt vannak laptopok és desktopok. A figyelem azonban nem ezekre összpontosul, hanem egy másik világra, ahol egyelőre nem az Intel és az AMD, hanem a Texas Instruments, a Qualcomm vagy éppen a Samsung chipjei az uralkodók. Az ARM utasításkészlet-architektúrára épülő processzorok egyelőre kihívó nélkül vannak azokon a területeken, ahol az alacsony fogyasztás fontosabb mint a nagy teljesítmény.

A PC hanyatlására és az új generációs informatikai eszközök térnyerésére válaszul a Microsoft a CES-en bejelentette, következő generációs Windows már nem csak x86, hanem ARM processzorokon is futni fog. Steve Ballmer előadása során egy Qualcomm Snapdragon. egy TI OMAP és egy NVIDIA Tegra platformon futó Windowst demózott többek között az Internet Explorer és a PowerPoint futtatásával és HD videólejátszással, vagyis az Office is meg fog érkezni a Windowszal együtt. Hogy mikor jöhet a Windows ARM-on, és pontosan mit fog tudni és hogy néz ki, egyelőre nem tudni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az indokok világosak, platformszállítóként a Microsoft sem maradhat ki ebből a változásból. A cégnek azonban távolról sem lesz olyan könnyű dolga mint a PC esetében, amelynek gyakorlatilag jelen volt a születésénél és kezdettől fogva elválaszthatatlanok voltak. Az ARM világ viszonylag új piac a Microsoft számára még akkor is, ha tudjuk, a Windows CE-vel, Mobile-lal és Phone 7-tel évtizedes tapasztalataik vannak és jól bejáratott gyártói kapcsolatokkal rendelkeznek. De ezen a piacon van néhány kellemetlen versenytárs, például a Google az Androiddal, amely ugyanazokra a berendezésekre akar felkerülni és ugyanazokra a vevőkre pályázik.

Szintén a CES-en jelentette be az NVIDIA, hogy a jövőben saját ARM-alapú processzorokat fejleszt. A vállalat licencelte az ARM-tól a Cortex-A15 architektúrát, amely akár 4 megabájt L2 cache-t kezel, 1 terabájt memóriás is képes megcímezni és hardveres támogatást biztosít a virtualizációhoz. A Cortex-A15 magok órajele elérheti a 2,5 GHz-et is akár, egyetlen chipre akár 4 mag is kerülhet. "Ezzel megkezdődik az a korszak, amikor fejlett processzorral és gazdag operációs rendszerrel minden eszköz azonnali hozzáférést biztosít az internethez" - kommentálta a bejelentés Jen-Hsun Huang, az NVIDIA vezére.

Windowsos tablet kicsúsztatható billentyűzettel: Samsung Slide

A meccs azonban nincs lefutva. Az Intel a félvezetőgyártás terén megszerzett fölényét és chiptervezésre fordítható erőforrásait kihasználva minden erejével azon van, hogy x86-os processzorait sikeresen bevigye az ARM által uralt világba. Erre a feladatra született meg az energiahatékony Atom, amely egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a kis méretű noteszek és olcsó desktop PC-k után akár okostelefonokban, tabletekben vagy más ultramobil eszközökben is helyet találjon. A CES-en több gyártó standján is feltűntek az Oak Trail kódnevű chipre épülő eszközök, amiről az Intel azt állítja, fele annyit fogyaszt mint előde, a Moorestown.

Az Intel az elmúlt évek alatt erőteljesen terjeszkedett a vezeték nélküli kommunikációs chipek területén. A vállalat 2010-ben 1,4 milliárd dollárért megszerezte az Infineon vezeték nélküli üzletágát, házon belülre emelve a harmadik és negyedik generációs mobilhálózati technológiákat. Az Infineon Wireless Solutions Business megszerzésével az Intel megfelelő tervezőmérnöki tudást emel be, amellyel Atom fejlesztéseit beoltva a jövőben a mobilgyártók igényeit sokkal jobban kiszolgáló, komplett platformokat fog tudni biztosítani.

Behálózva

Ma még a PC az első számú otthoni informatikai központ, de ahogy a többi eszköz is a hálózatra ér, a PC szerepe gyorsan megváltozik és visszaváltozik azzá, aminek eredetileg tervezték, egy munkaeszközzé. Most még számítógépen töltjük le a fényképezőgépről a nyaralási fotókat és videókat, de valószínűleg nincs messze az idő, amikor 3G kapcsolattal rendelkező kamerán szerkesztjük és közvetlenül valamelyik webes albumba, közösségi oldalra, videomegosztóra küldjük őket. Ma még a PC segítségével másoljuk át a zenéket a lejátszókra, de hamarosan a zsebben hordott médialejátszók is képesek lesznek az internetes zeneszolgáltatásokhoz, médiaboltokhoz közvetlenül csatlakozni, feleslegessé téve a PC-t.

Az autók is "okossá" válnak, a fedélzeti infotainment rendszerekről elérhető lesz a net, webrádiót hallgathatunk vagy akár filmet is nézhetünk és persze valós időben érkeznek a forgalmi információk, amely alapján az útvonaltervet módosíthatja is a szoftver, nem kell navigációs készüléket a PC-vel összekapcsolva letölteni és frissíteni a térképet vagy az adatbázist. A folyamat pedig nem fog itt megállni: néhány éven belül valószínűleg természetesnek vesszük, hogy az edzőcipőbe vagy a pulzusmérős órába épített elektronika közvetlenül a webre küldi, mennyit edzettünk aznap és rögtön láthatjuk, hány barátunkat pipáltuk le.

Életünket teljesen be fogják szőni a netre csatlakozó elektronikai eszközök, a PC pedig lassan ki fog kopni a hétköznapokból - kivéve ha valaki munkára használja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról