Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 27. 16:15

Az Android Market és a Facebook is elfogadja a PayPalt

A PayPal online fizetési és mikrofizetési rendszer már jelenleg is univerzális webes pénztárcának számít, de a közeljövőben két egészen új területen is kiegyenlítheti számláját a 90 millió PayPal-felhasználó.

A Facebook jó ideje igyekszik valamilyen fizetési rendszert kialakítani a hálózaton belül, de úgy tűnik a saját megoldás nem hatékony. Olyan fizetési környezetre van szükség, amiben bíznak a felhasználók, amit sokan ismernek, s emellett egyszerűen használható és gyors is. A leírás tökéletesen illik a PayPalra, sőt a webes fizetésben az eBay hátszele miatt talán nincs is nagyobb tapasztalattal rendelkező szereplő. A Facebook 530 millió felhasználója között nagyrészt bizonyára ott van a PayPal 90 millió felhasználója közül jó néhány, így sok embernek teljesen kézenfekvő lesz a mód, ahogy az év végétől játékokat, zenét, videót vagy egyéb tartalmat vásárolhat a Facebookon két kattintással.

A magyar felhasználóknak jó hír, hogy az eBay magyarországi terjeszkedésével párhuzamosan a PayPal is lokalizált formában érhető majd el. A kezdeti években a PayPal nem engedett hazánkból felhasználókat a rendszerébe, majd kicsit később fizetni már tudtunk PayPallal, de pénzt fogadni nem. Mostanra már teljes hozzáférést szerezhetünk, így nem csak azok élhetnek a lehetőséggel, akik költeni szeretnének, hanem azok is, akik eladnának valamit.

Gyors vásárlás, gyors fizetés

A terjeszkedés alapvető motivációja a PayPal-nál az volt, hogy "a digitális javakak általában impulzusszerűen választjuk ki és vesszük meg, így a kiválasztás mellett a fizetésnek is egyszerűen és gyorsan kell történnie, anélkül, hogy kódokat és számokat adnánk meg". A PayPal mikrofizetési rendszerében a legkisebb költés 5 dollárcent, míg a legnagyobb 12 dollár lehet, viszont a kereskedők azonnal megkapják számlájukra a kifizetett összeget, s nem kell napokat várniuk rá. A felhasználók pedig megkapják a bankkártyás vásárlásnál is nagyobb kényelmet, a tranzakciók végrehajtásához pár kattintásra van szükség mindössze.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Facebook már eddig is kapcsolatban állt a PayPallal, hiszen a a Facebook Credit fizetőeszközt eddig is meg lehetett vásárolni PayPal-számláról, a jövőben viszont már közvetlenül is lehet majd a FarmVille-hez, Mafia Wars-hoz vagy a FishTank-hez extrákat venni. A Facebook Creditről általában keveset beszélnek, de egy nagyon sikeres termék, ami biztosítja a Zynga és a többi hasonló játékfejlesztő bevételeit az ingyenesen elérhető játékokon belül. A Credit olyan jól megy, hogy a Google is megirigyelte azt, ezért felvásárolt egy virtuális fizetőeszközt fejlesztő start-up céget, a Jambool-t, hogy a Google Me közösségi szoftver stratégia egyik fontos elemeként térhessen majd vissza.

Érdemes regisztrálni egy fiókot, egyre több helyen jól jöhet

A PayPal viszont jól helyezkedik, s lassan a weben már megkerülhetetlen szereplővé válik, az elfogadóhelyek száma és a felhasználók száma is folyamatosan bővül. Emellett biztonságos és alapos, amit egy online pénztárcától el is várunk. Hamarabb fordul elő, hogy egy nem szokványos tevékenység miatt valakinek zárolják a számláját vagy visszatartanak egy kifizetést, minthogy akár vevő, akár eladó visszafordíthatatlan kárt szenvedjen.

A Facebook mellett a PayPal a Google-birodalomba is beférkőzött, hiszen ugyanezen a fejlesztői konferencia alatt a PayPal hivatalos blogján pár percre elérhetővé vált egy bejegyzés, ami szerint a PayPal a három nagy mobil platformon is megjelenik, mint fizetési szolgáltató. A bejegyzésről szerencsére szemfüles felhasználók azonnal készítettek egy képernyőmentést, így az azóta eltüntetett bejelentés publikussá vált. Ezek szerint a PayPal-számlával ki lehet majd egyenlíteni az Apple App Store-ban, a Blackberry App Worldben és az Android Marketen vásárolt alkalmazások ellenértékét is.

A PayPal tegnap tartotta fejlesztői konferenciáját, ahol két nagyon fontos bejelentés is elhangzott. Mindkettő online javak megvásárlását teszi majd lehetővé a PayPal-számla segítségével, de az eddigi rendszert ezt semmiben nem változtatja meg. Az egyik új terület az Android rendszerű okostelefonok alkalmazás piactere lesz, míg a másik a Facebook.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról