Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 28. 09:02

Idén már nem lesz Firefox 4

2011-re tolódik a Firefox 4 megjelenése, mivel a böngésző bétájában talált hibák kijavítása a vártnál hosszabb időt vesz igénybe, jelentette be tegnap a fejlesztést vezető Mike Beltzner.

A Mozilla Firefox 4 első nyilvános bétája még júliusban jelent meg, ezt azóta további öt béta követte, azonban ez sem volt elég a hibák javításához. A májusban kiadott ütemterv még úgy nézett ki, hogy még az idén megjelenhet a végleges változat. A tervek azonban változtak, a Mozilla úgy döntött, hetedik, nyolcadik és kilencedik bétára is szükség van a kiadásra jelölt és a végleges változat megjelenése előtt. "A gyakori béta kiadások hatalmas segítséget jelentettek a meglevő weboldalakkal való kompatibilitási tesztekben, úgyhogy továbbra is folytatni fogjuk a béták kiadását egészen decemberig" - mondta Beltzner. A frissített fejlesztési ütemterv alapján a Beta 7 valamikor november elején esedékes, a Beta 8 és Beta 9 pedig még az év vége előtt megérkezik.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Mozilla korábban már közölte, amennyiben nem sikerül a Firefox 4 végleges változatát novemberre elkészíteni, a megjelenést biztosan elhalasztják, mivel a december rossz időpont egy új verzió kiadására. A frissített ütemterv alapján a Firefox 4 kiadásra jelölt (RC) verziója 2011 elején debütálhat, majd ezt követheti a végleges verzió megjelenése, de hogy erre pontosan mikor kerül sor, egyelőre nem tudni. "Nem adjuk ki a szoftvert amíg nincs kész" - mondta Beltzner.

A Firefox 4 egy fontos mérföldkő a Mozilla böngészőinek sorában, mivel számos nagyszabású újítást vezet be. Ezek közé tartozik például a kezelőfelület átszabása és illesztése a Windows 7-hez, a hardveres grafikus gyorsítás, emellett a megjelenítési teljesítményt is sikerült fokozni, például a JavaScript-motor felturbózásával. A fejlesztés felgyorsítása érdekében a Mozilla szeptemberben úgy döntött, kihagy néhány újdonságot a Firefox 4-ből, például a jelszavakat kezelő Account Managert és a webfejlesztők, tesztelők számára hasznos Inspectort, illetve az értesítés nélküli "csendes" frissítést.

A Mozilla Firefox 4 bétája letölthető a projekt weboldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról