Szerző: Bizó Dániel

2010. július 23. 11:47

Magával rántotta a piac a Microsoftot

Rekordnegyedévvel válaszolt a Microsoft a vele szemben támasztott felfokozott elvárásokra, miután az Intel, majd riválisa, az Apple is messze várakozások felett teljesített. A redmondi szoftveróriás nyeresége másfélszeresére ugrott, miután eladásai minden téren dinamikusan nőttek.

A Microsoft rekordmértékű, 16 milliárd dolláros árbevételt ért el a naptári másodikkal egybeeső pénzügyi negyedik negyedévében, 3 milliárddal, vagyis 22 százalékkal múlva felül a tavalyit, amit legnagyobb részt a PC-piac erőteljes növekedésével a Windows 7 iránti erős keresletnek köszönhet.  Az Intel múlt heti, az elemzők meglepő mutatói láttán ez már nem okozott nagy megdöbbenést sem az elemzők, sem a befektetők körében, a vártnál ugyanakkor még így is jobbnak bizonyultak. A Microsoft 4,52 milliárd dolláros nyeresége 48 százalékkal magasabb a tavalyinál, bőségesen felülmúlva a konszenzust, amely a Bloomberg által megkérdezett elemzők esetében 10 százalékkal alacsonyabbat jelzett előre.

A cég papírjai ugyanakkor nem mutatnak erősödést, sőt enyhe gyengülésnek indultak a tőzsdén kívüli kereskedésben, ami arra utalhat, hogy a befektetők nem érzik a jövőbeni még erősebb teljesítmény fundamentumait, ezért inkább realizálják nyereségüket. A zavart kétségtelenül az Apple soha nem látott megerősödése, és a Microsoft mobil eszközök terén elszenvedett hatalmas lemaradása okozza. A Microsoft nagy erőkkel készülődik a Windows Phone 7 platform bemutatójára, jelenleg azonban nem látszik, megfelelően versenyképes lesz-e ahhoz, hogy a vállalatot ismét szereplővé tegye az okostelefonos versenyben.

A toplisták élén: Windows, Office

A vállalat negyedéves árbevételének erőteljes növekedéséből leginkább a PC Windowsokkal foglalkozó divízió vette ki részét, miután forgalma közel 1,4 milliárddal 4,55 milliárd dollárra emelkedett, vagyis a cég forgalomnövekedésének közel felét adta. A vállalat becslése szerint a PC-piac 22-24 százalékos növekedést mutatott, és javult a Windowszal értékesített számítógépek aránya is, valamint erősödött a Windows verziók termékmixe is, vagyis arányaiban több drágább licencet értékesített, mint tavaly.

A Microsoft közölte, eddig 175 millió Windows 7 licencet adott el a szoftver rajtja óta, ezzel pedig a leggyorsabban fogyó operációs rendszer valaha, és már a PC-k 15 százalékán található meg.. Mindennek hatására a kliens Windows-részleg üzemi nyeresége több mint másfélszeresére, 3 milliárd dollárra ugrott. A pénzügyi év egészében a részleg 13 milliárd dollár üzemi profitot termelt, ami 30 százalékos növekedés. Jól muzsikált az elsősorban Office programcsomaggal foglalkozó divízió, forgalma 15 százalékkal, nyeresége 21 százalékkal növekedett, amit elsősorban az új, 2010-es Office megjelenése és a PC-piaci élénkülés magyaráz a cég szerint - noha az NPD szerint az új Office kezdeti lendülete elmard az elődétől. Az év egészében lényegében stagnált a részleg.

Nem lehet ok panaszra a szerverszoftverekkel foglalkozó részlegnél sem. A Windows Server és az SQL Server jelentette húzóerő hatására a forgalom 14 százalékkal 4 milliárd dollár fölé emelkedett, ezzel párhuzamosan pedig 28 százalékkal többet, 1,55 milliárdot tett ki a nyereség. Ezek a mutatók jobbak a legtöbb elemző várakozásánál. Ezeknek a részlegeknek köszönhetően a cég működése 5,6 milliárd dollár szabadon elkölthető készpénzt termelt, amelyből 3,9 milliárdot részvényvisszavásárlásra fordított.

Kakukktojások

A Microsoft online, valamint a szórakoztatóelektronikai termékekért felelős részlegei továbbra is alulteljesítenek a többihez képest. A statisztikák szerint a Bing kereső bár enyhén teret nyert az Egyesült Államokban, mindössze 13 százalékkal sikerült növelnie bevételeit, miközben veszteségei ötödével 700 millió dollárra mélyültek a megnövekedett kutatás-fejlesztési erőfeszítések miatt. Steve Ballmer elnök-vezérigazgató korábban többször egyértelművé tette, nem számít, mibe kerül, előbb-utóbb utolérik a Google-t.

A szórakoztatóelektronikai részleget az Xbox üzlet teljesítménye határozza meg leginkább, amelyből negyedével több, 1,5 millió fogyott három hónap alatt, ami a játékeladásokkal együtt döntő szerepet játszott a részleg bevételeinek 27 százalékos növekedésében. A veszteség ennek ellenére mélyült, 172 millió dollárra, mivel a vállalatnak megnövekedtek az Xbox 360 platformmal kapcsolatos marketing és jogdíjköltségei, a negyedévre estek a KIN telefon kivonásával kapcsolatos veszteségleírások, valamint növekedtek a kutatás-fejlesztési kiadások is.

A részleg bár a Microsoft bevételeinek mindössze 10 százalékát adja, és sosem járult hozzá jelentősen a vállalat nyereségéhez, a részvényesek láthatóan mégis az a jelenleg gyakorlatilag nem is létező mobil Windows platform, valamint az online térnyerés sikerességétől szereplésétől teszik függővé a cég papírjainak árfolyamát. Ez a tőzsde esetében egy anomáliának tekinthető, hiszen az árfolyamokat a hagyományosan és sokak szerint túlságosan is a negyedéves számokat mozgatják, ami mind a befektetőket, mind a cégeket rövidlátóvá tesz a stratégiai kérdésekben, most viszont éppen a rövidtávú eredményeket árnyékolják be a hatásukat csak évek alatt kifejtő stratégiai kockázatok. A Bloombergnek nyilatkozó Brendan Barnicle, a portlandi Pacific Crest Securities elemzője úgy fogalmazott, hogy "ezek a fenyegetettségek talán közel sincsnek akkorák, mint amekkorának érzékelik azokat, de a percepciók mozgatják a részvényeket".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról