:

Szerző: Koi Tamás

2010. április 7. 13:06

Gyakorlatilag kész a hardveres gyorsítású Flash

Elkészült az Adobe Flash böngészőbeépülő soron következő, 10.1-es verziójának kiadásra jelölt változata, vagyis a fejlesztése gyakorlatilag befejeződött.

Az Adobe Flash 10.1 legfőbb újdonsága - kompatibilis grafikus feldolgozóegység esetén - a videók és más internetes tartalmak hardveres gyorsítása. A fejlesztők elképzelései szerint az egyre népszerűbb, h.264 tömörítésű streamelt videók hardveres gyorsításával a gyengébb processzorral szerelt, tipikusan hordozható eszközök tulajdonosai számára is biztosítható lesz a folyamatos lejátszás, emellett az új plugin az optimalizációnak köszönhetően jótékony hatással lehet az ilyen berendezések akkumulátoros rendelkezésre állási idejére is.

A Flash Player 10.1 emellett az első olyan böngészőbeépülő az Adobe kínálatában, melynek célja, hogy az Open Screen projekt keretén belül több platformon is ugyanazt a látványt és funkcionalitást valósítsa meg. Az Adobe korábbi tervei szerint az idei esztendőtől több népszerű operációs rendszerhez, illetve okostelefonos platformhoz elérhető Flash Player 10.1 ezzel a fejlesztők munkáját is megkönnyíti.

A Flash jelenleg is a világ legelterjedtebb webes és offline multimédiás platformja. A Flash Player valamelyik verziója a PC-k 98 százalékán, és az újonnan forgalomba kerülő okostelefonok közel felén jelen van, az interneten megnézhető videók 75 százaléka, az internetes játékoknak pedig a 70 százaléka Flash-alapú.

Az új verziónál a rendszererőforrások optimálisabb kihasználása érdekében fejlett grafikus processzorral kell rendelkezzen a kliens, emellett szükségessé válhat az illesztőprogramok frissítése is. A kiadásra jelölt változat a fejlesztők jegyzete szerint a hardveres gyorsítást a Radeon és Mobility Radeon 4000-es családtól (illetve integrált megoldásoknál a 3000-es családtól) támogatja, az NVIDIA támogatott megoldásainak felsorolásához egy külön weboldalt is létrehozott, az Intelnél pedig az összes 4-es sorozatú lapkakészlet, valamint az újabb változatok szerepelnek a támogatott rendszerek listáján, beleértve az Atom processzorok mellé kerülő Intel GMA 500-as vezérlőt (feltétel a 15.16.5.2021 verziószámú, vagy újabb grafikus illesztőprogram).

Az Adobe a Flash 10.1 végleges változatát az idei év első felére ígérte. A beépülő különböző platformokra eltérő időpontokban jelenhet meg, a mostani, kiadásra jelölt változat Windows, Macintosh és Linux rendszerekkel kompatibilis.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.