:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 19. 09:19

Mi lesz a nagyvállalati Windows 8-ban?

A héten kiderült, négy változat jelenik meg a Windows 8-ból, a Microsoft egy tegnapi blogbejegyzésben végre részletezte, mi kerül a boltban nem kapható, csak mennyiségi licencszerződés keretében beszerezhető Enterprise verzióba.

Nyilvánosságra hozta a Windows 8 Enterprise képességeinek listáját a Microsoft. Jelen állás szerint ez a Windows 8 kínálat csúcsa, a szoftver minden komponenst tartalmaz az otthoni Windows 8-ból és a kisvállalati Windows 8 Próból, ezekhez pedig további funkciók csatlakoznak.

Funkcionális különbségek

Egy tegnap közzétett blogbejegyzés szerint csak a Windows 8 Enterprise-ban lesz használható a Windows To Go funkció, amely lehetővé teszi egy vállalati Windows lemezkép indítását külső USB-s eszközről. A Windows To Go használatával a cégek anélkül tudják a felhasználóikat központilag menedzselt, biztonságos munkakörnyezettel ellátni, hogy ahhoz feltétlenül szükség lenne saját hardverre, így az alkalmazottak akár saját gépeiket is használhatják, ha szeretnék. A pendrive-ról indított Windows 8 nem fér hozzá a gépbe épített háttértárhoz és a lemezképet sem lehet egy másik, már futó operációs rendszer alól elérni - igény szerint pedig a teljes pendrive titkosítható.

Csak a Windows 8 Enterprise verzióban lesz benne a DirectAccess és BranchCache, derül ki a blogból. Ezek a képességek a Windows 7-ben (és a Server 2008 R2-ben) mutatkoztak be, előbbi használatával nincs szükség VPN-re, a felhasználók az interneten keresztül, IPv6 és IPSec használatával ugyanúgy elérhetik a belső hálózatot, mintha ott ülnének az irodában. Szintén a telephelytől távol, például egy fiókirodában dolgozó felhasználók életét könnyíti meg a Branch Cache, ami a helyi gépre gyorsítótárazza az SMB-n és HTTP-n letöltött tartalmakat - ha nincs helyi szerver, a gyorsítótár akár egy windowsos PC is lehet.

A BranchCache működése

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nagyon fontos különbség a boltokba kerülő Windows 8 változatok és az Enterprise között továbbá, hogy utóbbi lehetőséget ad Metro alkalmazások "sideload" telepítésére, vagyis a nagyvállalatok a saját fejlesztésű programjaikat anélkül tudják kliensgépeikre installálni, hogy azokat a piactéren publikálniuk kellene. Amint arról a HWSW is beszámolt, a Windows 8 "Metro" alkalmazásokat kizárólag a Windows Store-ból lehet telepíteni, ez alól egyedüli kivételt a nagyvállalati verzió jelent.

Az AppLocker is csak a Windows 8 nagyvállalati verziójában működik: a technológia segítségével a rendszergazdák központilag állíthatják be, hogy a klienseken milyen szoftvereket lehet egyáltalán elindítani - a futtatható szoftverek körét akár bizonyos verziókra is szűkíthetik. A Microsoft blogbejegyzése szerint biztonság és menedzselhetőség terén is tartogat még újdonságokat az Enterprise, azonban ezekről részletesebb információt nem közölt a cég egyelőre.

Változik a licencelés is

Licencelés terén is hoz változásokat a Windows 8 Enterprise megjelenése. A Software Assurance (frissítési garancia) konstrukcióban a vállalati felhasználók nem csak a céges PC-n, hanem saját otthoni gépükön is használhatják a Windows 8 Enterprise-t "To Go" formában, vagyis USB-s eszközről indítva. Megjelenik egy "Windows RT VDA" lehetőség, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a Windows RT-t futtató készülékekről, vagyis ARM-alapú tabletekről virtuális desktopként használható a Windows 8 Enterprise, valamint lehetőség van "Companion Device" licencelésre, amely VDI vagy "To Go" révén legfeljebb négy további gépről teszi elérhetővé a vállalati Windows desktopot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.