Szerző: Koi Tamás

2010. január 26. 13:09

Újabb próbálkozás az MP3 leváltására

Újabb formátummal próbálják helyettesíteni, vagy továbbfejleszteni napjaink legnépszerűbb tömörített zeneformátumát, az MP3-at.

A MIDEM zenei konferencián leleplezett MusicDNA nevű kezdeményezés a zene élvezetét az elképzelések alapján interaktív, folyamatosan frissülő extra tartalmakkal egészítené ki. A tervek szerint a fájlok a zeneszámok dalszövegét, az albumok borítóit, vagy akár videoklipeket és internetes blogbejegyzéseket (sic!) is tartalmaznának.

A MusicDNA mögött egyelőre jobbára két, az MP3-korszak meghatározó szereplőjének tekintett szakember, valamint néhány kisebb brit, és egy amerikai lemezkiadó áll. A technológiát egy norvég fejlesztő, Dagfinn Bach mutatta be a konferencián - a szakember egyebek mellett részt vett az MP3-lejátszók egyik ősatyjának fejlesztésében, emellett a technológia egyik befektetője Dr. Karlheinz Brandenburg is, aki az AT&T Bell Labs egyik vezető kutatójaként tevékenyen hozzájárult a hangtömörítési eljárás kidolgozásához, később pedig csatlakozott az MP3-at megalkotó Fraunhofer Intézethez is.

Az új formátumról egyelőre kevés részletet tudni, így például arról semmilyen információ nincs, hogy az MP3 zenék vájtfülűek által sokat szidott tömörítési veszteségén javít-e a MusicDNA, vagy csupán az extra tartalmak integrálásáról van szó. A MusicDNA Bach szerint leginkább egy jól strukturált adatbázishoz fog hasonlítani, a benne tárolt tartalmak kereshetők lesznek, valamint aktív internetkapcsolat esetén folyamatosan frissülhetnek majd.

Nem az első próbálkozás

A MusicDNA merőben más megközelítést alkalmaz tehát, mint az MP3 korábbi trónkövetelői, melyek elsősorban jobb hangminőség-reprodukciót ígértek alacsonyabb, vagy éppen sokkal magasabb bitrátával. Az egyik ilyen kezdeményezés a Fraunhofer Intézet és egy kanadai fejlesztő, a VoiceAge nevéhez köthető, a projekt mögött pedig ugyanúgy a Moving Pictures Experts Group (MPEG) áll, mint az MP3 mögött.

A jelenleg MPEG Unified Speech and Audio Codec, azaz MPEG Egységes beszéd- és audiokodek munkacímen futó, várhatóan idén finisbe érő projekt a jelenlegi technológiákkal elérhető szintnél lényegesen jobb hangminőséget ígér, nagyon alacsony - 12-64 kbit/másodperces - bitsűrűség mellett. Az új kodek a zenék jobb minőségű konverzióján túl tisztább beszédhang-rögzítést is lehetővé tesz, vívmányait emellett a digitális műsorszórás és a mobil televíziózás területén is kamatoztathatják majd.

A fenti projektnek gyakorlatilag homlokegyenest ellentmond a Thomson (a változatosság kedvéért ez a cég szintén oroszlánrészt vállalt az MP3 formátum fejlesztésében) által gründolt mp3HD, mely hatalmas, 500 és 900 kilobit/másodperces bitsűrűségű, ennélfogva gyakorlatilag veszteségmentes tömörítést ígér - legalábbis a Thomson szerint.

Az mp3HD a teljes visszamenőleges kompatibilitás ellenére egyelőre nem hozott átütő sikert a Thomsonnak, igaz, a világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai gyártójának számító Samsung éppen néhány hete, a 2010-es CES alkalmával jelentette be első olyan hordozható médialejátszóját, mely kompatibilis az új formátummal is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról