:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 22. 15:57

Újra megakadt a Google digitális könyvtárának ügye

A Google Books projekt évek óta tartó szenvedés után látszólag felpörgött, de ismét megakadt. A szkeptikusok továbbra is aggódnak a nem amerikai szerzők jogbiztonságáért, egyesek attól félnek, hogy ezzel a lépéssel a Google kizárólagos szerephez jut a virtuális könyvkiadás piacán.

A Google és a könyvkiadókat képviselő szervezetek néhány hónap alatt eljutottak egy megállapodásig, ami garantálhatta volna a cég számára, hogy egy teljes digitális könyvtárat hozzon létre, annak ellenére, hogy ennek számos ellenzője van a könyvpiaci szereplők közül. Az Amerikai Kiadók Szövetsége és a Szerzők Céhe bizonygatták, hogy ez a megállapodás nem sértené a szabad versenyt, s azt állították, hogy elégedettek a megállapodás tartalmával, már csak az amerikai szövetségi bíróság jóváhagyására várnak.

A megállapodás kész, de mégis változnia kell

Ennek ellenére néhány nappal ezelőtt az amerikai Igazságügyi Minisztérium azt közölte, hogy számos módosítást követelnek szakmai szervezetek, s olyan részletek is újra felszínre kerültek, melyekről már korábban egyetértés született. A minisztérium szerint olyan komoly jogi kérdések is felmerültek, melyek lehetetlenné teszik, hogy változtatás nélkül átmenjen rajtuk a megállapodás.

Jogi szakértők szerint ez csupán dőhúzás, amibe most az amerikai kormány is beavatkozott, s ezzel szinte biztosan sikerül halogatni azt a megállapodást, melyet a Google és néhány szakmai szervezet egyébként nagyon gyorsan szeretne tető alá hozni. A szkeptikusok kijátszották az antitröszt-kártyákat is, egyre jobban látszik egyes könyvkiadó szervezeteken, hogy komolyan félnek a Google megoldásától.

A külföldieknek előnytelen lehet

A legnagyobb probléma továbbra is az a kritikusok szerint, hogy a megállapodás szinte kizárólagos terjesztési jogokat adna a Google kezébe milliónyi már nem nyomott \"árva kiadvány\" esetében. Az ilyen művek szerzői vagy azok jogutódjai nem ismertek vagy nem találhatóak meg, így bárki által kiadhatóak az alkotások. A Google pedig ezekből a könyvekből is egy általános adatbázis képest építeni pillanatok alatt. Viszont az USA-ban árvának minősített könyveknek Európában nagyon gyakran megvannak a jogtulajdonosai, s a tömeges terjesztésben nem lenne garancia arra, hogy ezen jogok érvényesíthetőek lesznek.

A kétkedések ellenére továbbra is egyre közelebbinek látszik a végső megállapodás, melyben a Google jogot formálhat arra, hogy könyvek millióit digitalizálja és tegye kereshetővé, illetve online terjesztőként értékesítse is azokat. Majd pedig a bevételen osztozna a könyv jogait birtokló személyekkel vagy szervezetekkel. Amennyiben a külföldi szerzők jogi reprezentációja is tisztázódik, akkor a szkeptikusok már szinte biztos, hogy kifogynak a halasztó érvekből.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 20:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.