Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 28. 12:21

Lerázza magáról a válságot az Acer

A cég továbbra is bődületes ütemben növeli szállításait, miközben nyereségessége is javul. Pedig a válság hatására a kereslet az olcsóbb modellek felé tolódott el, megnövekedett az árprés, miközben a tajvani dollár gyengült az euróval szemben.

A tajvani Acer, a világ harmadik legnagyobb PC-márkája, a második negyedév során 34,2 százalékkal több számítógépet értékesített, mint egy évvel korábban. A Gartner szerint a piac egésze 5, az IDC szerint 3 százalékkal zsugorodott eközben, vagyis az Acer rohamosan nyer teret a válság közepette is, és statisztikai hibahatáron belül került a Dellel a második pozícióért folytatott küzdelemben. Az Acer már a világ második legnagyobb notebookszállítója, miután 48,1 százalékkal ugrottak meg szállításai a szegmensben. Várakozások szerint a vállalat a harmadik negyedévben megközelíti a HP-t is, és esélye nyílik rá, hogy akár már idén átvegye a vezető szerepet.

A riválisokra nézve kíméletlen ütemű növekedés ellenére az Acer forgalma 5 százalékkal csökkent, ami az átlagos eladási árak durva visszaesésére utal - tajvani dollárban számolva átlagosan 30 százalékkal kevesebb folyt be eladott PC-nként .A Gartner és az IDC szerint is az olcsóbb konfigurációkra mutatkozik erősebb kereslet, amit a netbookok sikerei is mutatnak. Az Acer nem kommentálta a pénzügyi eredményeket. Elemzők szerint a cég teljesítménye több mint kielégítő, főleg, ha sokkal jobban szenvedő riválisaihoz hasonlítjuk, és az Acer erős pozícióban van az évvégi hajrához, melyet idén a Windows 7 megjelenése is tovább fűt.

A válság megkavarta a devizaárfolyamokat is, az Acer azonban nem tette közzé eladásainak földrajzi bontását, így csak becsülni lehet, hogy összességében a tajvani dollár euróval szembeni átmeneti megerősödése mintegy 6 százalékkal csökkentette az Acer Európából származó bevételeinek értékét. A kínai jüannal és amerikai dollárral szemben gyengült a tajvani dollár, így ezek némileg ellensúlyozhatták az euró gyengeségét, Európa azonban az Acer legnagyobb piaca, a legtöbb országban a piac első vagy második helyét uralja.

Mindezek ellenére a cég növelni tudta költséghatékonyságát, így 12 százalékkal magasabb, 83 millió amerikai dollárnak megfelelő üzemi szintű nyereséget tudott felmutatni 3,8 milliárdos árbevételből - ez alig 2,2 százalékos üzemi hányad. Összehasonlításképpen a válságot megszenvedő HP is több mint kétszeres üzemi nyereséghányadot tud kitermelni a PC-k eladásából. Az Acer végül 89 millió dolláros adózott nyereséget ért el, ami ugyanakkor 20 százalékkal múlja alul a tavalyit, ebben azonban jelentős szerepet játszott az, hogy tavaly a Wistron részvények eladásából származó nyereség egyszeri tételként duzzasztotta a profitot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról