Szerző: Dojcsák Dániel

2009. augusztus 27. 11:20

Már paródiája is van a Twitternek

Gyakran bírálják a Twittert, hogy a 140 karakter semmire nem elég. A napokban felbukkant Twitter-paródia is épp erre épít, a Woofer lényege, hogy a felhasználók minimum 1400 karaktert kell gépeljenek ahhoz, hogy üzenetüket elküldhessék. Az ötlet érdekes, viccnek túl jó is talán.

A Twitter-felhasználók gyakran kozmetikázzák csiripjeiket megírás után, hogy beleférjenek 140 karakterbe. Ilyenkor jönnek a rövidítések, a jelzők elhagyása, az írásjelek utáni szóköz kitörlése, csakúgy, mint SMS-íráskor. Mostantól a grafománoknak is van saját közösségi blogszolgáltatása, a Twitter (Tweet - csirip) ellentéte, a Woofer (Woof - vau). A készítők egyszerűen csak makroblognak hívják találmányukat, ahol akár teljes regények is közzétehetőek.

Az anti-Twitter szájt saját leírásában azonnal leszögezi, hogy semmilyen kapcsolatban nem áll a Twitterrel, a készítők egyszerűen létrehoztak egy újszerű webes szolgáltatást, ahol kivételesen a minimum karakterszám van megadva a maximum helyett, majd hátradőltek és figyelik, hogy mit kezdenek vele az emberek. Ugyan az oldal kinézetre hasonlít a Twitterre, de aki meglátogatja az ugatós oldalt, semmiképp ne vegye komolyan és ne kezdje kritizálni.

\"\"

A kísérlet valóban érdekes, hogy a felhasználók az eddig megszokott 140 karakteren felül mit írnak le legalább további 1260 betűvel, számmal, írásjellel. A készítők azt ajánlják, hogy mindenki legyen ékesszóló, használjon jelzőket és semmiképp ne rövidítsen egyetlen szót sem. A legtöbb embernek viszont talán még így is nehézséget okozna, hogyan is töltsön meg négy bekezdésnyi szöveget magvas gondolatokkal. A viccesebb próbálkozók egy rövid, többnyire néhány karakteres szöveget másoltak be egymás után sokszor, de többen egész szépirodalmi műveket illesztettek be. Az Index szerkesztői például a Háború és Béke első 1,3 millió karakterét.

Habár a Woofer leginkább egy vicc, kísérletnek sem utolsó, illetve ha valakinek szüksége van egy olyan helyre a weben, ahová nagyon gyorsan sok szöveget ki tud rakni publikusan, és nem akar blogot indítani, annak is nagyon hasznos lesz. A hír természetesen olvasható Wooferen is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról