Szerző: Bányai György

2008. szeptember 17. 13:12

Egy sor új fényképezőgépet mutatott be a Canon, köztük az EOS 5D utódját

Nincs egy hónapja, hogy a Canon bemutatott négy új kompaktgépet, és egy tükörreflexes vázat, most a Photokina rendezvényt meg sem várva újabb, érdekesnél érdekesebb fényképezőkkel és a rég várt EOS 5D Mark II-vel jelentkezett.

[HWSW] Nincs egy hónapja, hogy a Canon bemutatott négy új kompaktgépet, és egy tükörreflexes vázat, most a Photokina rendezvényt meg sem várva újabb, érdekesnél érdekesebb fényképezőkkel és a rég várt EOS 5D Mark II-vel jelentkezett.

A Canon igencsak belehúzott, több modellt érintő bejelentések között általában évszakok telnek el. A gyártó augusztus 26-án mutatta meg a sajtónak frissített PowerShot A-sorozatát, mellé a korábbi modellektől jelentősen eltérő PowerShot A1000 és A2000 érkezett, ezeket egészítette ki az ultrazoomos SX110 IS, valamint a "hölgyektől-hölgyeknek" szánt vadonatúj E-sorozat első modellje, az E-1. A gyártó mindezt megfejelte a belépőszint fölé pozícionált EOS 50D-vel, melynek elődje egy évig volt a piacon. A mai bejelentés a kimaradt sorozatokról szól, két új IXUS mutatkozott be, melléjük a csúcskompakt G-sorozat legújabbja, az első hússzoros zoomot kínáló CMOS-szenzoros ultrazoom fényképező, valamint a rég várt tükrös EOS 5D Mark II érkezett, utóbbi három éves vázat vált.

Mint két tojás: SX1 és SX10

A Canon kompakt újdonságai közül talán az SX-páros a legizgalmasabb, bár mindkettő tíz megapixeles, azonos fizikai méretű, 1/2,3 hüvelykes képérzékelőt tartalmaz, az SX1 szenzora CMOS, az SX10-ben található pedig CCD rendszerű. A két fényképező --bár nevéből ez következne -- nem a jelenlegi SX sorozat legújabbját, az SX110 IS-t váltja, hanem az S5 IS-t, melyre az új gépek külsőre is jobban hasonlítanak.

Canon PowerShot SX1 IS
Canon PowerShot SX1 IS

Az optikai képességek tekintetében e két, közel azonos burkolattal rendelkező gép (SX1 IS: 585 gramm és 128x88x88 mm, SX10 IS: 560 gramm és 124x88x87 mm) ugyanazt nyújtja, bár a feliratok különböző helyen találhatók a hússzoros közelítésre alkalmas lencséken, amik széleslátszögről indítják a 28-tól 560 milliméterig tartó közelítést. A tíz megapixeles duó az eltérő szenzoroktól függetlenül egymással megegyező érzékenységtartományban üzemel, ez mindkét gép esetében ISO 80 és ISO 1600 között állítható. Szinte biztos azonban, hogy a CMOS képérzékelős SX1 IS kevesebbet fogyaszt majd és magasabb ISO érzékenység mellett készült képein kevesebb zajjal találkozhatunk.

A gépek rendelkeznek arcérzékelő autofókusszal és természetesen az S-sorozatra jellemzően optikai képstabilizátorral is. Mindkét fényképező megkapta a Canon legújabb, DIGIC IV képfeldolgozó processzorát. A közel azonos burkolat hátán markáns eltérésekkel találkozunk: az SX10 IS 2,5 hüvelykes, addig az SX1 IS 2,8 hüvelykes, szélesvásznú kihajtható kijelzővel rendelkezik, melyek felbontása mindkét esetben 230 ezer képpont.

Canon PowerShot SX10 IS
Canon PowerShot SX10 IS

A legfőbb különbség a két, vakupapuccsal is ellátott gép között a képérzékelő képességei miatt jelentkezik, az SX1 IS a CMOS lapka segítségével a gyorsabb, vele négy kép is készülhet másodpercenként sorozatfelvételi üzemmódban. A HDMI-csatlakoztathatóságot kínáló SX1 IS a mozgóképfelvétel esetén is felülkerekedik egyszerűbb testvérén: 1920x1080 képpontos, 30 kép másodpercenkénti sebességű klipjeivel az SX10 IS-ben csak VGA-felbontású mozik állnak szemben hasonló folyamatossággal.

Új csúcskompakt

Az SX-duóhoz hasonlóan izgalmas a Canon csúcskompaktja, a PowerShot G10 is, mely két elődjének stílusjegyeit magán viselve ad a fotós kezébe 14,7 megapixelnyi részletgazdagságot. A G10-et az elődöktől az optikai képességei is magasabbra helyezik, míg a korábbi modellekkel csak előtétlencsék alkalmazásával, addig a G10-zel ezek nélkül is lehet széleslátószög-állásban fényképezni, mert ötszörös zoomátfogású, 28-140 milliméteres optikájának kezdőlátószöge ide sorolható.

Canon PowerShot G10
Canon PowerShot G10

A PowerShot G10 az elődökénél jobb fogású, egyben testesebb makolatot kapott, a gépház tetején pedig külön vezérlőtárcsa segít közvetlenül beállítani az expozíció-korrekció értékét. A 4416x3312 pixeles fényképek előállítására képes, 350 grammos, 109x78x46 milliméteres G10 a gyártó legújabb képfeldolgozó processzorát, a Digic IV-et kapta, rendelkezik optikai rázkódásvédelemmel, valamint 461 ezer képpontos három hüvelykes hátoldali kijelzővel is. A fényképező arcérzékelő autófókuszt és 26 fényképezési körülményt átfogó témaautomatikát is kínál a teljes kézi beállíthatóság mellett.

Szexi IXUS-ok

A Canon mintha próbálgatná különböző fejlesztéseit, az SX páros eltérő képérzékelő szenzorai mellett két új IXUS modellje is erre lehet bizonyíték. A 14,7 megapixeles IXUS 980 IS és a 10 megapixeles IXUS 870 IS zoomátfogása alig tér el egymástól (IXUS 980 IS 4-szeres, IXUS 870 IS pedig 3,7-szeres zoomot kínál) mégis, az alkamazott optikák egymással még csak rokonságban sem állnak.

IXUS 980 IS és IXUS 870 IS
IXUS 980 IS és IXUS 870 IS

A két IXUS egymástól az igényes, fém burkolat vonalaiban is jelentősen eltér egymástól, mintha két külön gyártó termékei lennének. A kézi vezérlést is kínáló 980 IS játékosabb, görbébb vonalai alatt a nagyobb felbontású képérzékelő áll szemben az automata üzemmódot kedvelő 870 IS széleslátószögű optikájával: míg előbbi gép 36-tól 133 milliméterig, addig utóbbi már 28-tól 112 milliméterig is engedi változtatni a gyújtótávolságot. Mindkét Digic IV processzoros fényképező képes VGA felbontású mozik készítésére, és az arcfelismerésre is.

A két, optikai rázkódásvédelmet sem nélkülöző fényképező közül a 160 grammos, 98x62x28 milliméteres 980 IS tart kisebb kijelzőt a hátoldalán, mert e 2,5 hüvelykes, 230 ezer képpontos panel felett egy átnézeti kereső is segíthet sötétebb helyszíneken a képek komponálásában. A játékosabb gombelrendezésű, elegánsabb vakuablakkal rendelkező, kisebb, 155 grammos, 94x57x24 milliméteres 870 IS ezzel szemben optikai keresőt nem tartalmaz, viszont azonos számú képpontból álló kijelzője három hüvelyk átmérőjű. Az új IXUS fényképezők SD/SDHC kártyákra fotózhatnak, energiaellátásukról lítiumion akkuk gondoskodnak.

EOS 5D Mark II

A leginkább várt újdonság, a teljes kisfilmes képkockányi képérzékelővel szerelt EOS 5D Mark II is megérkezett, vége a tallgatásoknak az adataival kapcsolatban. A második szériás 5D Mark II a három éves EOS 5D-t váltja, az abban látott 12,8 megapixeles full frame képérzékelő az EOS 5D Mark II-ben hasonló fizikai méretű, ám 21 megapixeles CMOS szenzorra változott. A magnézium-ötvözet gépvázban is a legújabb, Digic IV képfeldolgozó áramkör üzemel, ennek sebessége is hozzájárul ahhoz, hogy a sorozatfelvételi üzemmódban 3,9 kép is készülhessen egyetlen másodperc alatt.

Canon EOS 5D Mark II
Canon EOS 5D Mark II

A szenzorportalanítóval rendelkező vázzal készült sorozatok akár 310 JPEG fotóból is állhatnak, ekkor azonban UDMA Compact Flash kártyát kell a gépbe csúsztatni. A fényképező a rácsavarható Canon EF optikák jellemzőit tárolva képes a vignettálás jelenségét korrigálni, a később érkező optikák jellemzői az 5D Mark II firmware frissítéseivel tudathatók az elektronikával. Az érzékenység ISO 100 és ISO 6400-as értékekre állítható, de ha a zord fényviszonyok többet kívánnának, utóbbi küszöb egészen 25600-as értékre is kiterjeszthető.

Az 5D Mark II élőkép üzemmódra is alkalmas, sőt tükörfelcsapás mellőzésével képes élességet állítani. A gyors képfeldolgozó processzor miatt lehetséges, hogy ebben az üzemmódban a HD felbontású mozgókép-felvétel is elérhetővé vált. Az 1920x1080 képpontos, harminc képkockás H.264 kódolású klipek a hátoldali, három hüvelykes, 920 ezer képpontos kijelzőn keresztül forgathatók, illetve nézhetők vissza.

Az új Full Frame képérzékelős, cseppállóság érdekében megfelelően tömített, 810 grammos, 152x114x75 milliméteres váz ára is ismert, érte 2500 eurót kell majd fizetni. A váz mellett optikát is tartalmazó készletért 3300 eurót kérnek majd, ebben egy EF 24-105 L optika található, mely szorzószám alkalmazása nélkül, a tubusán szereplő gyújtótávolság-értékeken képes a géppel, annak teljes méretű képérzékelője miatt együttműködni.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

DÁP

9

Kanyarban a digitális személyi

2024. május 13. 14:45

Ősztől okostelefonnal is igazolhatják magukat azok, akik csatlakoznak a Digitális állampolgárság programhoz.

EUROPOL

0

Feltörték az Europol oldalát

2024. május 13. 13:53

Az Europol ellen elkövetett támadást magára vállaló hackercsoport szerint titkosított rendőrségi dokumentumokat sikerült letölteniük.