Szerző: Ady Krisztián

2008. május 29. 11:31

Az országban elsőként próbáltuk ki a Hello HD műholdas szolgáltatást

Szinte napra pontosan egy hónappal a beharangozó sajtótájékoztatót követően, pár hetes késéssel elindultak végre a szakemberek, hogy felszereljék az első Hello HD matricájú tányérokat a falakra és tetőkre, majd üzembe állítsák a Hello HD boxokat, vevőberendezéseket. Szó szerint az elsők lettünk, így most beszámolhatunk a szárnyait bontogató szolgáltatással szerzett első tapasztalatainkról.

[HWSW] Szinte napra pontosan egy hónappal a beharangozó sajtótájékoztatót követően, pár hetes késéssel elindultak végre a szakemberek, hogy felszereljék az első Hello HD matricájú tányérokat a falakra és tetőkre, majd üzembe állítsák a Hello HD boxokat, vevőberendezéseket. Szó szerint az elsők lettünk, így most beszámolhatunk a szárnyait bontogató szolgáltatással szerzett első tapasztalatainkról.

A csomag

A Hello HD sosem látott képminőséget ígér a nappalinkban elhelyezett lapostévére, LCD- vagy plazmatévére, HD-képes kivetítőre az országban bárhol, inkább kiegészítve a jelenlegi kábeles és analóg eléréseket, semmint azokkal konkurálva -- a sajtótájékoztatón elhangzottaknak itt nézhet utána az olvasó. Mi most inkább arra koncentrálnánk, pontosan mit is kapunk a 99 ezer forintért és a havi 4900 forintos előfizetési díjért cserébe.

A fenti összeg egy komplett, kulcsrakészen átadott rendszert jelent a műholdas tükörtől -- egyelőre csak műholdon érhető el a szolgáltatás, de zajlanak a tesztek és tárgyalások kábelszolgáltatókkal is -- egészen a televízió előtti vevőberendezésig. A magasabb díjért cserébe a komplett rendszer a saját tulajdonunkba kerül, ennek megfelelően az előfizetésre nincs hűség sem. A rendszer elemei a tükör és a felszereléséhez szükséges tartozékok, a monoblokk vevőfej, a kábelezés, a set-top-box, a távirányító és a HDMI-kábel, mellyel az adások képe eljuthat a lapostévébe. A fenti összegben benne foglaltatik a kiszállás és a telepítés díja is.

A déli égboltra szabad kilátást igénylő tükör kiváló minőségű, antracit színű, 80 cm-es átlójú, míg a vevőfej 4 fokos monoblokk, két kimenettel. A hatalmas szerkezet úgy viselkedik, mint két darab 4-kimenetes fej, ez azt jelenti, hogy egyszerre két műholdat fogunk vele és mindegyikről 4 kimenetünk van. A Hello HD csomagot az Eurobird 9 műholdjáról sugározzák, míg 4 fokkal keletre a Hotbird is a látómezőbe kerül ezzel a fejjel, így onnan is beválogathatott csatornákat csomagjába a HD Platform Kft. Egy set-top-boxba két kábelen két-két fej DiSEq kapcsolással közösített jele csatlakozik, így ha egy további Hello HD vevőberendezést szeretnénk otthonra, már nem kell a fejet lecserélni, csak oda is el kell kábelezni a szabadon maradt két kimenetet. Jó húzás.

A set-top-box ADB gyártmányú, típusszáma 5800SX. A két kábelen keresztül egymástól független jel kerül a duál tunerbe, így válik az lehetővé, hogy egyszerre felvegyünk egy műholdas adást, és egy másikat nézhessünk közben -- sajnos ez a doboz, pontosabban a rajta futó szoftver sem teszi lehetővé két csatorna párhuzamos felvételét. A Hello HD boxban 250 gigabájtos merevlemez lakozik, ebből azonban csak 80 gigabájt érhető el felvételi célokra, a többi tárhelyet egyéb szolgáltatásokra, például a várhatóan ősszel induló Video on Demand (VoD) videotékára tartják fenn. Ez részben érthető, így nem kell saját felvételt törölnünk, ha kibérlünk egy filmet a tékából, de annyiban rossz, hogy a szolgáltatás indulásáig nem használhatjuk ki a merevlemez teljes területét. A 80 gigabájt a csatorna bitrátájától és típusától (HD-SD) függően 15-30 órányi videó rögzítésére elegendő.

A doboz hátoldalán a HDMI, komponens analóg és SCART-csatlakozó mellett optikai digitális és analóg sztereó hangkimenetet, egy USB-csatlakozót és Ethernet csatlakozót találhatunk. Az Etherneten keresztül juthat a doboz az otthoni internethez, így a hamarosan frissülő szoftverrel internetrádiókat is hallgathatunk majd, illetve ez lesz a visszirányú csatorna egyes szolgáltatásokhoz, például a VoD-hoz is. A cég még számos más érdekességet is bejelentett a sajtótájékoztatón, ilyenek lesznek a képernyőn keresztül olvasható internetes hírszolgálat, a fotófeltöltés és -megosztás -- ezekhez is szükség lesz az elszeparált tárterületre és az internetcsatlakozásra. A távirányító csak a dobozt kezeli, kifejezetten kellemes, könnyen szokható darab, egyetlen hibája talán a lefelé mozgató gombhoz túl közel helyezett back gomb lehet, eleinte könnyen lépünk ki egy-egy menüből ahelyett, hogy lefelé mozogtunk volna.

Menürendszer

A Hello HD készülék menürendszerét teljesen a cégre szabták, szem előtt tartva a HD-képes televíziók nagy felbontását. A menü igen igényes és igen gyors, össze sem lehet hasonlítani a UPC Digital Philips HD-képes, felvevős dobozának sebességével és menüképeinek minőségével -- teljes HD-felbontású (1920 x 1080) televízión is gyönyörű. A doboz mindenre azonnal reagál, az elektronikus programkalauz (EPG) nem 4-5, hanem 1 másodperc alatt a képernyőre varázsolódik, a csatornához visszatérve pedig azonnal van kép. A csatornaváltás sebessége eltérő az SD és HD-adások között, előbbieknél szinte azonnal megjön a kép, míg utóbbiak esetén körülbelül 2-3 másodpercet kell várni.

A menürendszerben számos apró finomság figyelhető meg. A UPC dobozánál sokan kifogásolják, hogy a csatornák sorrendjét nem lehet megváltoztatni. Itt személyre, névre szabható listákat hozhatunk létre, melyeken belül szabadon kavarható a csatornák sorrendje. Bármilyen csatornát nézve behívhatjuk egy gyorsgombbal saját programkalauzunkat és ettől kezdve saját listánkban lépkedhetunk a csatornaválasztó gombokkal. A felvétel elkezdése is csupán egyetlen gombnyomás, nem kell azt megerősíteni, mint a UPC dobozánál, amennyiben van az EPG-ben infó az adás végéről, akkor automatikusan addig -- illetve a beállított időtartammal növelten, maximum 15 perc -- tart a felvétel, ha pedig nincs, a merevlemez fennmaradó, percekben kifejezett kapacitásáról kapunk a jobb felső sarokban információt. A rögzített videók listáját is egyetlen gombnyomással érhetjük el a UPC-s menüben kotorászás helyett.

A UPC "fekete Philips" dobozához hasonlóan itt is bővebb információt kérhetünk az éppen futó műsorról, fel és le az előző és következő csatornák között is váltogathatunk anélkül, hogy elkapcsolnánk az éppen nézett adásról. Oldalirányban az adott adó következő műsorairól szerezhetünk hasonlóképpen infót, azonban nem csak az aktuálist követő, hanem három műsornyi információt gyűjthetünk össze. Az elektronikus programkalauz hasonlóképpen tematikusan is bontható, mint a UPC boxnál, azonban van két plusz fül is. Az egyiken ajánlatokat olvashatunk az adók műsorából, például új filmeket ajánlhatnak itt számunkra, míg a másiknál kategóriákban kereshetünk, hasonlóan a T-Home IP-televíziós szolgáltatásához. Kereshetünk például filmeket, sorozatokat, a találatokat pedig idő, vagy csatorna szerint sorba is rendezhetjük és egy gombnyomással beprogramozhatjuk felvételre. A részletes keresőben tovább finomíthatjuk a feltételeket, például kereshetünk a másnapi gyerekműsorokra. Apropó gyerekműsorok: a csatornák természetesen lezárhatók, sőt, a megfelelő korhatárinformációval ellátott műsorok megtekintése is PIN-kódhoz köthető.

A UPC dobozával ellentétben a Hello HD boxnál csatornánként állíthatjuk a képet az eredeti tévéképaránytól eltérőre, levágva tetejét és alját 16:9-re szabhatjuk (pan&scan), vagy oldalt fekete sávokat hagyva a 4:3-as adást arányosan is megjeleníthetjük (letterbox) a 16:9-es tévén. A funkció még kicsit bugos, mert hol megjegyzi a beállítást, hol nem, remélhetőleg ezt hamarosan javítják. Ugyanezen dedikált gombra került felületen választhatunk a hangsávok és feliratok között, ahol ez lehetséges.

A kínálat

A sajtótájékoztatón kiosztott listával ellentétben egyelőre még nem túl sok magyar nyelvű, normál felbontású csatorna került be a Hello HD csomagba. Az m1, m2, Duna TV, tv2, RTL Klub, ATV, hírTV mellett magyar nyelvű még az Eurosport 2, a frissen indult Eurosport HD, a Filmbox, a MusicMax, a MusicMax Adult és a külön díjért előfizethető HBO HD és Filmbox HD is. Angol nyelven élvezhető a National Geographic HD, a The History Channel HD adása. A csomag része még a szabadon fogható Luxe TV HD és Luxe TV HD UK, a Melody Zen HD, utóbbi inkább videós, relaxációs képernyővédőnek fogható fel.

A csomag része még számos normál felbontású, idegen nyelvű csatorna is, mint a Boomerang Deutchland, illetve a Hotbird-öt is látó fejnek köszönhetően szabadon fogható német, francia és angol nyelvű adások is válaszhatók, mint például a Fashion TV Europe, vagy a France 24. Közel sem mindet illesztette be csomagjába a Hello HD, az éjjel-nappal szexhirdetéseket ontó "powerpoint csatornákat" például hiába is keressük. A tévéadásokat néhány rádióadás is kiegészíti, egyelőre a Kossuth, Petőfi, Bartók hármasba a Jazzradio.hu hangja hoz némi színt.

Minőség?

A lényeg persze a képminőség, aminél elméletileg magasra helyezik a lécet. Az összehasonlítási alap mi más lehetett, mint a UPC kábeles szolgáltatása, a képet pedig egy teljes HD-felbontású, 50 hüvelykes plazmatévé jelenítette meg a Samsung jóvoltából. Hogy a tévé ne zavarjon be az összehasonlításba, minden képjavító funkciót kikapcsoltunk.

A Eurosport HD élő, 1080 soros adásában normál tévézési távolságról (2,5-2,6 méter) semmi különbséget nem vehetünk észre még sasszemmel sem, közelről azonban a logók, élek körül "szőrösödik", zajosodik a kép a Hello HD-nál. Ez természetesen az alacsonyabb bitrátájú tömörítés következménye, a Hello HD képe újra van tömörítve. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez csak nagyon közelről látszik, normál távolságról még keresve sem látható ez a hiba. A normál felbontású adások is gyengébbek még -- ezek viszont már láthatóak is -- a sávszélességgel szinte korlátlanul gazdálkodó UPC kábelhez képest. Az összehasonlítás ebből a szempontból egyébként egyáltalán nem korrekt, de sajnos más műholdas szolgáltatással, UPC Directtel, netán Digi TV-vel nem tudtuk összevetni az SD-csatornák képét. Információink szerint még nem is nagyon lehetne, az analóg csatornák közül egyedül a tv2 és a hírTV adása érkezik optikán a Hello HD-hez, ezek láthatóan jobb minőségűek is, meg is felelnek a UPC Digital kábeles változatoknak.

Készítettünk két tesztvideót is Full HD adásokról: a kissé moire-s mozgóképek az 1920 x 1080 pixeles képernyő jobb alsó sarkában látható FullHD logó viselkedését nagyítják ki a UPC adása és a Hello HD adása esetén. A két video egyidőben készült, azonos műsorról. Látható, hogy a UPC adásánál szinte zavarmentes a logó, míg a Hello HD-nál néha zajossá, zavarossá válik. Ez a kiragadott részlet a teljes kép igen kis szelete, és a különbség szabad szemmel, normálisan tévézve egyszerűen nem is látható.

A lényeg felett nem szabad elsiklanunk: a HD-adások már most is szinte ugyanolyan minőségűek -- hamarosan pedig pontosan ugyanazok lesznek --, mint kábelen, a Hello HD azonban az ország bármely pontján elérhető a műholdas átvitelnek köszönhetően. A UPC három HD-csatornájával ellentétben itt már minimum hetet nézhetünk, ami remélhetőleg a nyári olimpiára az m2 HD-adásával is kiegészülhet. A Hello HD ígéretei szerint a jövőben a normál felbontású csatornák száma is gyorsan bővülni fog.

Bárhol az országban

A Hello HD szárnyait bontogatja. A kiváló minőségű dobozban óriási tartalékok vannak még jobbnál-jobb, máshol nem elérhető szolgáltatások bevezetésére, a képminőség is sokat javulhat még nem csak a források megváltoztatásával, hanem az enkóderek finomhangolásával is, gondoljunk csak a T-Home IP-televízió kezdeti és jelenlegi képminőségének óriási különbségére. A platform abban pedig már most is nagyon jól domborít, amit a HD Platform Kft. eredeti célul tűzött ki: jó minőségű HD-adásokat juttat el helytől és infrastruktúrális lehetőségektől függetlenül minden hazai otthon HD-képes televíziójára.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról