:

Szerző: Ady Krisztián

2008. április 28. 14:37

Minőséget határok nélkül: megérkezett a Hello HD műholdas csomag

HD-orgia Magyarországon: a két legnagyobb hazai kábelszolgáltató mellett műholdról már bárki igénybeveheti májustól a Hello HD csomagot. A jelenleg hazai, de hamarosan egyéb -- főként balkáni -- országok felé is terjeszkedő platform a vétel helyétől függetlenül varázsol nagyfelbontású képet LCD- vagy plazmatelevíziónkra.

[HWSW] HD-orgia Magyarországon: a két legnagyobb hazai kábelszolgáltató mellett műholdról már bárki igénybeveheti májustól a Hello HD csomagot. A jelenleg hazai, de hamarosan egyéb -- főként balkáni -- országok felé is terjeszkedő platform a vétel helyétől függetlenül varázsol nagyfelbontású képet LCD- vagy plazmatelevíziónkra.

Egy csomag

A HD-adások vételére egyelőre csak a UPC és a T-Kábel egyes kábeles szolgáltatási területein volt lehetőség -- ott sem mindenhol! -- az elmúlt egy hónapban, a Hello HD azonban területtől függetlenül nyújtja szolgáltatását, mindenhol fogható, ahol a 80 cm-es műholdas antenna elhelyezhető. A Hello HD platform azonban nem csak így terjeszkedik, a kisebb kábelszolgáltatókkal is partnerségre lépnek, így a műholdas fej helyett a kábeltelevízió kábelét a Hello HD set-top-boxba vezetve is foghatóak lesznek az adások.

A Hello HD szolgáltatást a HD Platform Kft. indította el, Schmideg András, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a bárhol, korlátlanul elérhető szolgáltatással kifejezetten a prémiumra vágyó tévénézőket célozzák. A minőséget helyezték az előtérbe, a csomagban található normál adások is a lehető legjobb minőségben jelennek meg a televíziókon.

A szolgáltatás egyetlen, havi bruttó 4900 forintos előfizetési díjú csomagban érhető el, melyben induláskor csupán néhány HD-adás szerepel, a kör azonban gyorsan bővülni fog. A National Geographic HD (angol), History Channel HD (angol) és Musicmax Adult HD (magyar) mellett május 25-től az Eurosport HD, ezt követően pedig az m2 HD-adása is a csomagba kerül -- utóbbin a nyári olimpia eseményei HD-ban lesznek élvezhetők. A prémium csatornák (darabja 2500 forint) a FilmBox HD és HBO HD-ból állnak -- utóbbinak egyre több filmje érhető el valódi HD-felbontásban, térhatású hanggal. A normál felbontású csatornák között a kötelezően szereplő közszolgálatiak mellett a TV2 és RTL Klub, ATV, Viasat3, hírTV és SportKlub is szerepel.

Hello HD Box

100 zöldhasú

A rendszerbe lépési díj, mely a szükséges antennát, fejet, kábelezést és szerelést is tartalmazza komoly összeg, a közel 100 ezer forintos díjért cserébe viszont a Hello HD set-top-box a saját tulajdonunkba kerül. A szolgáltatás havidíja így semmilyen hűségnyilatkozatot nem takar, azt bármikor szüneteltethetjük, felmondhatjuk. A felmondás esetén a set-top-box a tulajdonunkban marad.

Schmideg András elárulta, hogy az év végéig 50 ezres előfizetői táborra számítanak, amennyiben a piac igényli, esetleg kidolgoznak hűségnyilatkozatos, kisebb belépési díjú rendszert is. Schmideg azonban nagy várakozással tekint a jelenlegi konstrukcióra is, elmondása és egy 2007-es felmérés szerint a hazai háztartások 17 százaléka hajlandó 4-5 ezer forintot pluszban kiadni a jobb televíziózásért, ha azért megfelelő szolgáltatást is kap.

A set-top-box számos, a DVD-rögzítőktől már megszokott kényelmi szolgáltatást is nyújt, például képes az adások felvételére, az események visszanézésére, az eltolt megtekintésre, amikor az adott csatorna egy folyamatban lévő műsorát bármikor elkezdhetjük az elejétől kezdve. Az extra szolgáltatások közé tartozik az internetrádiók megszólaltatása a boxba kötött interneten keresztül, később pedig lehetőség lesz az internetes felületen belépve távolról időzíteni a felvételeket. Az év későbbi szakaszában VoD, azaz videotéka szolgáltatást is terveznek több, egyelőre meglepetésnek tartogatott funkció mellett -- a set-top-box minderre képes lesz.

A Hello HD Box olyan fejlesztésre is lehetõséget ad, mint például a különféle témakörök szerint indítható képernyõvédő, a televízió képernyőjén keresztül olvasható internetes hírszolgálat, a fotófeltöltés és -megosztás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.