:

Szerző: Bizó Dániel

2008. február 11. 14:23

A spammerek már megtörték a hagyományos CAPTCHA védelmet

Megtörni látszik a regisztrációs lapokat és különböző fórumokat a spamrobotoktól védő CAPTCHA hatásossága. Az elmúlt hónapban két olyan esetre is fény derült, amikor nagy arányban sikerült automatizált módon megtörni az oldalak védelmét. Egyes spammelők a pletykák szerint hónapok óta alkalmaznak magas hatékonyságú CAPTCHA-felismerőt.

[HWSW] Megtörni látszik a regisztrációs lapokat és különböző fórumokat a spamrobotoktól védő CAPTCHA hatásossága. Az elmúlt hónapban két olyan esetre is fény derült, amikor nagy arányban sikerült automatizált módon megtörni az oldalak védelmét. Egyes spammelők a pletykák szerint hónapok óta alkalmaznak magas hatékonyságú CAPTCHA-felismerőt.

Csak néhány évig tartott

Az e-mailes spam három évtizeddel ezelőtti megjelenését követően, az internet és a web robbanásszerű elterjedésével a kéretlen reklámozók és bűnözők más lehetőségek után kutattak. Amellett, hogy az azonnali üzenetküldő rendszereken keresztül igyekeztek teríteni spamjüket, az elmúlt évek során egyre inkább a különféle fórumok, blogok, kommentelő és közösségi oldalak felé fordultak. Ma a helyzet odáig romlott, hogy egy védelem nélküli új oldalt hetek alatt ellepnek a spamrobotok, és minden lehetséges helyre beszúrják kéretlen tartalmukat.

CAPTCHA

A CAPTCHA szót, mely a Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart mozaikszava, 2000-ben alkotta négy fejlesztő, és a Carnegie Mellon Egyetem bejegyzett védjegye. A CAPTCHA olyan tesztre utal, mely sikeresen különböztet meg emberi és gépi intelligenciát egymástól. Az eljárás során egy számítógép valamiféle feladatot ad a látogatónak, mely emberek számára egyszerűen megoldható, a mesterséges intelligenciának azonban megfejthetetlen. A CAPTCHA-t fordított Turing tesztnek is szokták nevezni, ugyanis egy gép embereket akar azonosítani, míg a Turing tesztnél egy ember azonosítja a gépeket.

A CAPTCHA egy olyan automatizált teszt, mely a számítógépek számára megfejthetetlen tanítással is, miközben az emberek túlnyomó többsége képes rá. A legelső CAPTCHA-k már a web felfutásakor, a '90-es évek második felében megszülettek a spamrobotok ellen. Az Altavista így védekezett például keresőjének elszemetelődése ellen. Regisztrációs lapok védelmének megtörésére a spammerek ezt követően emberi erőt alkalmaztak, például nagyforgalmú warez- és pornóoldalak látogatóival fejtették meg. A fórumok, blogok nagymennyiségű spammelése azonban automatikát igényel, amihez a gépeknek kell megtörni a CAPTCHA-kat.
A jellemzően véletlenszerű betűket eltorzított képként mutató CAPTCHA célja nem más, minthogy az emberek számára gyors és egyszerű módon szűrje ki a gépeket az emberek közül. Ahogyan neve, a Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart mutatja, egy egyszerű Turing tesztről, az intelligencia meglétének vizsgálatáról van szó. Egy trükkös, erős CAPTCHA megfelelő megoldásnak mutatkozott egészen eddig a spamrobotok távol tartásához, így a legtöbb weboldal ilyen védelmet használt.

Nem elég nehéz már a számítógépeknek

Az elmúlt hónapok során azonban olyan pletykák kerültek felszínre, mely szerint egyes spammerek a betűk és számok egyszerű sorozatát alkalmazó CAPTCHA-kat egyre nagyobb hatékonysággal képesek megfejteni. Egy hónappal ezelőtt egy orosz számítógépbiztonsági kutató, aki magát John Wane álnévvel illeti, azt írta egy blogbejegyzésében, hogy a Yahoo! által használt CAPTCHA-t nagyjából 30 százalékos arányban eredményesen felismerő rendszer került a spammelők kezébe, ami bőségesen túlhaladja már a hatékony spammeléshez szükséges minimum küszöböt.

A hacker ezt követően saját CAPTCHA-felismerő implementációba kezdett, és körülbelül 35 százalékos eredményességet ért el -- vagyis úgy tűnik, a Yahoo! CAPTCHA törhető, ez alapján pedig ésszerű feltételezés az, hogy a többi hagyományos CAPTCHA védelem sem hatásos többé. A Yahoo! védelme koronaékszernek számít a spammelők körében, ugyanis sokak szerint a legnehezebbnek számít. Az orosz hacker állítása szerint értesítette a Yahoot, az azonban nem válaszolt.

Az implementáció egy kliens-szerver architektúra, ahol a kliens az oldalakat böngésző spamrobot, mely ha CAPTCHA-ba ütközik, akkor azt elküldi a szervernek, mely a felismerő szerepét tölti be. A szerver a felismerést követően kapott szöveges kimenetet visszaküldi a kliensnek, mely beilleszti azt a válaszmezőbe -- helyes megfejtés esetén a kliens továbbjut.

Hasonló törésről adott hírt a Websense biztonságtechnikai cég is. A Websense olyan robotba botlott a weben, mely a Microsoft CAPTCHA-ját 30-35 százalékos eredményességgel töri meg. A cég úgy véli, a bűnözők elsősorban ingyenes e-mail fiókokat akarnak megszerezni spam és phishing támadások céljából. Az IronPort biztonsági cég egyik vezetője szerint ironikus, hogy a képi spamek elhárítására kifejlesztett technológiát a spammelők saját céljaikra használják fel.

"Tudatában vagyunk a CAPTCHA képek automatizált megoldására tett próbálkozásoknak, és folyamatosan dolgozunk a fejlesztéseken, ahogyan más védelmeken is. A probléma hosszabb távon az, hogy a számítógépek teljesítményének exponenciális növekedésével egyre vékonyodik a terület az emberi és gép intelligencia között, és egyre komplexebb feladatra lesz szükség a Turing-teszt elvégzéséhez. "Valami olyasmit kell csinálni, mely elég egyszerű és könnyű az embereknek, hogy elfogadják, de túl nehéz egy számítógépnek, hogy önállóan megoldja" -- véli Dan Hubbard, a Websense alelnöke. Hamarosan valószínűleg tehát számítástechnikailag sokkal nagyobb kihívást jelentő CAPTCHA-kkal és értelmezni szükséges kérdésekkel találkozhatunk.

Itthon az emberekkel van gond

Itthon sokkal inkább jelent problémát az emberi spammelés, mondta el a HWSW megkeresésére Barczi Imre, a Blog.hu részéről. "Nem igazán jutnak át spamrobotok, sokkal jellemzőbb a kézi spam", majd hozzátette, hogy a regisztrációs védelmen (JavaScript + CAPTCHA) még nem jutottak át. A védelem szigorításával kapcsolatban megjegyezte, hogy sokkal aggasztóbb itthon ez a manuális szemetelés. "Hazai viszonyok között sokkal inkább a kézi spamtől félek, az jellemzőbb, és nem is lehet technikai vonalon védekezni ellene". A jövőre nézve a Blog.hu, hasonlóan másokhoz, fokozatosan áttér a "csak bejelentkezett felhasználók kommentezhetnek" módszerre, vagyis csak a regisztrációkor kell egyszer, áthatolhatatlan védelmet alkotni.

A HWSW saját tapasztalatai alapján a robotok a magyar oldalakat bár próbálják spammelni, ezt elég primitív módon teszik, és a védelmet valóban nem törik egyelőre meg. Ezt vélhetően az magyarázza, hogy minden védelem igényel specifikus erőfeszítést, így globális léptékben kis méretükből fakadóan a hazai oldalak egyelőre nem érik el azt a küszöbszintet, mely célzott támadásokat váltana ki. Barczi tapasztalataihoz hasonlóan sokkal nagyobb fejfájást okoznak azonban az emberi spammerek. A HWSW érdekeltségébe tartozó Buzz.hu informatikai blogportálon egy elszánt spammer például több mint kétszáz blogot indított saját üzletének reklámozása érdekében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.