:

Szerző: Bányai György

2008. január 25. 10:57

A Canon kivételesen sok újdonságot mutatott be

A Canon a nemzetközi bejelentéssel egyidőben rendezte meg legújabb termékeinek bemutatóját hazánkban is. Az újdonságok között számtalan fényképezőgéppel, videokamerával, illetve nyomtatóval ismerkethettek meg a meghívottak.

[HWSW] A Canon a nemzetközi bejelentéssel egyidőben rendezte meg legújabb termékeinek bemutatóját hazánkban is. Az újdonságok között számtalan fényképezőgéppel, videokamerával, illetve nyomtatóval ismerkethettek meg a meghívottak.

A Canon csütörtökön megtartott rendezvényén új termékeit a "tavaszi kollekció tagjaiként" mutatta be. Három új készülékkel bővült a PowerShot kompakt fényképezőgépek sora, jött egy új IXUS, és a sikeres tükörreflexes EOS sor is továbbfejlődött, ráadásul mindegyik gép azonnal elérhető magyar nyelvű menürendszerrel. A fényképezőgépek mellett új videokamerák is bemutatkoztak, amelyek között megtalálható mostantól memóriakártyás példány is. Ezekhez szorosan kapcsolódott egy külső, önnállóan működő külső DVD-író is. A nyomtatók terén lézer és multifunkciós készülékek egyaránt képviseltették magukat, emellett bemutatkozott egy új nyomtatási technológia is.

Kompaktok kezdőknek és haladóknak

A hazánkban is sikeres PowerShot fényképezőgépek közül az A400 abszolut amatőr sorozat egy, a számos kézi beállítást is engedélyező A500-as sor pedig két új modellel bővült. Mindhárom készülék egy számmal feljebb lépett a képfeldolgozó áramkört illetően, a Canon a DIGIC III chipet építi a legkisebb és a legprofibb fényképezőgépeibe egyaránt, emellett képesek a nagykapacitású SDHC kártyák kezelésére is.

A PowerShot A470 külseje nem szakít a hagyományokkal, ugyanabban a rúd formában, bár az elődöknél jóval stílusosabb megjelenéssel próbál híveket szerezni a fényképezéssel nem sokat bíbelődők körében. A Canon fényképezőgépeinek legolcsóbbika automata üzemmóddal, szögegyszerű működéssel a kevésbé hozzáértők kedvence lehet. A 7,1 megapixeles képérzékelő elé a 400-asoknál megszokott szűk, 38 millimétertől induló optikát építette a gyártó, amelynek zoomtartománya 3,4-szeres. Jó hír, hogy az arcfelismerő-követő autofókusz már ebben a készülékben is helyet kapott.

Canon PowerShot A470

Az 500-as sorozat két új tagja, az A580 és az A590 IS között talán a képstabilizátor megléte lehet a legnagyobb különbség, amelyet a nagyobb modell esetében a gyártó az IS betűkombinációval jelöl. A képfeldolgozó áramkör e két modellben is a DIGIC III egység, rendelkeznek arcfelismerő autofókusszal, emellett a teljes manuális beállíthatóság lehetőségével is, amely azonban a kezdetek óta jellemző az 500-asokra. A stílusos, kerekített élekkel rendelkező készülékház nyolc megapixeles érzékelőt és egy 35-től 140 milliméterig állítható, remek kezdőfényerővel rendelkező (F2,6-F5,5) optikát foglal egységbe és lehetőséget ad további előtétlencsék felhelyezésére is. A hátoldal kijelzője 2,5 hüvelykes, az energiaellátásról pedig két darab AA méretű ceruzaelem, illetve akkumulátor gondoskodik.

A három PowerShot fényképezőgép hazánkban március közepétől várható, áruk még nem ismert, azonban az A470 149 dolláros, az A580 179 dolláros, valamint az A590IS 199 dolláros ajánlott végfelhasználói áraiból némiképp lehet következtetni.

Canon PowerShot A590 IS

A prémium kategória újdonságai

Az IXUS prémiumosztály új tagja a dizájn tekintetében nem a tradicionális kör és négyszög stíluselemmel megáldott, hanem a frissebb, divatosabb, de egyben kevésbé markáns változatok legújabbika. Az IXUS 80 IS fémházában optikai rázkódásvédelem, arcfelismerő-követő autofókusz teszi élesebbé a nyolc megapixeles képérzékelő és a háromszoros közelítésre alkalmas optika által felvett képeket. Az ISO-érzékenység egészen 1600-as értékig állítható. A hátoldal 2,5 hüvelykes kijelzőjén 230 ezer képpont jeleníti meg a képeket, illetve a menürendszert. Az IXUS 80 saját lítiumion akkumulátorról nyeri a működéshez szükséges energiát és ahogy a PowerShot újdonságok, úgy az IXUS is rendelkezik átnézeti keresővel, amelyet más gyártó termékein egyre ritkábban találunk meg. Az IXUS 80 IS a PowerShotokkal egyidőben, március közepétől várható, áráról még nincs információnk.

Canon IXUS 80

Az EOS 300D által robbantott tükörreflexes láz hatalmas keresletben teljesedett ki a közelmúltban, a kedvező árú, mindeki számára elérhető tükörreflexes géposztály megteremtője most harmadszor frissült. Az új EOS 450D az elődnél némiképp nagyobb, ám emellett az elődnél 40 grammal könnyebb gépvázát a három hüvelykre hízott kijelző helyigénye indokolta, amely alkalmas a mostanság oly divatos élőkép üzemmódra is. Az EOS 450D rendelkezik szenzorportalanító rendszerrel, amely egy 12,2 megapixeles CMOS képvevőt takarít.

Az új tükörreflexes gépben friss, 9 pontos autofókusz rendszer dolgozik és természetesen itt is DIGIC III áramkör látja el a képfeldolgozás feladatait. Az elkészült képek a Canon tükörreflexes gépeiben eddig alkalmazott Compact Flash kártya helyett immár SD, vagy SDHC kártyán kerülnek tárolásra. A hazai piacon március közepétől számíthatunk rá, jelenleg csak a gyártó ajánlott fogyasztói árát ismerhetjük, amely a gépváz esetében 800 dollár, amelyet az alapoptikával kiegészített kit további 100 dollárral fejel meg.

Canon EOS 450D

Kamera, fény, Canon!

A Canon új digitális videokamerái között egyaránt találunk MiniDV kazettára, nyolc centiméteres DVD korongra, illetve mostantól már flash memóriakártyára rögzítő típusokat is, amelyeket a gyártó most még egy külső, számítógép nélkül, önnállóan működni képes DVD égetőművel is kiegészített. A DW100 a teljes flash memóriát használó kameraválasztékkal - a HF10, HF100, FS11, FS10 és az FS100 modellekkel, valamint a HG10 merevlemezes kamerával is kompatibilis. A DW100 segítségével a felvételek számítógép használata nélkül is kiírhatók 12 centimáéteres hétköznapi DVD-re AVCHD és normál formátumban egyaránt.

A Canon HV30 a díjnyertes elődöt, a HV20-at váltja, és képes a MiniDV kazettákat 1920x1080 képpont felbontású HD minőségű anyaggal megtölteni. A HD formátum nagyobb adatmennyiségének feldolgozására tervezett DIGIC DV II processzor zajcsökkentési- és színoptimalizációs algoritmusokat is használ, valamint ellátja a HV30 fényképezési funkcióit is. A beépített vakun, PictBridge-kapcsolaton és megjeleníthető hisztogramon túl lehetséges a 2,07 megapixeles fényképek készítése is, akár videofelvétel közben. Külön fotó módban 3,1 megapixeles képek is készíthetők. A fotókat a kamera MiniSD-kártyára menti.

Canon HW30 és HF10

A gyártó bemutatta flash memóriára rögzíteni képes modelljeit is. A három új termék, az FS11, az FS10 és az FS100 a beépített memória méretében tér el egymástól. Az FS11 tizenhat, az FS10 nyolc megabájt belső tárolóval büszkélkedhet az SDHC kártyákat fogadni képes rések mellett. Az FS100 belső memóriával nem rendelkezik, de rögzíteni éppúgy képes az SDHC kártyákra, mint az előző két készülék. Mindhárom modell 45-szörös bővített zoommal rendelkezik, amely a Canon optika és a DIGIC DV II képfeldolgozó áramkör együttes működésének köszönhető, ahol a valós 37-szeres optikai képességek növelhetők a CCD képérzékelő pixeltöbbletével.

Új nyomtatók a színen

A nyomtatók terén is számos újdonsággal találkozhattunk, egyaránt képviselte magát a tintasugaras- és a lézernyomtató osztály is friss termékkel. A két új multifunkciós készülék közül a PIXMA MX7600 az új PgR technológiának köszönhetően akár egy hétköznapi másolópapír esetében is képes a fotóminőségű nyomatok előállítására. A megoldás lényege, hogy a papírt a készülék a nyomtatás előtt teljes felületén borítja be átlátszó tintával, amelynek molekuláris szerkezete lehetővé teszi, hogy a festék a felszínen maradjon és ne szívódjon mélyen be a papírba, ezáltal a kontraszt és a színtelítettség mértéke a fotópapírokon látható nyomatokhoz lesz hasonlatos sima, mezei papír esetében is. A második újdonság a PIXMA MX850 9600x2400 dpi felbontású nyomatokra is képes, amelyek az egy pikoliteres festékcseppeknek köszönhető.

Canon PIXMA MX7600

Az eseményen szó esett a környezet védelméről is, amelyre a Canon nagy hangsúlyt fektet, mert az árbevételek nyolc százalékát a környezetvédelemmel kapcsolatos kutatásokra és fejlesztésekre költi. A környezetvédelem fontosságát 3 asztali számológéppel is demonstrálta, amelyek száz százalékban újrahasznosított anyagokból készülnek. Itt nem a csomagolásra kell egyedül gondolni, hanem magára a termékre is. Az újrahasznosított anyagokból készült termékeknél sokan silány minőségre gondolnak, őket nyugtathatja meg a három év garancia.

Canon 100% újrahasznosított anyagokból készült számológépek

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.