:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 27. 10:12

Új képességekkel bővült az Intel vPro vállalati platform

Megérkezett az Intel vPro platform vadonatúj, felújított változata, amely számos új szolgáltatást kínál elsősorban a biztonság növelése céljából. A Weybridge kódnevű platform alapja az Intel Q35 Express chipkészlet, valamint az Intel 82566DM Gigabit Etherner hálózati vezérlő, amelyekhez Core 2 Duo processzorok párosíthatók.

[HWSW] Megérkezett az Intel vPro platform vadonatúj, felújított változata, amely számos új szolgáltatást kínál elsősorban a biztonság növelése céljából. A Weybridge kódnevű platform alapja az Intel Q35 Express chipkészlet, valamint az Intel 82566DM Gigabit Etherner hálózati vezérlő, amelyekhez Core 2 Duo processzorok párosíthatók.

Új biztonsági funkciók sora

A tavaly bemutatkozott vPro platform legfontosabb újdonsága az Intel Active Management technológia volt, amely lehetővé tette az adminisztrátorok számára a kliensgépek távoli menedzsmentjét még akkor is, ha azok ki voltak kapcsolva, illetve ha valamilyen ok miatt nem indult el rajtuk az operációs rendszer. A Weybridge esetében a virtualizáció és az IAMT együttes alkalmazása révén a gépeket úgy is karban lehet, hogy közben a felhasználó dolgozik rajtuk, de mégsem vesz észre semmit a másik (virtuális) partíción zajló folyamatokból. A Weybridge kódnevű platform támogatja a Web Service Management és a Desktop Mobile Working Group távfelügyeleti szabványait.

A vPro második generációjában biztonsági fejlesztések is helyet kaptak, amelyek meggátolják a férgek vagy egyéb kártevők terjedését a vállalati hálózaton: a gyanús hálózati forgalmat generáló, vagyis potenciálisan fertőzött gépek automatikusan leválnak a céges hálózatról és értesítik az adminisztrátort. Ezt külső szoftverek használatával eddig is megtehették a felhasználók, de mostantól az Intel Active Management Technology része egy alapszintű szűrő, amely így azt is biztosítja, hogy a gépek a megfelelő biztonsági szoftverek feltelepítéséig se lehessenek féregtámadás áldozatai.

A LaGrande végül Trusted Execution Technology (TXT) néven jelenik meg az Intel vállalati platformjának új generációjában és összesen három fő funkciója van. A TXT egy titkosított memóriában (TPM 1.2) tárolja az alkalmazások "ujjlenyomatát" és azokat minden egyes indításakor összeveti az alkalmazástól frissen levett ujjlenyomattal. Amennyiben ezek nem egyeznek, valószínű, hogy az alkalmazást egy rosszindulatú kód módosította. A TXT második fő funkciójaként elszigeteli az alkalmazások által használt memóriaterületet, hogy azt más alkalmazások ne tudják megváltoztatni, harmadrészt pedig az alkalmazás leállítása után törli az általa használt memóriaterületet, nehogy az esetlegesen hátrahagyott "szemét" támadás célpontja legyen.

Egy elemzők és újságírók számára rendezett bemutatón a General Dynamics, az egyik legnagyobb amerikai hadiipari cég képviselője azt mutatta be, hogy egy vPro platformra épülő gépen hogyan futtatható párhuzamosan két Windows operációs rendszer úgy, hogy az egyiken bizalmas adatokkal dolgoznak, azonban ezek a TXT-nek köszönhetően mégis biztonságban vannak, ugyanis csak előre meghatározott alkalmazások érhetik el őket.

Egyre több támogató

Az Intel új vállalati platformja mellé egyre több más gyártó (pl. Cisco, Symantec, Altiris) sorakozik fel, amelyek a vPróban rejlő lehetőségeket maximálisan kihasználni képes biztonsági és menedzsment-alkalmazásokat készítenek. A nagy PC-szállítók közül a HP, a Dell és a Lenovo is bejelentette az új vPro platformra épülő gépeit: a HP a Compaq dc7000 munkaállomásban alkalmazza először az Intel új technológiáját, a Del az Optiplex 755 asztali PC-jében, a Lenovo pedig a ThinkCentre m57p modellben. Árakat, illetve szállítási időpontokat azonban egyelőre egyik cég sem jelentett be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.