:

Szerző: Bizó Dániel

2007. május 9. 12:42

Útjára indult a következő generációs Centrino, a Santa Rosa

Korábbi híradásunknak megfelelően az Intel ma jelentette be következő generációs Centrino platformját, mely a Santa Rosa kódnévre hallgat. A Centrino első megjelenése óta ez a legnagyobb előrelépés a notebookok további mobilizálása felé, amit számos új technika támogat. Az új platformmal az Intel aktuális termékbevezetési stratégiája értelmében nem érkeztek új magra épülő processzorok, mindössze az adatbusz órajele emelkedett, és csak Core 2 chipekkel lehet rendelni.

[HWSW] Korábbi híradásunknak megfelelően az Intel ma jelentette be következő generációs Centrino platformját, mely a Santa Rosa kódnévre hallgat. A Centrino első megjelenése óta ez a legnagyobb előrelépés a notebookok további mobilizálása felé, amit számos új technika támogat. Az új platformmal az Intel aktuális termékbevezetési stratégiája értelmében nem érkeztek új magra épülő processzorok, mindössze az adatbusz órajele emelkedett, és csak Core 2 chipekkel lehet rendelni.

Új chipset, új márka

A Napát váltó Santa Rosa rajtjával gyakorlatilag az összes notebookszállító bejelentette az erre épülő modelljeit. Az Intel új márkát is bevezet a piacra, hogy még hatékonyabban tudja szegmentálni a piacot, és méginkább a differenciálással még védettebbé tudja tenni magát az AMD támasztotta árversennyel szemben. A fogyasztóknak szánt notebookok továbbra is a Centrino Duo jelölést fogják viselni, a vállalati/üzleti modellek viszont a Centrino Pro márkát kapják meg. A különbség, hogy a Pro tartalmazza az Intel Active Management Technology (AMT, verzió 2.5) név alatt összefogott hardver és szoftvereszközöket, melyek TPM-chippel megtámogatva fokozott biztonságot és fejlett távmenedzsmentet tesznek lehetővé.

A Santa Rosa lelkét a mobil Intel 965 Express chipset adja, melynek két alapvető újdonsága, hogy az adatbusz órajele 800 megahertzre emelkedett, de az energiatakarékosság jegyében ezt a chipset képes akár a felére is visszaskálázni. Ezzel a processzorok órajelének alsó határa 600 megahertzre csökkent ismét, ami feltétlenül pozitívumnak tekinthető -- rengeteg feladatra bőségesen elegendő két 600 megahertzes mag is. Ezt megfejeli, hogy a chipset standby módban még alacsonyabb energiaszinteket tud tartani. A mobil Intel 965 Express támogatja a jövő év elején érkező, 45 nanométeres Penryn chipeket is, melyek a Merom inkrementálisan továbbfejlesztett változatai. Az Intel tavaly óta váltott lépésben vezeti be új az platformokat és a processzorokat, simábbá téve az átállásokat, és csökkentve a kockázatokat.

Új integrált grafika

Az új chipsettel alapjaiban új grafikus chip is érkezik, a GMA X3100, mely egy új, DX9-es architektúrára épül, és a vállalat állítása szerint elődjénél jóval nagyobb teljesítményt ér el, miközben hatékonyabban gazdálkodik az energiával. A chip hardveresen gyorsítja az MPEG-2 és WMV9 (VC-1) videofolyamok kitömörítését is, akár a HD-változatokat is, így elméletileg ezek lejátszása kevésbé terheli le a rendszert, ami kisebb fogyasztást is jelent, megörvendeztetve a mobilitást igénylő felhasználókat, akik az akkumulátoridő érdekében többnyire mellőzik a multimédiát. Az új grafikus chip érdekessége, hogy képes alacsonyabb frissítésű, váltottsoros megjelenítésre kapcsolni a kijelzőt, ha úgy ítéli meg, nincs gyors mozgás. Csak ezzel a technikával közel fél wattot lehet spórolni.

Intel Ripsz-ropsz Technology

Az energiahatékonyság jegyében a Santa Rosa felvonultat egy "merevlemezgyorsítónak" is felfogható technikát, a Robsont, melyet a marketingesek vélhetően hosszú éjszakákat követően Turbo Memorynak kereszteltek el. A Robson lényegében a rendszerhez egy PCI Express felületen csatlakozó flash memória, mely megfelelő driverekkel (kifejezetten a Windows Vista támogatott) egy gyorsítótárként funkcionál a merevlemez "előtt".

Santa Rosa City, Kalifornia
Santa Rosa City, Kalifornia
Az operációs rendszer által elvégzett gyakori lemezműveletek (rendszer- és alkalmazásfájlok) nagy része ilyenkor a flash chipekben történik, miközben a merevlemez akár áramtalanítható is. A flash nem csak alacsonyabb fogyasztású, de nagyobb teljesítményű is, ráadásul a kikapcsolt merevlemez kevésbé sérülékeny. Ezzel átlagosan további 1-1,5 watt megtakarítható. A Robson opcionális, 512 és 1024 megabájtos memóriával rendelhető jelenleg, melyekkel már érezhető gyorsulás tapasztalható.

A Santa Rosát már n-es Wi-Fi vezérlővel is lehet rendelni (Kedron), melynek a HWSW tapasztalatai szerint nagyjából a g-s hálózatok sebességének dupláját-tripláját lehet átvinni (40-60 megabit másodpercenként) valós körülmények között, hála a városok elzajosodott, és interferenciákkal terhelt éterének. További opció még a Nokiával közösen fejlesztett beépített HSDPA-kártya is. A következő platform, a Montevina, mely a jelenlegi információk szerint a Santa Rosa továbbfejlesztésének tekinthető, jövő év közepe, vagy második felében várható.

Futottak még

A notebookok körülbelül 85 százalékát uraló Intel masszív termékbevezetésének elgáncsolása céljából az AMD a múlt héten közölte, hogy megkezdte 65 nanométeres Turion 64 X2 chipjeinek szállításait, valamint ehhez egy viszonylag új, alacsonyabb fogyasztású chipset is társul, az M690, integrált Radeon X1200 grafikus chippel. Az ilyen modellek várhatóan még ebben a negyedévben felbukkannak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.