Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 27. 16:34

Linuxot használnak a francia honatyák

Windowsról Linuxra cserélik le a francia parlament tagjai által használt munkaállomások operációs rendszerét, miután az Atos Origin által lefolytatott vizsgálat eredménye azt mutatta, a képviselők munkájukat el tudják végezni nyílt forrású szoftverek használatával. A lépéstől jelentős költség-megtakarítást várnak.

[HWSW] Windowsról Linuxra cserélik le a francia parlament tagjai által használt munkaállomások operációs rendszerét, miután az Atos Origin által lefolytatott vizsgálat eredménye azt mutatta, a képviselők munkájukat el tudják végezni nyílt forrású szoftverek használatával. A lépéstől jelentős költség-megtakarítást várnak.

Egyelőre nem tudni, hogy a Francia Nemzetgyűlés PC-ire milyen Linux-disztribúció kerül, az azonban biztos hogy irodai szoftvernek OpenOffice.orgot, webböngészőként pedig Firefoxot használnak a képviselők és levelezni is egy nyílt forrású kliens segítségével fognak. A projekt keretében több mint 1100 számítógépen cserélik le a Windowst és a Microsoft Office-t.

A francia közhivatalokban már számos helyen, például a Mezőgazdasági Minisztériumban és a csendőrségnél is használnak nyílt forrású szoftvereket, előbbi helyen egyes szerverek futtatnak Linuxot, utóbbi helyen OpenOffice.orgot és Firefoxot telepítettek, de a parlamenti gépek lesznek az első intéményi PC-k az országban, amelyeken együtt bevezetik a nyílt forrású operációs rendszert és alkalmazásokat. A projekt a tervek szerint jövő nyáron zárul le, így a 2007 közepén esedékes választáson a parlamentbe kerülő képviselők próbálhatják ki elsőként éles körülmények között az új rendszert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról