:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 20. 09:18

Erős negyedévet zárt a HP

Nyilvánosságra hozta október 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit a Hewlett-Packard. A világ második legnagyobb informatikai vállalata enyhén emelkedő bevételről és jelentősen javuló nyereségről számolt be, az összes divízió kitűnően teljesített.

[HWSW] Nyilvánosságra hozta október 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit a Hewlett-Packard. A világ második legnagyobb informatikai vállalata enyhén emelkedő bevételről és jelentősen javuló nyereségről számolt be, az összes divízió kitűnően teljesített.

A HP a negyedév során 26,4 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el, ami éves szinten 7 százalékos emelkedést jelent, a nettó profit 416 millió dollárról pedig 1,7 milliárd dollárra -- részvényenként 14 centről 60 centre -- ugrott. A tavalyi negyedik negyedéves eredményeket egy jelentős egyszeri tétel csökkentette, amely 15 ezer alkalmazott elbocsátásával és az ezzel járó átszervezésekkel volt kapcsolatos. A legutóbbi negyedévben az egyszeri tételek nélkül számított eredmény részvényenként 68 centet tett ki, ami messze felülmúlta az elemzői várakozásokat.

A személyi számítógépes divízió árbevétele 10 százalékkal 7,8 milliárd dollárra nőtt, értékesítés volumene pedig 16 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi szintet. A noteszgépek forgalma 24 százalékkal élénkült. Az üzletág üzemi eredménye 200 millió dollárról 336 millió dollárra növekedett. A HP fejőstehene, a nyomtatási és képalkotási részleg 7 százalékos növekedés után 7,3 milliárdos bevételt ért el a negyedik pénzügyi negyedévben. Az eladott nyomtatók darabszáma 17 százalékkal emelkedett, ezen belül az otthoni nyomtatóknál 16, az üzleti nyomtatóknál pedig 20 százalékos bővülés volt megfigyelhető. A kellékanyagok eladásából származó árbevétel 9 százalékkal emelkedett. A divízió üzleti eredménye 1,1 milliárd dollárra nőtt.

A szerverekkel és tárolóeszközökkel foglalkozó üzletág 4 százalékkal 4,7 milliárd dollárra növekedő bevételt és 25 százalékkal 502 millió dollárra ugró üzemi nyereséget jelentett. Az iparági szabványos (x86) szerverek forgalma 9 százalékkal nőtt, ezen belül a bladek-ek forgalma 38 százalékkal növekedett. Az üzleti kritikus rendszerek árbevétele 4 százalékkal esett, mivel az Integrityk 77 százalékos növekedése nem tudta ellensúlyozni a PA-RISC és az Alpha rendszerek csökkenő forgalmát. A tárolóeszközök forgalma 1 százalékkal nőtt.

A HP szoftverekért felelős üzletága 349 millió dolláros forgalmat ért el a negyedik negyedévben, ami éves szinten 14 százalékos emelkedésnek felel meg. A HP OpenView szoftvercsalád eladásából 28 százalékkal több, a HP OpenCall szoftverek értékesítéséből pedig 11 százalékkal kevesebb árbevétel keletkezett mint egy évvel ezelőtt. A részleg üzemi eredménye több mint 100 százalékkal, 28 millió dollárról 60 millióra emelkedett. A szoftverüzletágat érintő legnagyobb változás, hogy a HP lezárta a szoftverfejlesztési projektek menedzselésére szolgáló eszközöket fejlesztő Mercury Interactive 4,5 milliárd dolláros akvizícióját. A Mercury 2007 elejéig a HP tulajdonában levő leányvállalatként üzemel, az integrációval kapcsolatos terveket pedig 90 napon belül bejelentik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.