Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 14. 10:13

Lehúzta a rolót az eDonkey fájlcserélő

Kiegyezett a lemezkiadókkal az eDonkey fájlcserélőt üzemeltető cég, amely 30 millió dollárt fizet a zeneipar képviselőinek, akik cserébe ejtik az ellene felhozott vádakat. A bíróság a múlt héten mondta ki, hogy az eDonkey mögött álló MetaMachine törvényt sértett, amikor lehetővé tette a felhasználók számár a jogvédett anyagok cseréjét.

[HWSW] Kiegyezett a lemezkiadókkal az eDonkey fájlcserélőt üzemeltető cég, amely 30 millió dollárt fizet a zeneipar képviselőinek, akik cserébe ejtik az ellene felhozott vádakat. A bíróság a múlt héten mondta ki, hogy az eDonkey mögött álló MetaMachine törvényt sértett, amikor lehetővé tette a felhasználók számár a jogvédett anyagok cseréjét.

A MetaMachine által működtetett másik P2P hálózatot, az Overnetet is illegálisnak minősítette a bíróság. Az eDonkey weboldalát már el is távolították az internetről, ott már csak egy rövid üzenet olvasható, amely a zenék legális megvásárlására buzdít. "Az eDonkey 2000 hálózat többé nem elérhető" -- áll az oldalon. Az igazság azonban az, hogy a kliensprogrammal rendelkező felhasználók továbbra is csatlakozhatnak a hálózathoz és csereberélhetik az állományokat, bár a bíróság arra utasította a MetaMachine-t, hogy tegye lehetetlenné a további jogsértést.

A fájlcserélő hálózatok egyre-másra esnek el a zene- és filmipar által indított jogi hadjáratban, amióta 2005 júniusában az amerikai Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a hálózatokat üzemeltető cégek felelőssé tehetők a felhasználók által elkövetett jogsértésekért. A döntés lehetőséget adott a zeneipar és a filmstúdiók számára, hogy azonnal pereket indítsanak az összes fájlcserélő ellen, így azoknak nincs más lehetősége, mint legális szolgáltatássá alakulni, vagy pedig külföldre költözni, megkockáztatva a hirdetési bevételek csökkenését. Az elmúlt év során az ismert, népszerű fájlcserélő hálózatok túlnyomó többsége megszűnt, legális szolgáltatás indításával csak kevesen próbálkoztak.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.