:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 24. 12:52

Az AMD felvásárolja az ATI Technologies-t

Mégis igaznak bizonyultak a pletykák, az AMD és az ATI Technologies ma bejelentették egyesülésüket: az ügylet során formailag az AMD veszi meg az ATI-t 4,2 milliárd dollár készpénzért és 57 millió saját részvényért. Az AMD a vételösszeg közel felét a Morgan Stanley által biztosított hitelből fedezi, további 3 milliárd dollárt pedig saját készpénzállományából egyenlít ki. A felek várakozásai szerint a tranzakció a negyedik negyedévben zárulhat le, amennyiben az ATI részvényesei is rábólintanak és a hatóságok sem gördítenek sem akadályt az ügylet elé.

[HWSW] Mégis igaznak bizonyultak a pletykák, az AMD és az ATI Technologies ma bejelentették egyesülésüket: az ügylet során formailag az AMD veszi meg az ATI-t 4,2 milliárd dollár készpénzért és 57 millió saját részvényért. Az AMD a vételösszeg közel felét a Morgan Stanley által biztosított hitelből fedezi, további 3 milliárd dollárt pedig saját készpénzállományából egyenlít ki. A felek várakozásai szerint a tranzakció a negyedik negyedévben zárulhat le, amennyiben az ATI részvényesei is rábólintanak és a hatóságok sem gördítenek sem akadályt az ügylet elé.

Platformok

A két cég világszerte összesen 15 ezer dolgozót foglalkoztat, bár a bejelentés szerint jövőre az átfedések és a költségek csökkentése miatt több százan is útilaput kaphatnak. Az új, egyesült vállalat főhadiszállása az AMD sunnyvale-i központjában lesz, de a tervek szerint az összeolvadás után is megmaradnak az ATI kanadai és más fejlesztőközpontjai. Az ATI a jövőben az AMD egyik részlegeként működik tovább, elnök-vezérigazgatója, Dave Orton pedig az AMD alelnökeként irányítja majd az ATI-t. A kanadai vállalat igazgatótanácsának tagjai közül ketten csatlakoznak az AMD igazgatótanácsához.

Az AMD kimondott célja az ATI felvásárlásával, hogy az Intelhez hasonlóan komplett platformokat hozzon létre, elsősorban a fogyasztói piacra, de a vállalatok reményei szerint az együttműködés kiterjedhet más területekre is, például a fogyasztói elektronikai berendezésekre, vagy akár a mobil eszközökre is. A távolabbi jövőben az AMD olyan chipekkel kíván előrukkolni, amelyek egyszerre tartalmazzák a mikroprocesszort és a grafikus vezérlőt, elsősorban média- és grafika-intenzív feladatok végrehajtására.


Dave Orton az ATI, és Hector Ruiz, az AMD elnök-vezérigazgatója

Érthetetlen

Bár még sok a bizonytalan tényező az akvizíció hatásaival kapcsolatban, abban a legtöbben egyetértenek, hogy az ügylet minimum megmagyarázhatatlan. A folyamatosan szűkös gyártási kapacitással küszködő, az x86-os processzorok fejlesztésén és gyártásán kívül minden más tevékenységétől megszabaduló AMD a felvásárlással elkölti teljes készpénz-állományát és újabb adósságba veri magát, hogy egy vékony haszonréssel dolgozó, a nyereséghatáron egyensúlyozó ATI-t olvasszon be. Hogy a befektetők ennek mennyire nem örülnek, azt jól mutatja, hogy az AMD részvényeinek árfolyama a mai bejelentés óta az elektronikus kereskedelemben máris közel 2 százalékot gyengült.

Egyesült erővel
Az AMD és az ATI az elmúlt év során összesen 7,3 milliárd dollár bevételt ért el, ennek kétharmadát az AMD termelte. Hogy a két cég milyen piaci nyomás alatt áll, jól mutatja, hogy az AMD és az ATI nettó nyeresége az elmúlt pénzügyi évben összesen nem érte el a 200 millió dollárt.
Az ügylet egyértelmű nyertese az ATI, amelynek részvényárfolyama ma már 10 százalékkal nőtt. A kanadai cég chipjeit jelenleg szerződéses félvezetőgyártók állítják elő, amennyiben a gyártást sikerülne "házon belül" elvégezni, az ATI a költségek lefaragása mellett jelentős előnyre is szert tehetne legnagyobb riválisával, az NVIDIA-val szemben, ugyanis a tervezés és gyártás jobb összehangolása lerövidítheti a fejlesztési időt, illetve a gyártási eljárások mélyebb ismerete nagyobb mozgásteret enged a chiptervezőknek.

Az AMD számára azonban öngyilkosság lenne a jól jövedelmező processzorok helyett az ATI kevés hasznot hozó grafikus chipjeit gyártani a kapacitáshiányos üzemeiben. Erre a problémára gyógyírt jelenthet a Chartered Semiconductorral kötött megállapodás, amelynek keretén belül a szingapúri chipgyártó gyakorlatilag "egy-az-egyben" megkapta az AMD gyártástechnológiáját, amelynek köszönhetően -- elméletileg -- képes ugyanolyan minőséget produkálni, mint az AMD drezdai üzemei. Persze egyáltalán nem biztos, hogy az AMD házon belülre hozza az ATI-chipek gyártását. Az ATI-chipeket jelenleg gyártó TSMC részvényárfolyama mindenesetre már több mint 5 százalékkal esett ma.

Chipset-mizéria

Egyelőre az sem világos, hogy az AMD által bekebelezett ATI továbbra is kínál-e majd chipkészleteket Intel processzorokhoz. Az ATI chipset-eladásainak több mint felét ugyanis Intel processzorokhoz, főleg noteszgépekbe tervezett megoldások alkotják. Ez az egyik legnagyobb növekedést produkáló bevétei forrás a cégnél, a legutóbbi negyedévben a chipkészletek forgalmazása -- főképp az Xpress 200 megjelenésének köszönhetően -- 200 százalékkal nőtt. A felvásárlás után azonban az ATI alighanem lemondhat erről a bevételi forrásról, az Intelel kötött licencmegállapodás az év végén ugyanis lejár és az Intel ilyen körülmények között aligha hosszabbítja meg.

Az ATI és az AMD házasságát valószínű nem csak az Intel nézi rossz szemmel, alighanem az NVIDIA is féltékeny lesz. A vállalat nForce chipkészletei elévülhetetlen érdemeket szereztek abban, hogy az AMD processzorai széles körben elterjedtté és kedveltté váltak nem csak az otthoni felhasználók, hanem a vállalatok körében is. Nem lenne meglepő, ha az NVIDIA beszüntetné az AMD processzorokat támogató chipsetek gyártását, főleg annak fényében, hogy a vállalat egy ideje jogosult az Intel chipjeivel kompatibilis megoldásokat is forgalmazni, így a kieső bevételt innen pótolni tudná, bár az is igaz, hogy az Intel-szférában közel sem olyan népszerűek a cég megoldásai, mint az AMD-körben, ahol gyakorlatilag egyeduralkodók.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 08:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.