:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 16. 15:45

A Symantec megvásárolja a Veritast

[HWSW] A régóta terjengő pletykák végül igaznak bizonyultak, a Symantec ma bejelentette az adattárolási, adatmentési megoldásokkal foglalkozó Veritas Software felvásárlását. Az ügylet értéke megközelítőleg 13,5 milliárd dollár. A Symantec 30,78 dollárt fizet a Veritas részvényeiért, ez 9,5 százalékkal magasabb a papírok piaci áránál. A Veritas részvények tegnap 28,11 dolláron zárták a kereskedést.

A Microsoft-mumus?

A létrejövő vállalat továbbra is Symantec néven működik majd, azonban évi forgalma meg fogja közelíteni az 5 milliárd dollárt. Gary Bloom, a Veritas jelenlegi elnök-vezérigazgatója az új cég igazgatótanácsának társelnöke lesz. A tranzakció létrejötte után a Syamantec jelenlegi részvényesei 60 százalékos, a Veritas tulajdonosai pedig 40 százalékos részesedéssel bírnak majd az egyesült cégben. A tíztagú igazgatótanácsba a Symantec hat, a Veritas négy tagot delegálhat.

A leginkább Norton márkanevű szoftvereiről ismert Symantec vezető a biztonsági szoftverek piacán, az évi 2,7 milliárd dolláros tortából valamivel több mint 40 százalékkal részesedik. A cég termékei elsősorban a fogyasztók, valamint a kis- és középvállalatok körében kedveltek. A Veritas adatmentési, adatbiztonsági megoldásai ezzel szemben a közép- és nagyvállalatok igényeit próbálják kiszolgálni. A Symantec számára szükséges volt egy partner ahhoz, hogy megjelenhessen a nagyvállalati piacon, a cég ugyanis kimondva-kimondatlanul attól tart, hogy előbb-utóbb a Microsoft is belép ebbe a szegmensbe saját termékeivel.

Ó, ió, ció, integráció, konszolidáció

A Symantec és a Veritas egyesülése olyan céget hoz létre, amelynek termékportfoliója a fogyasztóktól kezdve egészen a nagyvállalatokig terjed. Az ügylet emellett jól példázza azt a trendet, amelynek keretén belül a biztonsági megoldások egyre inkább integrálódnak az adattárolási, -mentési, -visszaállítási szoftverekkel.

Ez a megállapodás is jól mutatja, milyen konszolidáción megy keresztül a szoftveripar: az Oracle és a PeopleSoft össszeolvadása után ez a második jelentős akvizíció ezen a héten. Szakértők szerint a jövőben további hasonló ügyletek várhatók, mivel a szoftvergyártók rá vannak kényszerítve arra, hogy egyre több terméket, megoldást és szolgáltatást kínáljanak az ügyfeleknek, csak így lehet rávenni őket, hogy tágra nyissák pénztárcájukat. Az ügyfelek oldalán pedig egyre erősebb az igény arra, hogy megoldásaikat minél kevesebb szállítótól szerezzék be, így csökkentve az integrációs költségeket és a rendszerek várható bonyolultságát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.