Szerző: Bőle György

2022. május 5. 21:26

FinOps: mi ez az egész?

A felhő mindig nagy ugrást jelent az agilitásban és az innovációban egy cég számára, ámde a kezdeti lelkesedés után nagyon sokan szembesülnek a havi infrastruktúra-számlájuk elhízásával.

Kis odafigyeléssel, megfelelő tudatossággal és tervezéssel, a rossz beidegződések kiküszöbölésével a felhő költségei kordában tarthatóak. Ennek az ígéretnek a beteljesülése a FinOps, amely nem más, mint a cloud költségszempontú menedzselése. Ha a mozaikszó eredetét keressük, akkor kicsit félrevezető az első gondolat, miszerint a "Financial Operation"-ból ered, ugyanis a FinOps gyökerei a DevOps felé mutatnak. A FinOps nem a pénzügy területén sarjadt újabb homályos elmélet, hanem a gyakorlatból kinőtt átfogó szemlélet. Farkas Tamás (Lufthansa Systems) a HWSW free! meetup-sorozat FinOps állomásán elhangzott és alább megtekinthető előadásában röviden bemutatja a FinOps módszertani és elméleti hátterét.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A fenti meetupon pár szemléletes példával a felhős költségoptimalizálás DevOps-ban gyökerező gyakorlati oldalát is bemutattuk, a FinOps teljes megértéséhez javasoljuk azt is megtekinteni.

Érdekel a téma? Gyere el a HWSW 2022. május 18-án induló, 6 alkalmas, 18 órás, "FinOps, avagy a felhős költségoptimalizálás alapjai" című online képzésére, ahol Farkas Tamás vezetésével tanulhatsz. Az első hazai FinOps tanfolyam órái utólag felvételről bármikor visszanézhetők.

16:37
 

FinOps: mi ez az egész?

Még több videó

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról