Szerző: Bőle György

2022. május 5. 21:26

FinOps: mi ez az egész?

A felhő mindig nagy ugrást jelent az agilitásban és az innovációban egy cég számára, ámde a kezdeti lelkesedés után nagyon sokan szembesülnek a havi infrastruktúra-számlájuk elhízásával.

Kis odafigyeléssel, megfelelő tudatossággal és tervezéssel, a rossz beidegződések kiküszöbölésével a felhő költségei kordában tarthatóak. Ennek az ígéretnek a beteljesülése a FinOps, amely nem más, mint a cloud költségszempontú menedzselése. Ha a mozaikszó eredetét keressük, akkor kicsit félrevezető az első gondolat, miszerint a "Financial Operation"-ból ered, ugyanis a FinOps gyökerei a DevOps felé mutatnak. A FinOps nem a pénzügy területén sarjadt újabb homályos elmélet, hanem a gyakorlatból kinőtt átfogó szemlélet. Farkas Tamás (Lufthansa Systems) a HWSW free! meetup-sorozat FinOps állomásán elhangzott és alább megtekinthető előadásában röviden bemutatja a FinOps módszertani és elméleti hátterét.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A fenti meetupon pár szemléletes példával a felhős költségoptimalizálás DevOps-ban gyökerező gyakorlati oldalát is bemutattuk, a FinOps teljes megértéséhez javasoljuk azt is megtekinteni.

Érdekel a téma? Gyere el a HWSW 2022. május 18-án induló, 6 alkalmas, 18 órás, "FinOps, avagy a felhős költségoptimalizálás alapjai" című online képzésére, ahol Farkas Tamás vezetésével tanulhatsz. Az első hazai FinOps tanfolyam órái utólag felvételről bármikor visszanézhetők.

16:37
 

FinOps: mi ez az egész?

Még több videó

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról