Szerző: Bőle György

2022. május 5. 21:24

AWS költségoptimalizálás a gyakorlatban

A FinOps, vagyis a cloud költségszempontú menedzselése a DevOps gyakorlatból kinőtt módszertan. Pár szemléletes példával bemutatjuk mindezt.

Tabajdi Péter (Cheppers) a HWSW free! meetup-sorozat FinOps állomásán elhangzott és alább megtekinthető előadásában pár gyakorlati példán keresztül bemutatta, hogyan tudtuk csökkenteni akár ügyfeleink, akár saját fejlesztői csapatunk cloud-költségeit. Többek között szó lesz egy-egy betű 5-10%-os költségcsökkentő hasznáról, egy multi-AZ Redis cluster és a GitLab runnerek optimalizációjáról, illetve dedikált ez irányú AWS szolgáltatásokról és trükkökről is.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A fenti meetupon "FinOps: mi ez az egész?" címmel a felhős költségoptimalizálás módszertani és elméleti hátterét is áttekintettük, a FinOps teljes megértéséhez érdemes azt is megtekinteni.

Érdekel a téma? Gyere el a HWSW 2022. május 18-án induló, 6 alkalmas, 18 órás, "FinOps, avagy a felhős költségoptimalizálás alapjai" című online képzésére. Az első hazai FinOps tanfolyam órái utólag felvételről bármikor visszanézhetők.

21:08
 

AWS költségoptimalizálás a gyakorlatban

Még több videó

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról