Szerző: Bányai György

2008. július 21. 12:40

Kipróbáltuk: rejtett optikás Samsung i8 digitális fényképezőgép

A Samsung kompaktgépeinek egy része rejtett optikával, stílusos, vékony külsőben kelleti magát a fotósboltok polcain. Az i8 is ilyen, ám az általa kínált lehetőségek túlmutatnak a kategória átlagán. Az i8 a remek fotózási képességek mellett egy sokoldalú mindenes, diktafonként, zenelejátszóként is használható, sőt, még mozifilmek vetítésével is szórakoztathat bennünket, ha jó szemünk van.

[HWSW] A Samsung kompaktgépeinek egy része rejtett optikával, stílusos, vékony külsőben kelleti magát a fotósboltok polcain. Az i8 is ilyen, ám az általa kínált lehetőségek túlmutatnak a kategória átlagán. Az i8 a remek fotózási képességek mellett egy sokoldalú mindenes, diktafonként, zenelejátszóként is használható, sőt, még mozifilmek vetítésével is szórakoztathat bennünket, ha jó szemünk van.

Mi is az a rejtett optika?

A Samsung i8 a nyolc megapixeles fotókat háromszoros közelítésre képes rejtett optika segítségével készítheti. Ez az optika technikailag nem tér el jelentősen az első ilyet alkalmazó kompaktgép, a 2002 januárjában reflektorfénybe került Minolta DiMAGE X megoldásától, ahogy a többi gyártó, úgy a Samsung is az ebben látott ötletből merít. Az i8-ban az optika lencséi függőleges irányban mozognak, kihasználva a gépház teljes magasságát, ezeket alul a képérzékelő, felül pedig egy prizma zárja egységbe.

A Minolta X rejtett optikája
A Minolta X rejtett optikája

A rejtett optika helytakarékos, olyannyira, hogy a Kodak ezekből kettőt is préselt az igazán kisméretű V570 kompaktjába. A páros egy fixfókuszos, 23 milliméteres optikából és egy háromszoros közelítésre alkalmas 39-117 milliméteres lencserendszerből állt. A hátrányok között a gyengébb fényerő állhat az első helyen, illetve a zajosabb képek, hiszen a helytakarékosság miatt nagy fizikai méretű képérzékelő sem része e készleteknek. A Panasonic slágerterméke, a TZ sorozat első modellje is hasznosított a megoldásból, jóllehet esetében a tízszeres közelítésre alkalmas optikának nem egésze, hanem csak nagyobb része mozgott a gépházon belül, a lencsetagok közé épített prizma mögött.

Sokoldalúság az elsődleges

A Samsung i8 egy olyan nyolc megapixeles, háromszoros közelítésre alkalmas, rejtett optikával szerelt kompaktfényképező, mely a fotózási feladatok megfelelő ellátása mellett zenék és filmek lejátszására is alkalmas. A gyártó termékei között nem az i8 az első médialejátszó modell, a 2006 januárjában bemutatott, hat megapixeles i6, vagy a 2006 júliusában megjelent hét megapixeles NV3 is tudta ezt. E két modellt számtalan fényképező követte, melyek által alkotott sorba jelen tesztünk alanya, az i8 is szépen illeszkedik.

A fényképezőgép dobozának tartalma is utal az összetett képességekre, az USB-kábel, a töltő és a telepítő CD mellett még egy fülhallgatót is találunk, melyet akár cserélhetünk is, mert az i8 speciális csatlakozójába illő kábel képes a szokásos, 3,5 milliméteres csatlakozóval rendelkező füleseket is fogadni. A hálózati adapter USB-csatlakozón tölti a fényképezőt, akár használat közben is, de a számítógép USB kapuja is szolgáltathat a töltéshez energiát.

Samsung i8
Samsung i8

Fényképezés

A 90,7x58x19,9 milliméteres, 116 grammos Samsung i8 F:3,5-4,5 fényerő mellett 38-tól 114 milliméterig enged zoomolni, ezért a nagylátószögről sajnos le kell mondanunk. A gép 8,2 megapixeles képek mellett videofelvételek készítésére is képes, választható a 640x480 képpontos, 30 képkockás mód mellett a 800x592 pixeles nagyobb felbontású üzemmód is, igaz ez csak másodpercenként 20 képkocka sebességű klipeket eredményez. A makrófelvételek kedvelői az i8-ban kivételes társra találhatnak, a közeli képek kétféleképp is készülhetnek. Az egyik mód általános közelképeket ad és engedi a vaku, valamint a zoom használatát, a második ezeket nem, viszont cserébe igen erős, szinte mikroszkópnyi közelítést eredményez.

Samsung i8
Samsung i8

A makró mellett a fényképező automata és program üzemmódot, valamint témaautomatikát is kínál, utóbbi 14 fotózási körülményt ölel át. A képek stílusára is hatással lehetünk, öt lépésben állítható a kontraszt, a színtelítettség, valamint az élesség, de ezen felül további effektek is alkalmazhatók. Az i8 menüje kettős felépítésű, éppúgy mint a Canon kompaktjai, így a fényképező általános beállításait a "Menü" gomb megnyomásával, a képminőséggel kapcsolatosakat pedig az "Fn" gombbal érhetjük el. Utóbbi esetben a képméret és a JPEG tömörítés foka mellett a fénymérés módjára, a sorozatfelvételekre, az ISO 80-tól 3200-ig hét lépésben állítható érzékenységre (ISO 3200 maximum három megapixeles képméret mellett), a fehéregyensúlyra (saját mérésre is van lehetőség), valamint az expozíció-korrekcióra lehetünk ráhatással.

Samsung i8

Az i8 képes felismerni az arcokat, egy kilencfős társaság tagjait egyidőben is azonosíthatja. Az arcfelismerő autofókuszt a fényképezőgép ötletesen az önarcképek készítésekor is használja, az optikát magunkra irányítva -- amikor a kijelzőt nem láthatjuk -- hangos csipogással jelzi, ha megfelelő helyre kerülünk a képmezőn. Ez a funkció egy három fős társaság esetében is működik. A kirándulók az útikalauz üzemmódnak vehetik nagy hasznát, amely a 190 megabájtnyi belső memóriát használja a föbb turisztikai helyszínek adatainak tárolására, melyek az internetről tölthetőek a gépre. A fotózással épp ismerkedők kedvére a fotósúgó lehet, lépésről-lépésre vezeti végig a gép által kínált lehetőségeken a használóját, akár magyarul is, mert az i8 menüjéből a magyar nyelv is kiválasztható.

A fényképező multimédiás jellemzői

A Samsung i8 MP3 lejátszóként is bevethető, ebben az esetben még a mellékelt fülhallgató is kiemelkedő minőségben adja vissza a dalokat. A hangzáskép változtatható, mélykiemelést és hat előreprogramozott hangszínt választhatunk. Sajnos a WMA állományokkal a fényképező nem tud mit kezdeni, de örömünkre az MP3 kódolású állományok esetében a konstans (48-320 kbps) és változó bitsűrűségű zenékkel is megbirkózik. A filmlejátszó sajnos csak az XviD MPEG4 kódolású fájlokat mutatja meg a kijelzőn, de ha a megnézni kívánt mozi másképp kódolt, azt a mellékelt konverterrel a fényképezőgép számára emészthető formátumúra alakíthatjuk.

Samsung i8 konverter
Samsung i8 filmkódoló alkalmazásának felülete

Az átkódolt filmek kockái teljesen folyamatosan peregnek a 2,7 hüvelykes, 230 ezer képpontos kijelzőn, de a 320x240 képpontossá alakított, erősen összenyomott állományok szerintünk kisebb helyen is elférnének. Nyilván a fényképező elektronikájának válláról veszi le a kis teljesítményt, egyben több tárhelyet igénylő kódolás a terhet, de sajnos így egy egygigás SD kártyára kis szerencsével is csak két mozifilm másolható. Szerencsére az i8 képes fogadni a nagykapacitású SDHC kártyákat is.

Samsung i8
Samsung i8

Használat közben

Az i8 igen kezes gépnek bizonyult, bár a beállítások közben lassan követte az utasításainkat, volt olyan is, amikor egy gombot kétszer kellett megnyomni ahhoz, hogy érzékelje. Leginkább az "Fn" gomb alatt elérhető módosítások során volt ez a jelenség tapasztalható, de ha nem vagyunk türelmetlenek, akkor ez a lassúság nem feltétlen zavaró -- nagyjából egy belépőszintű mobilhoz hasonlítható. A képminőségre -- a kisméretű, 1/2,5 hüvelykes képérzékelőt figyelembe véve -- nem lehet panasz, a színek élénkek, bár a Samsungra jellemző színvilág ebben a készülékben is tettenérhető, a piros inkább hajlik a narancssárgába, mint lilába. Ez nem hiba, inkább szájíz kérdése.


Samsung i8 tesztképek


Katt az eredetiért

A kisméretű optika természetesen nem hoz olyan minőséget, mint egy nagyobb változat, azonban panaszra sem lehet okunk. A képszéleken látható némi színhiba, de ennek mértéke a fájdalomküszöböt nem éri el. A parányi képérzékelő is termel zajt, de nem többet mint amennyit a hasonló méretű érzékelőkkel szerelt gépeknél láthatunk. Ennél kényelmetlenebb azonban, hogy az ISO 3200 érzékenységet kiválasztva a gép visszakapcsol három megapixeles módra, azonban az alacsonyabb ISO-értékre visszaváltva nem állítja vissza az eredeti felbontást. Páran biztos járnak majd úgy, hogy egy sötétebb kép miatt egy komplett nyaralást fotóznak három megapixeles felbontással.

Kinek kellhet

Sokak számára nem kérdés, hogy a Samsung i8 megéri-e az árát, de akik csak és kizárólag fényképezésre alkalmas gépet keresnek, bizonyára kedvezőbb áron is hozzájuthatnak masinájukhoz. Akiknek több kell, 49 ezer forintért az ingzsebbe csúsztatható, szép képeket produkáló kompaktgépben még MP3 lejátszót és filmlejátszót is kapnak, hogy a többi extráról ne is beszéljünk. Akinek a fentiekre szüksége van, elgondolkodhat az i8-on, ajánlható termék, normális áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról