Szerző: jcsaba

2006. március 9. 00:09

Kipróbáltuk: Qtek 9000, a 3G-s szupertelefon

Régóta kiemelt figyelemmel kísérem a PDA-mobil kombók fejlődését és már nagyon vártam egy olyan készülékre, amely feleslegessé teheti egy noteszgép hurcolását, ha kitennénk a lábunkat az irodából, és lehetőséget ad arra, hogy alkalmanként a kisméretű készüléken is elvégezhessük sürgős munkáinkat. A QTEK 9000 és a Windows Mobile 5.0 operációs rendszer alkotta páros a nálam töltött egy hét alatt sikeresen megoldotta ezt a feladatot.

Régóta kiemelt figyelemmel kísérem a PDA-mobil kombók fejlődését és már nagyon vártam egy olyan készülékre, amely feleslegessé teheti egy noteszgép hurcolását, ha kitennénk a lábunkat az irodából, és lehetőséget ad arra, hogy alkalmanként a kisméretű készüléken is elvégezhessük sürgős munkáinkat. A QTEK 9000 és a Windows Mobile 5.0 operációs rendszer alkotta páros a nálam töltött egy hét alatt sikeresen megoldotta ezt a feladatot.

Alapvetően két dolog teszi kényelmessé a gépen végzett munkát, a teljes értékű QWERTY billentyűzet és a nagy felbontású, 640 x 480 pixeles képernyő, amely ráadásul elforgatható és kihajtható -- ilyenkor a mobil Windows is automatikus elforgatja a képernyő tartalmát, így a készülék hagyományos tenyérgépként is jól használható. A billentyűzeten kis gyakorlással -- és nem túl vastag ujjakkal -- akár két kézzel is gépelhetünk, ráadásul mindezt sötétben is megtehetjük, hála a piros háttérvilágításnak. A háttérvilágítást a készüléken elhelyezett fényérzékelő automatikusan vezérli a környezet fényerejének függvényében. Természetesen kihajtott kijelzővel is kiválóan kezelhető a mobiltelefon, ilyenkor a sarkából kihúzható ceruza segítségével tudunk navigálni az érintésérzékeny képernyőn, vagy akár ékezetes szöveget pötyögni a virtuális billentyűzeten.

Telefonkönyv, üzenetek, naptár

A Windows Mobile 5.0 Pocket Outlookja önmagában is alkalmas mind a telefonkönyv, mind az üzenetekkel tervezett műveletek elvégzésére. A kapcsolatokat tartalmazó modul kereséskor a karakterek bevitelével együtt folyamatosan szűkíti a lehetséges neveket, és gyakorlatilag korlátlan adatot tud eltárolni minden egyes névhez -- használata meglehetősen kényelmes. Aki az egyszerű tárcsázást kedveli, annak sem kell elkeseredni, mivel a készülék egy nagyméretű számbillentyűzetet is rajzolhat a képernyőre, amelyen akár ujjunkkal is beütögethetjük a kívánt számot. Az Outlook külön könyvtárakban kezeli az SMS-, MMS-, és e-mail üzeneteket, melyek érkezéséről az aktív desktop is tájékoztat minket.

Az SMS és MMS beállítása nem igényel különösebb erőfeszítést, az elektronikus levelek szinkronizálására pedig több lehetőségünk is adódik. A legegyszerűbb módszer, ha az ActiveSync segítségével töltjük le leveleinket az asztali számítógépen futó Outlook segítségével. Ilyenkor természetesen nem csak a leveleink, mappáink frissülnek, hanem -- beállítástól függően -- kapcsolataink és naptárunk is. Természetesen lehetőség van arra is, hogy a készüléket közvetlenül az Exchange szerverrel kapcsoljuk össze, ekkor ugyanezeket a funkciókat élvezhetjük anélkül, hogy a PC mellett ülnénk.

Ezt sajnos nem tudtam kipróbálni, mivel az általam használt levelezőszerver csak intraneten volt elérhető. Biztató jelnek tekinthető, hogy mind többet lehet olvasni arról, hogy a következő ROM-frissítéssel mobil windowsos gépünkkel is elérhetővé válik majd a BlackBerry kliens használata (push e-mail) is, mellyel újabb lehetőség nyílik leveleink távoli elérésére.

Adatkommunikáció, multimédia, szoftverek

Adatátvitel terén sem lehet sok kifogásolni valónk, ugyanis az őskori infra mellett Bluetooth és Wi-Fi hálózaton is összekapcsolódhatunk más eszközökkel. Talán érdemes megemlíteni, hogy ezek mindegyike problémamentesen működik, Wi-Fi esetén akár ad-hoc (gép-gép) üzemmódban is kapcsolódhatunk számítógépünkhöz, továbbá többfajta titkosítási mód közül is választhatunk. Némi üröm az örömben, hogy mobilhálózaton nem támogatja a készülék az EDGE adatátvitelt, ami a harmadik generációs hálózatok támogatásra mellett talán feleslegesnek tűnhet, azonban figyelembe véve a hazai lefedettséget, kisebb bosszúságot okozhat a sokat vidéken járó tulajoknak, hiszen ott be kell érniük a csigalassú GPRS-el.

A manapság kötelezőnek tekinthető fényképezőgép is megtalálható a készülékben, és bár az 1,3 megapixeles felbontás elfogadhatónak tekinthető, a készített képek minősége már aligha állja meg a helyét a mai mobiltelefonok képei mellett. Azért itt is találunk pozitívumot, ugyanis videót akár 352 x 288 pixeles felbontásban is rögzíthetünk, valamit fénykép üzemmódban az egész képernyő keresőként szolgál, ami ha sokra nem is jó, legalább jól néz ki. A kijelző alatt természetesen ott figyel még egy másodlagos CIF kamera is a videotelefonáláshoz, ami remek móka, kár, hogy a hívott fél képe is apró, illetve időnként szakadozik a képátvitel. Ez utóbbi csak erősíti a sci-fi hatást.

Szoftverek terén bőséges a kínálat, van PocketOffice amivel Word, PowerPoint és Excel dokumentumainkat nem csak megnézhetjük, hanem szerkeszthetjük is, az utóbbival például kisebb táblázatokat és akár diagrammokat is szerkeszthetünk a nagy felbontású kijelzőn. Természetesen van Media Player -- hozzá sztereó headset a dobozban --, MSN Messenger, Internet Explorer, képkezelő, fájlkezelő, PDF viewer, ZIP-tömörítő és még lehetne sorolni. Az adatainkat a beépített memórián túl Secure Digital memóriakártyára menthetjük.

Ha mégsem találnák megfelelőnek az előre telepített kínálatot, kedvünk szerint tölthetünk le jobbnál jobb programokat, melyek közül párat kiemelnék. Böngészők közül feltétlen próbáljuk ki az Operát, ezen a nagyfelbontású kijelzőn teljesen élvezhető formába rendereli a weboldalakat. Azonnali üzenetküldő alkalmazások közül személy szerint az ICQ-t preferálom, melyből jól működő verzió van PocketPC gépekre is. A Skype okozta azonban a legnagyobb meglepetést, ugyanis nagyon jó minőségben beszélhetünk a világ túlsó oldalán lévő ismerőseinkkel, miközben a PDA-nkkal sétálunk, hála az 520 MHz-es Intel processzornak. Ez utóbbi alkalmazás alaposan megizzasztja a gépet, melyet a hátlap melegedése is jelez.

Akkumulátor

Az 1620 mAh kapacitású akkumulátor viszonylat jól bírja a strapát, ráadásul több energiatakarékos beállítás is a rendelkezésünkre áll. A kijelző fényereje több lépcsőben csökkenthető, kikapcsolását időzíthetjük, a Wi-Fi hatótávolságot is beállíthatjuk, és ha nem folyik adatátvitel, automatikusan kikapcsoltathatjuk. A készülék szerencsére USB-portról is táplálkozik, így gyakorlatilag a töltőre nem is lesz szükségünk, gyakori használat esetén azonban készüljünk fel arra, hogy naponta tölteni kell majd a szupertelefont.

Sokan kritizálták -- környezetemben is -- a készülék méretét és súlyát, így feltétlenül meg kell említeni, hogy a QTEK 9000 valóban nagyobb és nehezebb, mint bármely általam ismert okostelefon vagy PDA, viszont tudását tekintve inkább a noteszgépek felé kacsintgat, így talán már nem is annyira vészes ez a két paraméter. A kamera által készített rossz minőségű képeket leszámítva nemigen tudnék negatívumot említeni az egy hét használat után, talán a készülék árát (~ bruttó 230 ezer forint), persze ha figyelembe vesszük, hogy ebben a szegmensben még unikum a harmadik generációs hálózatok támogatása, már ez is rögtön a helyére kerül.

Qtek 9000 3G-s okostelefon értékelés

   
Minőség 9
Képességek 10
Ár/érték 9
Összbenyomás 10
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Qtek 9000 3G-s okostelefont az LCP Systems bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról