Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 15. 10:55

Nem csak adat, akarat is kéne a nemi sztereotípiák megdöntéséhez

Egy igazi hot topicról, a generatív MI-szolgáltatások torzításairól és a nemi sztereotípiákról beszélgetünk vendégeinkkel a HWSW Weekly legújabb adásában.

Hogyan jutnak el az IT-szakmában dolgozó magyar nők képei a Midjourney-be, és miért jelenít meg az MI tíz esetből kilencszer férfit, ha tudósról vagy informatikusról van szó? Miként lehet aktívan tenni az algoritmusokba épített nemi sztereotípiák ellen? Egyáltalán: valódi probléma ez?

A hot topicnak számító generatív MI torzításairól beszélgettünk Vásárhelyi Orsi adattudós és kutatóval, valamint Kovács András Péterrel, a Telekom szegmens kommunikációs vezetőjével. Szóba jön még, miért Kudlik Júlia hangja szólalhatott meg a Magyar Honvédség légierejének fedélzetén.

Az adásban elhangzott cikkek, videók, tartalmak a Discord csatornánkon érhetők el, ahol még beszélgetni is tudsz velünk, és a többi hallgatóval. Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

sar ügy

1

Az NMHH is figyeli a francia iPhone gate-et

2023. szeptember 29. 11:17

Egyelőre továbbra sincs bizonyíték arra, hogy az iPhone 12 felhasználókat az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzás éri.