Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 15. 10:55

Nem csak adat, akarat is kéne a nemi sztereotípiák megdöntéséhez

Egy igazi hot topicról, a generatív MI-szolgáltatások torzításairól és a nemi sztereotípiákról beszélgetünk vendégeinkkel a HWSW Weekly legújabb adásában.

Hogyan jutnak el az IT-szakmában dolgozó magyar nők képei a Midjourney-be, és miért jelenít meg az MI tíz esetből kilencszer férfit, ha tudósról vagy informatikusról van szó? Miként lehet aktívan tenni az algoritmusokba épített nemi sztereotípiák ellen? Egyáltalán: valódi probléma ez?

A hot topicnak számító generatív MI torzításairól beszélgettünk Vásárhelyi Orsi adattudós és kutatóval, valamint Kovács András Péterrel, a Telekom szegmens kommunikációs vezetőjével. Szóba jön még, miért Kudlik Júlia hangja szólalhatott meg a Magyar Honvédség légierejének fedélzetén.

Az adásban elhangzott cikkek, videók, tartalmak a Discord csatornánkon érhetők el, ahol még beszélgetni is tudsz velünk, és a többi hallgatóval. Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról