Szerző: Barna József

2001. június 18. 20:26

Az Intel elhalasztja izraeli chipgyárának építését

[Yahoo] Carig Barrett, az Intel elnök-vezérigazgatója tegnap jeruzsálemi látogatása során bejelentette, hogy a cég a számítástechnikai iparban tapasztalható lassulás miatt egyelőre elhalasztja 3,5 milliárd dolláros új izraeli chipgyárának építését. Mint mondta, a döntést nem befolyásolta a jelenlegi feszült politikai helyzet, hiszen az Intel "hosszú távú befektetésben gondolkodik."

Az Intel 1974 óta 2,7 milliárd dollárt fektetett be Izraelben, és ez idő alatt 800 millió dollárnyi támogatásban részesült az államtól. A cég legnagyobb chipgyára az ország déli részén fekvő Kiryat Gatban található, s - amennyiben a cég véglegesen elkötelezi magát az izraeli expanzió mellett - itt épül az új Fab is. Tavaly az Intel minden korábbi eredményt túlszárnyalva 2 milliárd dollár értékben exportált a közel-keleti országból.

Mint ismeretes, a korábbi izraeli pénzügyminiszter, Abraham Sohat, februárban szándéknyilatkozatot írt alá, melyben deklarálta, hogy a kormány kész 12,5%-ban (440 millió dollárral) támogatni az Intel beruházását. Csakhogy időközben - a lassuló amerikai gazdaság nyomására - az Intel számos megszorító intézkedést léptetett életbe, melyek egyike volt számos nagy értékű beruházás leállítása illetőleg elhalasztása.

Barrett pesszimistán nyilatkozott az ipar rövid távú jövőjével kapcsolatban. Mint mondta: "nehéz idők járnak a technológiai iparra, és a számítástechnikai ipar lassul. Úgy véljük, hogy év végére már el kell indulnia a fellendülésnek, ám hogy miként is lesz, nem tudható biztosan." Barrett szerint a gazdasági lassulás legnagyobb vesztesei a közepes szintű vállalatok lesznek, míg a nagy multinacionális cégek ezek kárára szereznek majd piaci részesedést. A mélypontról történő elmozdulásban jelentős szerepe lehet a Windows XP őszi megjelenésének - tette hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról