Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 15. 13:36

A Unisys 32 processzoros ES7000-es szervere lekörözte a drágább, 64 processzoros Sun/Oracle rendszert a mySAP.com teszt során

[email] Megszűnt a UNIX-os, RISC alapú szerverek a magas árakat igazoló, a windowsos szerverekkel szembeni teljesítménytöbblete - jelentette be a Unisys.

20 000 SAP Standard Application Sales and Distribution (SD-) felhasználó egyidejű kiszolgálásával a 32 darab Intel Pentium III Xeon 32 bites processzort tartalmazó Unisys e­@ction Enterprise Server ES7000 szerver felülmúlta az Oracle 8.1.5 adatbázisát futtató, 64 bites Sun E10000 UNIX/RISC-szerver eddigi legjobb teljesítményét.

A létfontosságú alkalmazások felhasználói - mint például a mySAP.com - számára a teljesítményteszt eredménye bizonyítja, hogy a UNIX/RISC-szervergyártók által felszámított felár a jövőben már nem jelent teljesítményelőnyt. Az egykor kizárólag nagygépekkel és UNIX-rendszerekkel elérhető magasfokú megbízhatóság és teljesítmény ma már a felhasználók sokkal szélesebb rétegéhez került karnyújtásnyi közelségbe.

Az eredmények azt jelentik, hogy "nem szabad UNIX-felárat fizetni igazolt teljesítmény nélkül" - állítja Mark Feverston, a Unisys Server Programs alelnöke. "Mivel a Unisys ES7000 felülmúlta még a 64 x 64 bites UNIX-szervert is, a vállalatok immár egészen új típusú gazdasági tényezőkkel számolhatnak a nagykapacitású szerverek terén."

A Unisys ES7000 felülmúlta a Sun/Oracle-rendszerek által eddig tartott legjobb eredményt, ami 19360 SAP SD Standard Application Benchmark felhasználó volt (az átlag párbeszéd-válaszidő 1,88 másodperc, 1 954 670 feldolgozott rendelésisor-tétel, 5 864 ezer párbeszédlépés/óra). Ezt az eredményt egy 64 db 400 MHz-es UltraSPARC II processzort tartalmazó Sun Enterprise 10000 SMP szerverrel sikerült elérni, amelyben 8 megabájt L2 gyorsítótár és 64 gigabájt központi memória volt beépítve, és a SAP R/3 Release 4.0B-t, a Solaris 8-at és az Oracle 8.1.5-öt futtatta.

"Az ehhez hasonló eredmények rávilágítanak, miért az SQL Server a leggyorsabban fejlődő vállalati adatbázis az iparágban" - nyilatkozta Gordon Mangione, a Microsoft az SQL Serverért felelős alelnöke. "Az igazán kiváló minőséget igénylő vállalati ügyfelek többé nem kizárólag a UNIX és a nagyszámítógépes hardver- és szoftverek költséges világából kerülnek ki. Most már Microsoft-platfommal és rendszerekkel is - például a Unisys ES7000-rel - elérhető a kívánt méretezhetőség."

Az SAP SD Benchmark a rendszer által egyidejűleg, elfogadható időn belül kiszolgált felhasználók maximális számát méri. A szimulált felhasználói terhelés során átlagosan 1,91 másodperces válaszidővel óránként 2 015 333 rendelésisor-tételt sikerült teljes mértékben feldolgozni. A méréseket az SAP SD Standard Application Benchmark ipari szabvány mérési módszertanának megfelelően hajtották végre.

A Unisys ES7000 adatbázisszerverben 32 darab 900 megahertzes Intel Pentium III Xeon processzor volt, valamint 2 megabájt gyorsítótár, 12 gigabájt központi tár és 128 megabájt L3 gyorsítótár (16 megabájt mind a 8 ES7000 CPU alrendszerben). A szerveren a Microsoft Windows 2000 Datacenter Server operációs rendszere, a Microsoft SQL Server 2000 Enterprise Edition adatbáziskezelő és az SAP R/3 Release 4.6C futott. Az adatbázisszerver CPU-kihasználtsága 94 százalékos volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról