Szerző: Vörös Péter

2001. június 15. 10:22

Európa legnagyobb félvezetőgyártója, az STMicroelectronics profitfigyelmeztetést jelentett be

[Bloomberg] Az STMicroelectronics NV csütörtökön bejelentette, hogy második negyedéves forgalma alacsonyabb lesz a vártnál, mivel egyes ügyfelek későbbre halasztották megrendeléseiket, és a lassul a kereslet az olyan fogyasztói elektronikai termékek iránt, mint a mobiltelefonok.

Az ST immár 1,55-1,6 milliárd $-os forgalmat remél, szemben a korábbi 1,65-1,80 milliárd $-os előrejelzésekkel. A cég azt is bejelentette, hogy megvizsgálják, hogyan lehet csökkenteni a költségeket, mivel egyre nagyobb nyomás alatt vannak az árak.

A bruttó haszonrés a tavalyi 46,6%-os szintről 38%-ra esik vissza a második negyedévben.

A profitfigyelmeztetés két nappal követi a Nokia hasonló bejelentését (a Nokia az ST egyik legnagyobb ügyfele). Riválisaihoz, a Motorolához és a Texas Instruments-hez hasonlóan az ST is igen nehéz helyzetben van a csökkenő kereslet és a gazdasági lassulás miatt.

Elemzők szerint elkerülhetetlen lépésről van szó és nem is olyan jelentős a csökkentés mértéke. A legfontosabb talán az lesz, hogy milyen előrejelzést ad a cég az év hátralévő részére vonatkozóan a második negyedéves eredmények bejelentésekor.

Több más európai chipgyártó részvényei is csökkentek: a Royal Philips Electronics és az Infineon Technologies egyaránt 4,6%-kal esett vissza. A párizsi tőzsdén az ST részvényárfolyama idén 17%-kal esett vissza, szemben a Bloomberg European Technology index 30%-os visszaesésével. A részvényárfolyam kedden, a Nokia profitfigyelmeztetésének bejelentése napján 9%-kal csökkent.

A globális félvezető-eladások várhatóan csökkennek az idén, miután 33%-kal emelkedtek tavaly, jelentette a Gartner-Dataquest piackutató cég. A Dataquest szerint az idei csökkenés 17%-os lesz, azaz a tavalyi 226 milliárd $-ról 188 milliárd $-ra esik vissza a globális félvezető-forgalom.

Májusban az ST csökkentette beruházási kiadási terveit (idén már másodszor), és bezárt egy kanadai gyárat. Az ST az idén 1,5 milliárd $-t költ befektetésekre, szemben a tavalyi 3,3 milliárd $-ral. Az STMicroelectronics részvényárfolyama csütörtökön 0,90$-ral (2,64%-kal) 33,20$-ra esett vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról