Szerző: Vörös Péter

2001. június 12. 00:41

Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója 150 millió $-os adományt fog nyújtani a Harvard vagy a Stanford Egyetemnek

[Wall Street Journal] A milliárdos Larry Ellison, aki kétszer is kimaradt az egyetemről, hétfőn azt jelentette be, hogy 150 millió $-os adományt készül adni a Harvard vagy a Stanford Egyetemnek. Az adomány segítségével létrejövő interdiszciplináris központ célja a technológia közgazdaságtanra és politikára gyakorolt hatásainak elemzése.

Egy interjúban Ellison elmondta, hogy a technológia radikálisan meg fogja változtatni a társadalmat. A technológiai változások hatása megváltoztatja a közgazdaságtant, az pedig a politikát. Mindkét egyetemmel folynak a tárgyalások, de egyelőre nincs konkrét döntési időpont.

Ellison szerint azért e két egyetemre esett a döntése, mert igen kevés olyan egyetem van, ahol kiváló mérnöki, közgazdaságtani és politológiai tanszék lenne egy helyen. A Harvard mellett szól az is, hogy szükség esetén együttműködhetnek a szintén Cambridge-i (Massachusetts) Massachusetts Institute of Technologyval (MIT). Ezzel szemben, bár a Stanford közgazdaságtani és mérnöki kara világszínvonalú, addig az egyetem politológiai és közegészségügyi tanszéke Ellison szerint gyengébb.

John Ford, a Stanford fejlesztésért felelős rektor-helyettese szerint, ha megkapnák a befektetést, akkor jelentősen erősítenének a politológiai karon. Ford azt is elmondta, hogy a Szilícium-völgy és az Oracle központjának közelsége további előnyt jelenthet. Ford szerint a Harvardnál "nincs technológia, nincs Sand Hill Road és nincsen meg egy sor olyan dolog, ami lehetővé tette azt, hogy Ellison cége sikeres legyen."

Ellison két évet töltött a University of Illinois at Urbana-Champaign egyetemen majd két félévet a University of Chicagón. Jelenleg 56 éves, a világ egyik leggazdagabb embere és egyre gyakrabban adományoz különböző célokra. Az Oracle 24,2%-os részvényeinek értéke több, mint 23 milliárd $. Ellisonnak két gyermeke van, saját bevallása szerint vagyona 95%-át fogja eladományozni, mielőtt jobb létre szenderül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról